ΗΠΑ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022, 16:48Εκτύπωση

Οι μη λευκές γειτονιές στο Μπρονξ, το Μπρούκλιν, και το Κουίνς ζουν με περισσότερη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας

Νέος διαδραστικός διαδικτυακός τόπος περιγράφει λεπτομερώς την έκθεση στην επεμβατική τεχνολογία

 

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης που ζουν σε περιοχές οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αστυνόμευσης τύπου stop and frisk (σταμάτημα και σωματικός έλεγχος) είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένες/-οι στην επεμβατική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αποκάλυψε νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργατών της.

Η νέα ανάλυση στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας Ban The Scan απέδειξε πώς η εκτεταμένη επιχείρηση επιτήρησης που πραγματοποιεί το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης επηρεάζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο του stop-and-frisk και στις πέντε συνοικίες της Νέας Υόρκης.

Στο Μπρονξ, το Μπρούκλιν και το Κουίνς, η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μη λευκών κατοίκων τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των συμβατών με την αναγνώριση προσώπου καμερών CCTV.

Η απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου για σκοπούς μαζικής επιτήρησης είναι απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατάργηση της ρατσιστικής αστυνόμευσης

Matt Mahmoudi, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία της Νέας Υόρκης συμβάλλει στην ενίσχυση της αστυνόμευσης που εισάγει διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Matt Mahmoudi, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το stop-and-frisk στη Νέα Υόρκη είναι μια ρατσιστική τακτική αστυνόμευσης. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι κοινότητες που αποτελούν τον μεγαλύτερο στόχο του stop-and-frisk διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο αστυνόμευσης στη βάση διακρίσεων μέσω της επεμβατικής παρακολούθησης.

«Η σοκαριστική εμβέλεια της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην πόλη αφήνει ολόκληρες γειτονιές εκτεθειμένες σε μαζική επιτήρηση. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς χρησιμοποιείται αυτή η επεμβατική τεχνολογία.

Η απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου για σκοπούς μαζικής επιτήρησης είναι ένα πολύ αναγκαίο πρώτο βήμα προς την κατάργηση της ρατσιστικής αστυνόμευσης, και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης πρέπει πλέον να προχωρήσει άμεσα στη συνολική απαγόρευση.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα πλήθους που αποκτήθηκαν από χιλιάδες ψηφιακούς εθελοντές και εθελόντριες στο πλαίσιο του προγράμματος Decode Surveillance NYC, που χαρτογράφησαν περισσότερες από 25.500 κάμερες CCTV σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Η Διεθνής Αμνηστία συνεργάστηκε με επιστήμονες δεδομένων για να συγκρίνει τα δεδομένα αυτά με στατιστικά στοιχεία γύρω από το stop-and-frisk και δημογραφικά δεδομένα.

Οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου (FRT) για την ταυτοποίηση αποτελούν συστήματα μαζικής επιτήρησης που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και απειλούν το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, στην ισότητα και στη μη διάκριση.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε την FRT σε τουλάχιστον 22.000 περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019. Τα στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά stop-and-frisk από την αστυνομία της Νέας Υόρκης από το 2002 δείχνουν ότι οι κοινότητες των μαύρων και των Λατίνων ήταν ο συντριπτικός στόχος αυτών των τακτικών.

 

Πέρυσι, η Διεθνής Αμνηστία μήνυσε το NYPD αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει δημόσια αρχεία σχετικά με την απόκτηση του FRT και άλλων εργαλείων παρακολούθησης. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Νέος διαδραστικός δικτυακός τόπος που παρουσιάζει λεπτομερώς την έκθεση στην FRT

Η Διεθνής Αμνηστία εγκαινιάζει σήμερα επίσης έναν νέο ιστότοπο που επιτρέπει στις χρήστριες και τους χρήστες να ανακαλύψουν πόσο μεγάλο μέρος οποιασδήποτε πιθανής διαδρομής με τα πόδια μεταξύ δύο τοποθεσιών στη Νέα Υόρκη μπορεί να εκτεθεί σε παρακολούθηση με FRT.

Κατά τη διάρκεια του κινήματος Black Lives Matter στα μέσα του 2020, οι Νεοϋορκέζες/-οι που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις βίωσαν υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στην FRT. Για παράδειγμα, κάποια διαδηλώτρια που περπατούσε από τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό προς το Washington Square Park θα βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις κάμερες Argus του NYPD σε όλη τη διαδρομή της.

«Όταν εξετάσαμε τις διαδρομές που οι άνθρωποι περπατούσαν για να πάνε και να φύγουν από τις διαδηλώσεις από τους κοντινούς σταθμούς του μετρό, διαπιστώσαμε σχεδόν πλήρη κάλυψη από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που ανήκουν στο δημόσιο, κυρίως κάμερες Argus της αστυνομίας της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Matt Mahmoudi.

«Η διάχυτη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό stop-and-frisk. Η χρήση της τεχνολογίας μαζικής παρακολούθησης σε χώρους διαμαρτυρίας χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την παρενόχληση ανθρώπων που απλώς ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για μια σκόπιμη τακτική τρομοκράτησης από την αστυνομία της Νέας Υόρκης που δεν έχει θέση σε μια ελεύθερη κοινωνία και πρέπει να σταματήσει αμέσως.

 

Ο ιστότοπος επιτρέπει επίσης στις χρήστριες και τους χρήστες να παρακολουθούν πόσο χρησιμοποιείται η FRT μεταξύ οποιουδήποτε από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, σχεδιάζοντας την απόσταση και την πιθανή διαδρομή που ακολουθείται.

Η Διεθνής Αμνηστία ενθαρρύνει τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αναλάβουν δράση στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, απαιτώντας την εισαγωγή νομοσχεδίου που απαγορεύει την FRT, ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των κοινοτήτων τους. Χρήστες και χρήστριες από όλον τον κόσμο μπορούν να υπογράψουν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητά ρύθμιση του πότε και πού χρησιμοποιούνται τα δημόσια συστήματα FRT.

Οι ερευνητικοί εταίροι με τους οποίους συνεργάστηκε η Διεθνής Αμνηστία περιλαμβάνουν: τον Julien Cornebise του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του University College του Λονδίνου, τη BetaNYC, μια οργάνωση πολιτών που χρησιμοποιεί δεδομένα και τεχνολογία για να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, και τον Dr Damon Wischik, έναν ανεξάρτητο επιστήμονα δεδομένων.

Η έκθεση σηματοδοτεί την τελευταία φάση της εκστρατείας Ban The Scan, μετά από έρευνες για την παρακολούθηση στη Νέα Υόρκη και το Χαϊντεραμπάντ στην Ινδία πέρυσι. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την πλήρη απαγόρευση της χρήσης, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της πώλησης και της εξαγωγής FRT για σκοπούς μαζικής παρακολούθησης τόσο από τα κράτη όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.