Photo: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΕΣ/-ΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:52Εκτύπωση

Απαντώντας στην είδηση ότι το Κρεμλίνο λογοκρίνει τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καθώς διαλύει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και διώκει όσες/-ους αντιτίθενται δημόσια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Καθώς χιλιάδες διαδηλώτριες/-τές βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη Ρωσία για να καταγγείλουν τον πόλεμο, το Κρεμλίνο παραμένει αποφασισμένο να καταπνίξει όσες/-ούς επικρίνουν το κράτος, καθώς εξαναγκάζει τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης να υποστηρίξουν τις πολιτικές του. Με τη χρήση βίας για τη διάλυση αντιπολεμικών συγκεντρώσεων και τη λογοκρισία του Τύπου, οι ρωσικές αρχές βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην καταστολή, καθώς το δημόσιο αίσθημα κατά του πολέμου αυξάνεται».

Καθώς χιλιάδες διαδηλώτριες/-τές βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη Ρωσία για να καταγγείλουν τον πόλεμο, το Κρεμλίνο παραμένει αποφασισμένο να καταπνίξει όσες/-ούς επικρίνουν το κράτος, καθώς εξαναγκάζει τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης να υποστηρίξουν τις πολιτικές του.

Marie Struthers, διευθύντρια Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η Ρωσία επιχειρώντας απελπισμένα να σιωπήσει τη διαφωνία, χρησιμοποιεί επίσης κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες για να φιμώσει όσες/-ους μιλούν ενάντια στη σύγκρουση. Η απομάκρυνση του τηλεοπτικού παρουσιαστή Ivan Urgant και ο παραγκωνισμός της αξιοσέβαστης δημοσιογράφου Elena Chernenko, η οποία αποκλείστηκε από κυβερνητική ομάδα τύπου επειδή συνέταξε αντιπολεμική επιστολή, μιλάει για την απόλυτη αδιαφορία του κράτους για την ελευθερία του Τύπου.

«Καθώς η Ρωσία επιδίδεται σε αδιάκριτες επιθέσεις κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία, οι αρχές καταπατούν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης στη Ρωσία, ενώ προωθούν τη δική τους αφήγηση για τη σύγκρουση. Η βάναυση καταστολή των αρχών εις βάρος όσων εκφράζουν τη διαφωνία τους σχετικά με τον πόλεμο πρέπει να σταματήσει τώρα».

Ιστορικό

Στις 24 Φεβρουαρίου 2021, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor διέταξε όλα τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες που παρέχονται μόνο από επίσημες κρατικές πηγές όσο καλύπτουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όποιο άτομο έπιαναν να μην υπακούει σε αυτή τη διαταγή θα μπορούσε να δει τους ιστότοπούς του να μπλοκάρονται και να του επιβάλλεται πρόστιμο έως και 62.600 δολάρια.

Στις 28 Φεβρουαρίου, το παρατηρητήριο μπλόκαρε τον ιστότοπο «Nastoyashchee Vremya» (Current Times), θυγατρικής του RFE/RL, επειδή διέδιδε «αναξιόπιστες δημόσια σημαντικές πληροφορίες» σχετικά με τη σύγκρουση. Στις 27 Φεβρουαρίου, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλεί με δίωξη με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» για κάθε είδους «βοήθεια προς ξένο κράτος, διεθνή ή ξένο οργανισμό ή τους εκπροσώπους τους σε δραστηριότητες που στρέφονται κατά της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της εισβολής, η ρωσική αστυνομία έκανε συστηματική χρήση βίας για να διαλύσει τις πανεθνικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info, περισσότεροι από 5.900 ειρηνικές/-οί διαδηλώτριες/-ωτές συνελήφθησαν σε τουλάχιστον 67 πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο πολιτικός φιλόσοφος Grigory Yudin ξυλοκοπήθηκε αναίσθητος από την αστυνομία και νοσηλεύτηκε για λίγο στο νοσοκομείο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.