Ahmed Manasra (L), Palestinian prisoner arrested at the age of 13 (Photo credit: AHMAD GHARABLI/AFP via Getty Images)

ΙΣΡΑΗΛ / ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Ο AHMAD MANASRA, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΩΣ ΠΑΙΔΙ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2022, 14:09Εκτύπωση

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Ahmad Manasra, έναν 20χρονο Παλαιστίνιο που έχει αναπτύξει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας από τη σύλληψή του ως παιδί πριν από εφτά χρόνια, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Την Κυριακή 19 Ιουνίου μια επιτροπή αναστολών επρόκειτο να επανεξετάσει την υπόθεση του Ahmad Manasra.

Το 2015 οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τον Ahmad Manasra, ο οποίος ήταν τότε 13 ετών, τον ανέκριναν σκληρά και τον απείλησαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Από τότε βρίσκεται στη φυλακή, και από τις αρχές Νοεμβρίου 2021 σε απομόνωση. Ο Ahmad έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, πάσχει από ψυχωτικές παραισθήσεις και έχει σοβαρή κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις. Την περασμένη Τετάρτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Ramleh στο κεντρικό Ισραήλ λόγω της επιδεινούμενης ψυχικής του κατάστασης.

«Ο Ahmad Manasra έχει υποστεί πλήθος αδικιών από τις ισραηλινές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών επιπτώσεων της φυλάκισης στην ανάπτυξή του, και της παρατεταμένης απομόνωσης. Υπέστη κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, οι οποίες διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία των γονέων ή των δικηγόρων του, και του στερήθηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο υφίσταται άσκοπη ταλαιπωρία στις ισραηλινές φυλακές», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Εν αναμονή της απελευθέρωσής του από την κράτηση, πρέπει να του δοθεί πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη και να μην τοποθετηθεί ποτέ ξανά σε απομόνωση. Οι ισχυρισμοί περί βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει υποστεί ο Ahmad πρέπει να διερευνηθούν αποτελεσματικά και με διαφάνεια».

Ο Ahmad Manasra συνελήφθη στις 12 Οκτωβρίου 2015 σε σχέση με την υπόθεση μαχαιρώματος και τραυματισμού δύο Ισραηλινών πολιτών στο Pisgat Zeev, έναν παράνομο ισραηλινό εποικισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια έκριναν ότι δεν συμμετείχε στα μαχαιρώματα, καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας το 2016, μέσω μιας διαδικασίας που στιγματίστηκε από ισχυρισμούς για βασανιστήρια και παρά το γεγονός ότι ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο ηλικίας ποινικής ευθύνης εκείνη τη στιγμή.

Στις 19 Ιουνίου 2022, το Ειρηνοδικείο της Ράμλα επρόκειτο να επανεξετάσει την επιλεξιμότητα του Ahmad Manasra για πρόωρη αποφυλάκιση βάσει του ισραηλινού νόμου του 2001 περί αναστολών.

Το Ισραήλ, συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), έχει υποχρεώσεις να διασφαλίζει ότι η στέρηση της ελευθερίας των παιδιών «χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Παρατεταμένη απομόνωση

Ο Ahmad Manasra κρατείται σε παρατεταμένη απομόνωση από τις αρχές Νοεμβρίου 2021, κατά παράβαση της απόλυτης απαγόρευσης των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών μεταχειρίσεων ή τιμωριών. Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ ζήτησε την ανανέωση της απομόνωσης του Ahmad για άλλους έξι μήνες στις 17 Απριλίου 2022. Η ακρόαση που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου 2022 σχετικά με την απομόνωσή του αναβλήθηκε για μελλοντική ημερομηνία.

Η ψυχική υγεία του Ahmad Manasra επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Τον Οκτώβριο του 2021 ένας ανεξάρτητος ισραηλινός κλινικός ψυχολόγος που συνεργάζεται με τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ (PHRI) διέγνωσε ότι πάσχει από σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις και δήλωσε ότι αυτές αναπτύχθηκαν μετά τον εγκλεισμό του.

Οι γονείς του Ahmad Manasra δήλωσαν τον Φεβρουάριο του 2022 ότι ο γιος τους είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ότι πάσχει από ψυχωτικές ψευδαισθήσεις και ότι έχει σοβαρή κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις.

Ο δικηγόρος του ο Khaled Zabarqa δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:

«Ζητήσαμε από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών να απελευθερώσει επειγόντως τον Ahmad σε κατ' οίκον και κοινοτική φροντίδα, διότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή του. Οι ίδιοι οι γιατροί των φυλακών το αναγνώρισαν στην έκθεσή τους στις 13 Ιουνίου, η οποία οδήγησε στη μεταφορά του από το κελί του στο νοσοκομείο των φυλακών».

Διακρίσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων παιδιών

Το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει εκτεταμένες καθώς και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με φόντο δεκαετίες κρατικών διακρίσεων, διαχωρισμού και διώξεων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταχείριση του Ahmad Manasra εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο διακρίσεων κατά των Παλαιστίνιων παιδιών στο ισραηλινό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα αρχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 170 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή συνελήφθησαν όταν ήταν παιδιά. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά στερήθηκαν δίκαιες δίκες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την προστασία στο πλαίσιο του συστήματος παιδικής δικαιοσύνης. Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση.

Επί δεκαετίες, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βασάνιζαν ή κακομεταχειρίζονταν με άλλο τρόπο Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της μεταφοράς και της ανάκρισης. Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους για να αποσπάσει πληροφορίες και «ομολογίες».

Αντίθετα, λίγοι Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, καταδικάζονται για βία κατά Παλαιστινίων και σε όσους συλλαμβάνονται παρέχονται βασικά δικαιώματα που στερούνται οι Παλαιστίνιοι.

«Η εκτεταμένη και συστηματική χρήση από το Ισραήλ αυθαίρετων συλλήψεων, διοικητικής κράτησης και βασανιστηρίων σε μεγάλη κλίμακα κατά των Παλαιστινίων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και βασικό στοιχείο του συστήματος απαρτχάιντ», δήλωσε η Heba Morayef.

Ο Ahmad Manasra είναι ένας από τους αμέτρητους Παλαιστίνιους, των οποίων τα δικαιώματα ως παιδιών έχουν παραβιαστεί από το βαθιά προβληματικό σύστημα δικαιοσύνης του Ισραήλ, και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

 

Ιστορικό

Έναν μήνα μετά τη σύλληψη του Ahmad Manasra τον Νοέμβριο του 2015, δημοσιοποιήθηκε υλικό από την ανάκρισή του. Το 10λεπτο βίντεο, το οποίο εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία, δείχνει τον Ahmad να ανακρίνεται από τρεις άντρες, χωρίς την παρουσία του δικηγόρου ή του γονέα του, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων. Εμφανίζεται όλο και πιο αγχωμένος καθώς οι ανακριτές του συνεχίζουν να του φωνάζουν, απευθύνοντας προσβολές και απειλές. Το βίντεο αυτό αποτελεί απόδειξη πολλών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του Manasra ως παιδιού και ως κρατούμενου. Απ’ όσο γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία, δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών και των αξιωματικών ασφαλείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.