ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗ-ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ASSANGE ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021, 15:26Εκτύπωση

Με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου του Λονδίνου να μην εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ, όπου θα ερχόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κακομεταχείρισης στη φυλακή, ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Nils Muižnieks, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Julian Assange δεν θα σταλεί στις ΗΠΑ και ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, λόγω των ανησυχιών για την υγεία του, θα βρισκόταν σε κίνδυνο κακομεταχείρισης στο σύστημα φυλακών των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές εναντίον του δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει εξαρχής. Οι κατηγορίες ήταν πολιτικά καθοδηγούμενες και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει βοηθήσει πρόθυμα τις ΗΠΑ στην αδιάκοπη επιδίωξή τους εναντίον του Assange.»

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Julian Assange δεν θα σταλεί στις ΗΠΑ και ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, λόγω των ανησυχιών για την υγεία του, θα βρισκόταν σε κίνδυνο κακομεταχείρισης στο σύστημα φυλακών των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές εναντίον του δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει εξαρχής

Nils Muižnieks, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

«Το γεγονός ότι η απόφαση είναι ορθή και σώζει τον Assange από την διαδικασία  έκδοσης, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εμπλοκή του σε αυτήν τη διαδικασία, στην οποία κρύβονται πολιτικά κίνητρα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, δικάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η υπόθεση αυτή δημιουργεί ένα τρομερό προηγούμενο, με τις ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες και την βρετανική κυβέρνηση να είναι συνένοχη.»

Το γεγονός ότι η απόφαση είναι ορθή και σώζει τον Assange από την διαδικασία  έκδοσης, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εμπλοκή του σε αυτήν τη διαδικασία, στην οποία κρύβονται πολιτικά κίνητρα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, δικάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Nils Muižnieks, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ βασίζεται σε κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τη δημοσίευση διαγραμμένων διαβαθμισμένων εγγράφων που αποτελούν μέρος της δουλειάς του Assange με την Wikileaks. Η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με παραβάσεις της κυβέρνησης. Η δημοσίευση πληροφοριών για το δημόσιο συμφέρον προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

Εάν είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Julian Assange μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, 17 από αυτές βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και η άλλη μία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών. Θα αντιμετώπιζε επίσης πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λόγω των συνθηκών κράτησης, ενδεχόμενων δηλαδή βασανιστηρίων ή άλλης  μορφής κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης. Ο Julian Assange είναι ο πρώτος εκδότης που αντιμετώπισε κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.