Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022, 18:19Εκτύπωση

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημαδεύτηκε από επιθέσεις χωρίς διακρίσεις σε περιοχές αμάχων και από χτυπήματα σε προστατευόμενα σημεία όπως τα νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, αφού κατέγραψε τρία περιστατικά στα οποία πιστεύει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 12. Οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (τους νόμους του πολέμου) και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

«Ο ρωσικός στρατός έχει δείξει κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και άλλα εκρηκτικά όπλα με ευρείες επιδράσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ψευδώς ότι χρησιμοποιεί μόνο όπλα ακριβείας, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτές τις πράξεις», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
 

Ο ρωσικός στρατός έχει επιδείξει κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και άλλα εκρηκτικά όπλα με επιπτώσεις ευρείας έκτασης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Agnès Callamard

«Τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά παράβαση των νόμων του πολέμου. Η συνέχιση της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων και άλλων ανακριβών εκρηκτικών όπλων που προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς αμάχων είναι ασυγχώρητη».

Αδιάκριτες επιθέσεις

Το Crisis Evidence Lab της Διεθνούς Αμνηστίας ανέλυσε ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και δορυφορικών εικόνων, τριών τέτοιων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο Βουχλεντάρ, το Χάρκοβο και το Ουμάν.

Στην πιο θανατηφόρα επίθεση που τεκμηρίωσε η Διεθνής Αμνηστία, περίπου στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα, ένας βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά σε ένα κτίριο νοσοκομείου στο Βουχλεντάρ, στην περιοχή Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας 4 πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 10. Σύμφωνα με τοπική πηγή που μίλησε σε ερευνήτριες/-ητές της Διεθνούς Αμνηστίας, 2 γυναίκες και 2 άντρες σκοτώθηκαν, ενώ 6 εργαζόμενες/-οι στον τομέα της υγείας ήταν μεταξύ των τραυματιών. Αναλύοντας φωτογραφίες από τα θραύσματα όπλων που συνδέονται με το περιστατικό, ο ερευνητής όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε βαλλιστικός πύραυλος 9M79 Tochka. Τα όπλα αυτά είναι εξαιρετικά ανακριβή, καθώς χάνουν τακτικά τους στόχους τους κατά μισό χιλιόμετρο ή και περισσότερο και δεν θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.
 

Το Crisis Evidence Lab της Διεθνούς Αμνηστίας ανέλυσε ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και δορυφορικών εικόνων, τριών τέτοιων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Μια άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 8 π.μ. τοπική ώρα, στην περιοχή του Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Ο πιθανός στόχος ήταν η κοντινή αεροπορική βάση του Τσουχούιβ, αλλά αντ' αυτού το ρωσικό όπλο έπληξε ένα συγκρότημα κατοικιών, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και προφανώς σκοτώνοντας τουλάχιστον 1 άμαχο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 2 άμαχες. Ένας μοναδικός μεγάλος κρατήρας στο έδαφος μεταξύ πολυκατοικιών δείχνει ότι το όπλο ήταν πιθανότατα ένας μεγάλος πύραυλος ή ρουκέτα.

Σε μια άλλη επίθεση που σημειώθηκε στις 7 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου στο Ουμάν, στην περιοχή Τσερκάσι, 1 άμαχος φαίνεται να σκοτώθηκε από χτύπημα που προκάλεσε επίσης ζημιές σε ένα κοντινό εστιατόριο.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως.

Η επαλήθευση, από τη Διεθνή Αμνηστία, της διεξαγωγής επιθέσεων χωρίς διακρίσεις από τις ρωσικές δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση, και η Ρωσία πιθανότατα θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα προταθεί από άλλα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, η Διεθνής Αμνηστία ζητά έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας παραλύσει λόγω βέτο, εναπόκειται σε όλα τα μέλη να αναλάβουν δράση», δήλωσε η Agnès Callamard.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας παραλύσει λόγω βέτο, εναπόκειται σε όλα τα μέλη να αναλάβουν δράση.

Agnès Callamard

«Καλούμε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως και να αποδεχτεί ψήφισμα που θα καταγγέλλει την παράνομη επίθεση της Ρωσίας και θα ζητά τον τερματισμό όλων των παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι ζωές, η ασφάλεια και η ευημερία εκατομμυρίων πολιτών διακυβεύονται».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.