ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021, 16:08Εκτύπωση

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να τιμήσει τη μακροπρόθεσμή δέσμευση της να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει νέας εκστρατείας της, που υπογραμμίζει τα επιτεύγματα 16 σημαντικών Αφγανών γυναικών.

Για τον εορτασμό των 16 Ημερών Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία φέτος, της ετήσιας διεθνούς εκστρατείας η οποία γιορτάζει τις γυναίκες σε κάθε περιοχή του κόσμου που καταπολεμούν τις έμφυλες διακρίσεις και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων μοιράζεται τις ιστορίες 16 πρωτοπόρων Αφγανών γυναικών, οι οποίες ξεπέρασαν τεράστια εμπόδια για να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή τις περασμένες δύο δεκαετίες. Με δικά τους λόγια, γυναίκες από διαφορετικά σημεία της δημόσιας σφαίρας, συμπεριλαμβανομένης της νομικής, της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης, αφηγούνται τα επαγγελματικά τους μονοπάτια, τα συναισθήματά τους για την επιστροφή των Ταλιμπάν, τις ελπίδες και τους φόβους τους για το μέλλον και τις συστάσεις τους στη διεθνή κοινότητα για το πώς να συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών.

«Αυτές οι ιστορίες προσφέρουν μια ισχυρή και επίκαιρη υπενθύμιση για το πόσο μακριά είχαν φτάσει οι Αφγανές γυναίκες τα τελευταία είκοσι χρόνια, μπροστά σε φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια. Παρέχουν επίσης μια λυπηρή εικόνα για το πως έχει αλλάξει η ζωή των κοριτσιών και των γυναικών από την επιστροφή των Ταλιμπάν», δήλωσε είπε η Samira Hamidi, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Ασία.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι, σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, αυτές οι γυναίκες και χιλιάδες άλλες σαν εκείνες αποκλείονται από τη δημόσια ζωή. Προτρέπουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν, να προστατεύσουν και να εκπληρώσουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί άμεσα με τις Αφγανές γυναίκες για να κατανοήσει την πραγματικότητά τους, να ακούσει τις πραγματικές τους συστάσεις, και να δουλέψει μαζί τους για την υποστήριξη των γυναικείων δικαιωμάτων».

Since taking control of Kabul on 15 August 2021, the Taliban have imposed severe restrictions on women and girls. Apart from healthcare workers and a few other isolated exemptions, women have been told they cannot return to work or travel in public without being accompanied by a Mahram (male guardian). Since 20 September, girls above the age of 12 (grade six and above) have not been allowed to go to school, while rigid gender segregation at universities has severely curtailed women in higher education. 

Από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στις γυναίκες και τα κορίτσια. Εκτός από τις εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και μερικές άλλες μεμονωμένες εξαιρέσεις, οι γυναίκες έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς να συνοδεύονται από έναν Μαχράμ (άρρενα κηδεμόνα). Από τις 20 Σεπτεμβρίου, τα κορίτσια άνω των 12 ετών (έκτη τάξη και πάνω) δεν επιτρέπονται να πάνε στο σχολείο, ενώ ο αυστηρός διαχωρισμός των φύλων στα πανεπιστήμια έχει περιορίσει σοβαρά τις γυναίκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επιχειρηματίας Sediga Mushtag είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Όταν άκουσα τα νέα ότι οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, ένιωσα σα να έπεσα και έσπασα σε κομμάτια. Έπεσα από ένα φωτεινό μέρος στο σκοτάδι, χωρίς φως στον ορίζοντα.

Η αποτροπή των γυναικών από το να εργάζονται έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα πολλών οικογενειών, οι οποίες στο παρελθόν απολάμβαναν σταθερά επαγγελματικά εισοδήματα, ενώ η απομάκρυνση γυναικών από τις κυβερνητικές θέσεις άφησε ένα τεράστιο κενό στην ικανότητα του κράτους να κυβερνάται αποτελεσματικά. Οι γυναίκες τώρα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένες απειλές βίας λόγω φύλου και αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και στην ελευθερία της έκφρασης, ακόμα και στην επιλογή του ρουχισμού τους.

Η Fawzia Amini, πρώην ανώτερη δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν, είπε: «Οι Ταλιμπάν έχουν θεσμοθετήσει τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Αρνούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας … θέλουν να εξαφανίσουν τις γυναίκες από το πρόσωπο της κοινωνίας και να μας κάνουν όλες φυλακισμένες μες στα σπίτια μας».

Ενώ απομένει πολλή δουλεία να γίνει, τα δικαιώματα των γυναικών είχαν βελτιωθεί σημαντικά από την πτώση του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001. Υπήρχαν 3,3 εκατομμύρια κορίτσια στην εκπαίδευση και οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, Αφγανές γυναίκες είχαν γίνει δικηγόροι, γιατροί, δικαστίνες, δασκάλες, μηχανικοί, αθλήτριες, ακτιβίστριες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, γραφειοκράτες, επιχειρηματίες, αστυνομικοί και μέλη του στρατού.

Η πρώην αστυνομικός, Zala Zazai, δήλωσε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών και πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα είναι μέρος της νέας κυβέρνησης. Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να εξαλείψουν τον μισό πληθυσμό του Αφγανιστάν».

 

Ιστορικό πλαίσιο

Οι 16 ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας είναι μια ετήσια διεθνής εκστρατεία, η οποία ξεκινάει την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου και διαρκεί έως την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου. Παρέχει μια πλατφόρμα σε άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για να ζητήσουν την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.