ΕΛΛΑΔΑ: Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΘΩΣ Η ΔΙΚΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021, 10:56Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου στη Λέσβο να αναβάλει την υπόθεση 24 εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών έρευνας και διάσωσης Sarah Mardini και Seán Binder, που κινδυνεύουν με 25 χρόνια φυλάκιση για παροχή βοήθειας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετανάστευση δήλωσε:

«Αυτές οι κατασκευασμένες κατηγορίες είναι φαιδρές και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της Sarah και του Seán στο δικαστήριο. Η σημερινή αναβολή σημαίνει ότι, έχοντας ήδη περιμένει πάνω από τρία χρόνια, αυτή η δοκιμασία θα συνεχίσει για τη Sarah και τον Seán, κρατώντας τους σε κατάσταση αναμονής. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον της Sarah και του Seán».

Η σημερινή απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη του παραλογισμού αυτής της υπόθεσης. Το μόνο που κάναμε είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια σε μια στιγμή ανάγκης. Μετά τη σημερινή απόφαση, οι ζωές μας παραμένουν για άλλη μια φορά σε αναμονή.

Seán Binder

Η Sarah Mardini, 25χρονη Σύρια πρόσφυγας, και ο Seán Binder, 27χρονος Γερμανός υπήκοος, αντιμετωπίζουν μια σειρά από άδικες και αβάσιμες κατηγορίες που χρονολογούνται από το διάστημα κατά το οποίο πέρασαν εθελοντικά εντοπίζοντας και σώζοντας ανθρώπους πάνω σε βάρκες που βρίσκονταν σε κίνδυνο ανοιχτά των ακτών της Λέσβου.

Η άρνηση των ελληνικών αρχών να άρουν την ταξιδιωτική απαγόρευση της Sarah Mardini σημαίνει ότι η Σάρα δεν μπόρεσε να παραστεί στη δική της δίκη.

«Η αδικία αυτών των παράλογων κατηγοριών επιδεινώνεται περαιτέρω από την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της Sarah σε δίκαιη δίκη από τις ελληνικές αρχές, που περιλαμβάνει το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε άτομο να παρακολουθεί τη δίκη του», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι βαθύτατα απογοητευμένη από την απόφαση των ελληνικών αρχών να ασκήσουν δίωξη στη Sarah και τον Seán. Στεκόμαστε στο πλευρό του Seán και της Sarah και θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας μέχρι να αποδοθεί πλήρως η δικαιοσύνη, να γίνουν σεβαστά και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον τους.

Γιώργος Κοσμόπουλος

 

Ιστορικό

Η Sarah έφτασε αρχικά στη Λέσβο ως πρόσφυγας το 2015. Όταν η μηχανή του σκάφους που επέβαινε χάλασε, η Sarah και η αδερφή της έσωσαν 18 συνεπιβάτες/ιδες σέρνοντας το βυθιζόμενο σκάφος σε ασφαλές σημείο. Αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε ως εθελόντρια σε μια ελληνική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, όπου συνάντησε τον Seán, έναν εκπαιδευμένο δύτη. Η Sarah και ο Seán συνελήφθησαν το 2018 με πολλές κατηγορίες, όπως λαθρεμπόριο, κατασκοπεία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και απάτη.

Στη σημερινή δίκη, η Σάρα και ο Σον αντιμετώπισαν κατηγορίες που μπορεί να επιφέρουν ποινή κάθειρξης έως και 8 ετών. Αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο, εάν επιδικαστεί, μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 25 ετών.

Εκατοντάδες άνθρωποι όπως η Sarah και ο Seán αντιμετωπίζουν ποινικοποίηση και άλλα εμπόδια στην ανθρωπιστική εργασία τους, την προσφορά βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστριες/ες σε όλη την Ευρώπη. Σε έκθεση του 2020, η Διεθνής Αμνηστία εξήγησε τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει περιοριστικά, κυρωτικά και τιμωρητικά μέτρα κατά των ανθρώπων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστριών/ών. Δεκάδες διώξεις έχουν ασκηθεί κατά ατόμων και ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της νομικής εταιρείας ανθρώπινων δικαιωμάτων Leigh Day, έχουν σημειωθεί αρκετές σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υπόθεση του Seán μέχρι σήμερα. Η νομική γνώμη της Leigh Day είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος.

 

Free Humanitarians

Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας: Europe: Punishing compassion: Solidarity on trial in Fortress Europe 

Εκστρατεία Διεθνούς Αμνηστίας: Η αλληλεγγύη σε δίκη: Άνθρωποι στην Ευρώπη στοχοποιούνται επειδή βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες/ριες

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.