(Photo by WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images)

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ FAIZULLAH JALAL

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022, 15:55Εκτύπωση

Απαντώντας στη σύλληψη του καθηγητή Faizullah Jalal, λέκτορα του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, ο οποίος συνελήφθη επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης κάνοντας κριτική στους Ταλιμπάν σε ειδησεογραφικό κανάλι, η Samira Hamidi, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Η σύλληψη αυτή σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια των Ταλιμπάν να καταπνίξουν τη διαφωνία. Από την κατάληψη της εξουσίας, οι ηγέτες του Αφγανιστάν έχουν εκφοβίσει, έχουν παρενοχλήσει και έχουν επιτεθεί βίαια σε άτομα που τους επικρίνουν, με τις/τους υπερασπίστριες/ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις/τους ακτιβίστριες/ιστές, τις/τους δημοσιογράφους και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να υφίστανται τα περισσότερα αντίποινα.

»Ο καθηγητής Faizullah Jalal, ένας διάσημος διανοούμενος με δεκαετή εμπειρία στο Αφγανιστάν, απλώς άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης επισημαίνοντας την αποτυχία των Ταλιμπάν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή που μαστίζει σήμερα το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης. Αντί να σεβαστούν τις απόψεις του και να λάβουν υπόψη τους τα σχόλιά του, οι Ταλιμπάν τον συνέλαβαν επειδή δήθεν προκαλούσε τον κόσμο σε έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter.

»Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του Faizullah Jalal επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός Twitter που δημιουργήθηκε στο όνομά του είναι ψεύτικος, παραμένει υπό κράτηση. Οι αρχές των Ταλιμπάν πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων».

 

Ιστορικό

Ο Faizullah Jalal συνελήφθη το Σάββατο από τους πράκτορες ασφαλείας του Ισλαμικού Εμιράτου επειδή φέρεται να δημοσίευσε επικριτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των Ταλιμπάν. Η οικογένειά του δεν έχει δικαίωμα επίσκεψης από τη σύλληψή του και δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για την ευημερία του ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία πέραν της επιβεβαίωσης της σύλληψης και της κράτησής του.

Από τις 15 Αυγούστου 2021, υπερασπίστριες/ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες/ιστές στο Αφγανιστάν έχουν επανειλημμένα ασκήσει το δικαίωμά τους στην ελευθερία της συνάθροισης. Έχουν διαμαρτυρηθεί για τους κατασταλτικούς κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες και τα κορίτσια, για τους περιορισμούς των μέσων ενημέρωσης και για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση. Οι Ταλιμπάν έχουν απαντήσει βίαια, με γυναίκες διαδηλώτριες να ξυλοκοπούνται τακτικά και δημοσιογράφους να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.