ΙΡΑΝ: «ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΩΝ/-ΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ» ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, 11:18Εκτύπωση

Οι συνεχιζόμενες έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στο Ιράν έχουν αποκαλύψει εκτεταμένα μοτίβα παράνομης και αδίστακτης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση πραγματικών πυρομαχικών, αεροβόλων και άλλων μεταλλικών σφαιριδίων, ο βαρύς ξυλοδαρμός διαδηλωτριών/-ών και η έμφυλη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Απαντώντας στην ολοένα και πιο βίαιη καταστολή υπό την κάλυψη σκόπιμων συνεχιζόμενων διακοπών του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Βλέπουμε τις εικόνες των Ιρανών από όλη τη χώρα να αντιστέκονται γενναία μπροστά στις δυνάμεις ασφαλείας, των γυναικών που κόβουν τα μαλλιά τους και βάζουν φωτιά στα μαντίλια τους. Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Οι φωνές του θαρραλέου λαού του Ιράν που φωνάζει απεγνωσμένα για διεθνή υποστήριξη δεν πρέπει να αγνοηθούν».

Οι φωνές του θαρραλέου λαού του Ιράν που φωνάζει απεγνωσμένα για διεθνή υποστήριξη δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι νόμοι του Ιράν που εισάγουν διακρίσεις, η επί δεκαετίες καταστολή κάθε μορφής διαφωνίας και η συστηματική ατιμωρησία παράνομων φόνων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και πίσω από τους τοίχους των φυλακών, έχουν προκαλέσει αυτή την πρωτοφανή πανεθνική κατακραυγή».

«Ζητάμε από όλους τους ανθρώπους του κόσμου να υπογράψουν την παγκόσμια έκκλησή μας και να απαιτήσουν αποφασιστική δράση από τους ηγέτες τους. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρέπει να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης και λογοδοσίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από τις ιρανικές αρχές. Οι άνθρωποι στο Ιράν αξίζουν περισσότερα από κενά λόγια. Η κρίση της συστημικής ατιμωρησίας που επικρατεί εδώ και καιρό στη χώρα πρέπει να τερματιστεί, και πρέπει να τερματιστεί τώρα».

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν έχουν εκτοξεύσει παράνομα και εσκεμμένα πραγματικά πυρομαχικά και σφαιρίδια μεταλλικά και άλλα για να καταστείλουν βίαια τις κατά βάση ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Mahsa (Zhina) Amini στις 16 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη βίαιη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους νόμους της χώρας περί υποχρεωτικής κάλυψης που εισάγουν διακρίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τους θανάτους δεκάδων αντρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η οργάνωση πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος και συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό των θυμάτων.

Αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος ήταν παρών στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην οδό Sattar Khan στην Τεχεράνη στις 25 Σεπτεμβρίου δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έδειξαν έλεος σε κανέναν. Πυροβόλησαν κατά του κόσμου και υπέβαλαν τους ανθρώπους σε ξυλοδαρμούς με κλομπ, γροθιές και κλοτσιές».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει σεξουαλικές επιθέσεις και άλλων μορφών έμφυλη βία από τις δυνάμεις ασφαλείας, που μεταξύ άλλων αρπάζουν το στήθος των γυναικών ή τις τραβούν βίαια από τα μαλλιά επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους.

Η οργάνωση ερευνά επίσης τις αρχές που προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτριών/-ών και παρευρισκομένων, καθώς και δημοσιογράφων, πολιτικών ακτιβιστριών/-ών, δικηγόρων και υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστριών/-ών για τα δικαιώματα των γυναικών και όσων ανήκουν σε καταπιεσμένες εθνικές μειονοτικές ομάδες.

Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένες/-οι διαδηλώτριες/-ωτές έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας. Η οργάνωση τονίζει ότι η χρήση βίας από μια μικρή ομάδα ανθρώπων δεν δικαιολογεί τη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν άμεση απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού για τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή άλλους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα, ακόμα και αν ορισμένες/-οι διαδηλώτριες/-ωτές προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες, οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου πρέπει να διασφαλίζουν ότι όσοι παραμένουν ειρηνικοί μπορούν να συνεχίσουν να διαδηλώνουν χωρίς αδικαιολόγητη παρέμβαση και εκφοβισμό από τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.