ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021, 10:26Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία για την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης προσώπου, μια μορφή μαζικής παρακολούθησης που ενισχύει τη ρατσιστική αστυνόμευση και απειλεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Η εκστρατεία Ban the Scan ξεκινά στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα επεκταθεί για να επικεντρωθεί στη χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε άλλα μέρη του κόσμου το 2021. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου είναι μια μορφή μαζικής παρακολούθησης που παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και απειλεί τα δικαιώματα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης.

Η αναγνώριση προσώπου κινδυνεύει να γίνει όπλο από την επιβολή του νόμου εναντίον περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Από το Νέο Δελχί μέχρι τη Νέα Υόρκη, αυτή η επεμβατική τεχνολογία στρέφει τις ταυτότητές μας εναντίον μας και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Matt Mahmoudi, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Διεθνή Αμνηστίας

Η τεχνολογία επιδεινώνει τον συστημικό ρατσισμό, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τους έγχρωμους/ες, οι οποίοι/ες υφίστανται ήδη διακρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Οι έγχρωμοι άνθρωποι διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναγνωριστούν εσφαλμένα από συστήματα αναγνώρισης προσώπου.

«Η αναγνώριση προσώπου κινδυνεύει να γίνει όπλο από την επιβολή του νόμου εναντίον περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Από το Νέο Δελχί μέχρι τη Νέα Υόρκη, αυτή η επεμβατική τεχνολογία στρέφει τις ταυτότητές μας εναντίον μας και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Matt Mahmoudi, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι Νεοϋορκέζοι/ες θα πρέπει να μπορούν να βγαίνουν έξω και να ζουν την καθημερινή τους ζωή χωρίς να παρακολουθούνται από την αναγνώριση του προσώπου. Άλλες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την αναγνώριση προσώπου και η Νέα Υόρκη πρέπει να κάνει το ίδιο».

Στη Νέα Υόρκη, η Διεθνής Αμνηστία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το AI for the People, το Surveillance Technologies Oversight Project, το Immigrant Defense Project, το New York Civil Liberties Union, το New York City Public Advocate Office, την The Privacy NY Coalition, τον γερουσιαστή Brad Hoylman και τη Rada Studios με σκοπό την πραγματοποίηση εκστρατείας σχετικά με τη νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για μαζική παρακολούθηση από την επιβολή του νόμου στην πόλη.

«Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία θέτει τους αθώους πολίτες της Νέας Υόρκης σε διαρκή παρακολούθηση και παραβιάζει τα δικαιώματα απορρήτου μας. Η αναγνώριση προσώπου είναι πανταχού παρούσα, ανεξέλεγκτη και πρέπει να απαγορευτεί», δήλωσε η Mutale Nkonde, Ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της AI For the People.

Ο Albert Fox Cahn, Εκτελεστικός Διευθυντής Έργου Παρακολούθησης Τεχνολογίας στο Κέντρο Αστικής Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Η αναγνώριση προσώπου είναι προκατειλημμένη, χαλασμένη και αντιθετική στη δημοκρατία. Για χρόνια, το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε την αναγνώριση προσώπου για να παρακολουθεί δεκάδες χιλιάδες Νεοϋορκέζους/ες, θέτοντας τους πολίτες της Νέας Υόρκης σε κίνδυνο, σε ψευδείς συλλήψεις και αστυνομική βία. Η απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου δεν θα προστατεύει απλώς τα πολιτικά δικαιώματα: είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Διαδηλωτές/τριες σε διαδήλωση Black Lives Matter στη Νέα Υόρκη, Αύγουστος 2020

 

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να αναπτυχθεί με τη συλλογή εκατομμυρίων εικόνων από προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άδειες οδήγησης, χωρίς τη συγκατάθεση των ανθρώπων. Στη συνέχεια, το λογισμικό εκτελεί ανάλυση προσώπου των εικόνων που τραβήχτηκαν σε CCTV ή άλλο εργαλείο  παρακολούθησης βίντεο για αναζήτηση πιθανών αντιστοιχιών με τη βάση δεδομένων των αποτυπωμένων εικόνων.

Ενώ άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Βοστώνη, το Πόρτλαντ και το Σαν Φρανσίσκο, έχουν απαγορεύσει τη χρήση της τεχνολογίας προσώπου από την επιβολή του νόμου, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης [NYPD] συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εκφοβίζει και να παρενοχλεί τους κατοίκους που τηρούν τον νόμο, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, την περίοδο των διαδηλώσεων για το Black Lives Matters.

Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία θέτει τους αθώους πολίτες της Νέας Υόρκης σε διαρκή παρακολούθηση και παραβιάζει τα δικαιώματα απορρήτου μας. Η αναγνώριση προσώπου είναι πανταχού παρούσα, ανεξέλεγκτη και πρέπει να απαγορευτεί
Mutale Nkonde, Ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της AI For the People

Black Lives Matter

Στις 7 Αυγούστου 2020, δεκάδες αστυνομικοί του NYPD προσπάθησαν να παραβιάσουν το διαμέρισμα του Derrick "Dwreck" Ingram σε μια απόπειρα σύλληψης. Κατηγόρησαν τον Dwreck, συνιδρυτή της οργάνωσης κοινωνικής δικαιοσύνης Warriors in the Garden, για φερόμενη επίθεση σε αστυνομικό φωνάζοντας δυνατά σε μεγάφωνο σε μια διαμαρτυρία του Ιουνίου.

Ένας αξιωματικός καταγράφηκε με κάμερα έξω από το σπίτι του Dwreck, κρατώντας ένα έγγραφο με τίτλο «Ενημερωτική Έκθεση τμήματος αναγνώρισης προσώπου», αποκαλύπτοντας ότι η αναγνώριση προσώπου πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να ενημερώσει τη σύλληψη του Dwreck. Το έγγραφο περιλάμβανε το πρόσωπο του Dwreck που αντιστοιχούσε σε μια φωτογραφία Instagram.

Το NYPD παραπληροφόρησε τον Dwreck σχετικά με τα δικαιώματά του, απείλησε να σπάσει την πόρτα του, επιχείρησε να τον ανακρίνει χωρίς δικηγόρο, χρησιμοποίησε τουλάχιστον ένα ελικόπτερο και αεροσκάφη της αστυνομίας, και τοποθέτησε δεκάδες αξιωματικούς στον διάδρομο του, στο σημείο διαφυγής από πυρκαγιά και σε τακτικές θέσεις μέσα και γύρω από τα κοντινά κτίρια. Η αστυνομία έφυγε μόνο μετά από την ζωντανή μετάδοση των γεγονότων από τον Dwreck όπου κατόπιν αυτού συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος διαδηλωτών/τριών και τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις.

Οι αφίσες της αστυνομίας «Καταζητούμενος» με φωτογραφίες που πάρθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή του από τον ιδιωτικό λογαριασμό του Instagram του Dwreck, επικολλήθηκαν γύρω από τη γειτονιά του Dwreck. Ενώ το NYPD αρχικά επιβεβαίωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει μία επαρκή τεκμηρίωση στη νομική υπόθεση του Dwreck σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

«Στοχοποιούμαστε επιτηδευμένα από αυτήν την τεχνολογία εξαιτίας των λόγων που διαδηλώνουμε και επειδή προσπαθούμε να αποικοδομήσουμε ένα σύστημα στο οποίο ανήκει και η αστυνομία», δήλωσε ο Dwreck Ingram.

Ο διακριτικός αντίκτυπος της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου υπερβαίνει κατά πολύ τη χρήση του από τις αρχές επιβολής του νόμου για τη στοχοποίηση ειρηνικών διαδηλωτών/τριών. Στη Νέα Υόρκη, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να κατασκοπεύσουν τις κοινότητες έγχρωμων ατόμων.

Το 2018-19, το Atlantic Plaza Towers στο Ocean Hill-Brownsville του Μπρούκλιν, μια κατά κύριο λόγω κοινότητα έγχρωμων ανθρώπων, αμφισβήτησε με επιτυχία την εγκατάσταση κάμερας αναγνώρισης προσώπου στο συγκρότημα διαμερισμάτων υπό την ιδιοκτησία του Nelson Management Group.

Οι κάτοικοι που αρχικά αγωνίστηκαν κατά της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου απειλήθηκαν από τον ιδιοκτήτη με εκτυπώσεις των προσώπων τους από κάμερες παρακολούθησης ενώ παράλληλα τους είπαν να σταματήσουν να οργανώνονται. Με επικεφαλής τους Tranae Moran και Fabian Rogers, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν. Αφού οι ενοικιαστές/ριες ανέλαβαν νομική δράση για να σταματήσουν την εισβολή στην ιδιωτική ζωή και τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων από οποιονδήποτε που εισέρχεται στο συγκρότημα, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη πίεση που άσκησε η οργάνωση και η συνεργασία της κοινότητας Tranae και Fabian με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και με τα μέσα ενημέρωσης, το Nelson Management Group ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019 σε μια συνάντηση των ενοικιαστών/ριών πως δεν θα εγκαθιστούσαν αναγνώριση προσώπου στο συγκρότημα.

Η εκκίνηση της εκστρατείας Ban the Scan της Διεθνούς Αμνηστίας συνοδεύεται από έναν ιστότοπο όπου οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης μπορούν να γράψουν σχόλια σχετικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου από το NYPD μέσω της πράξης Public Oversight on Surveillance Technologies (POST) και αργότερα στην εκστρατεία, να γράφουν αιτήματα για την Ελευθερία της Πληροφορίας ώστε να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις κοινότητές τους.

Ο ιστότοπος θα επεκταθεί τον Μάιο του 2021, όταν η Amnesty Decoders - ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών ακτιβιστών/τριών θα βοηθήσει να εντοπιστεί η γεωγραφική θέση συσκευών παρακολούθησης με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου στη Νέα Υόρκη, ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν ακριβώς πού χρησιμοποιείται η τεχνολογία. .Ο ιστότοπος διαθέτει επίσης πόρους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν καλύτερα σε διαμαρτυρίες και ενάντια στη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την απόλυτη απαγόρευση της χρήσης, δημιουργίας, παραγωγής και πώλησης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για σκοπούς μαζικής παρακολούθησης από την αστυνομία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και ζητεί την απαγόρευση των εξαγωγών των τεχνολογικών συστημάτων.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.