Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΔΙΚΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ
Ποιo είναι το πρόβλημα;
Τα τελευταία χρόνια, η συμπόνια έχει μετατραπεί σε έγκλημα στην Ευρώπη. Άνθρωποι που έχουν βοηθήσει πρόσφυγες και μετανάστες/ριες έχουν απειληθεί, έχουν λοιδορηθεί, έχουν εκφοβιστεί, έχουν παρενοχληθεί και έχουν συρθεί στα δικαστήρια για να τιμωρηθούν μόνο και μόνο επειδή βοήθησαν άλλους/ες που το είχαν ανάγκη. Γιατί; Για να αποθαρρύνουν άλλους/ες από το να δείξουν αλληλεγγύη σε άτομα που μετακινούνται, προκειμένου να αποτρέψουν τους/τις πρόσφυγες και του/τις μετανάστες/στριες να έρθουν στην Ευρώπη. Όταν οι αρχές τιμωρούν και ποινικοποιούν απλές πράξεις ανθρωπιάς, η κοινή μας αξιοπρέπεια δέχεται επίθεση.
Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;
Μεγάλο. Σε όλη την Ευρώπη, εκατοντάδες άτομα τιμωρούνται επειδή βοηθούν ή δείχνουν αλληλεγγύη σε άτομα που μετακινούνται. Έχουν ασκηθεί δεκάδες διώξεις εναντίον ΜΚΟ αλλά και ατόμων στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ελβετία.
Ποιοι/ες επηρεάζονται;
Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης επηρεάζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άτομα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων συνταξιούχων, οδηγών στα βουνών, ιερέων, νεαρών ακτιβιστών/ριών, καπετάνιων κ.ο.κ. Επίσης επηρεάζει πρόσφυγες και μετανάστες/ριες που τολμούν να βοηθήσουν φίλους/ες και άλλα άτομα που μετακινούνται.
Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική έκθεση εδώ.
Τι ποινικοποιείται;
- Η παροχή τροφής
- Η παροχή ζεστού τσαγιού
- Η παροχή καταλύματος
- Η παροχή βοήθειας σε εξαντλημένα άτομα
- Το tweeting
- Helping people in the mountains
- Η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στα βουνά
- Το να πηγαίνεις παιδιά στο αστυνομικό τμήμα
- Να αναβοσβήνεις τα φώτα αυτοκινήτου
- Να ενημερώνεις άτομα για τα δικαιώματά τους
- Να ειδοποιείς το λιμενικό για ανθρώπους που πνίγονται στη θάλασσα
- Να σώζεις άτομα στη θάλασσα
- Η παρακολούθηση και η καταγραφή παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων
- Protesting against returns to detention and torture
- Η διαμαρτυρία ενάντια στις επιστροφές, στην κράτηση και στα βασανιστήρια
- Η ειρηνική διαμαρτυρία
- Η διακοπή των πτήσεων απέλασης
- Η προστασία ανθρώπων από επαναπροωθήσεις
Η λίστα δείχνει μόνο μερικά γελοία παραδείγματα υποθέσεων που έχουν καταγραφεί από τη Διεθνή Αμνηστία, όπου απλές πράξεις αλληλεγγύης οδηγούν σε ποινικές διώξεις από τις αρχές σε όλη την Ευρώπη.
Πώς διώκονται οι άνθρωποι;
Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ένα φάσμα μέτρων που στοχοποιούν την αλληλεγγύη όπως:
- Εκστρατείες δυσφήμισης
- Κατασταλτικούς νόμους
- Κώδικες Δεοντολογίας για ΜΚΟ που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένες διασώσεις στη θάλασσα
- Ποινικές έρευνες
- Διώξεις και αβάσιμες κατηγορίες για να οδηγηθούν τα κατηγορούμενα άτομα στο δικαστήριο
- Παρενόχληση από την αστυνομία και εκφοβισμός
- Πρόστιμα
- Απαγορεύσεις εισόδου σε χώρα
Οι κυβερνήσεις κάνουν επίσης κατάχρηση της νομοθεσίας κατά του λαθρεμπορίου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να περιορίσουν την αλληλεγγύη.
Tο ανθρωπιστικό έργο δεν είναι ούτε εγκληματικό ούτε ηρωικό. Ανυψώνοντας τον ανθρωπισμό σε ηρωισμό, η μη παροχή βοήθειας κινδυνεύει να κανονικοποιηθεί. Η βοήθεια προς τους άλλους ανθρώπους πρέπει να είναι απόλυτα φυσιολογική.
Seán Binder
Η ιστορία της Sarah και του Seán
Η Sarah και ο Seán είναι υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων που γνωρίστηκαν όταν προσφέρθηκαν εθελοντικά μαζί ως εκπαιδευμένοι διασώστες στη Λέσβο στην Ελλάδα.
Η Sarah είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Η διαδρομή της προς την Ευρώπη έγινε διεθνής είδηση. Η ίδια και η αδερφή της έσωσαν 18 άτομα σέρνοντας το βυθισμένο σκάφος τους σε ασφαλές σημείο.
Με τον φίλο της τον Séan, έναν νέο εκπαιδευμένο καταδύτη από τη Γερμανία που ζει στην Ιρλανδία, περιπολούσαν στη Λέσβο εντοπίζοντας βάρκες σε κίνδυνο. Αποφάσισαν να γίνουν εθελοντές γιατί δεν μπορούσαν να βλέπουν ανθρώπους να πνίγονται και να μην κάνουν τίποτα.
Το ανθρωπιστικό του έργο βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές προσφύγων, αλλά όπως άλλοι/ες σε όλη την Ευρώπη, ποινικοποιούνται.
Η δίκη τους ξεκινά τον Νοέμβριο του 2021, μια άδικη και αβάσιμη δίωξη που τους κατηγορεί για πολύ σημαντικές κατηγορίες, για τις οποίες, αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και 25 χρόνια φυλάκισης.
Περισσότεροι/ες από 700 χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποστηρίξει τη Sarah και τον Seán και κατανοούν ότι αυτή η δίωξη είναι γελοία. Η Sarah και ο Seán έσωζαν ζωές στη θάλασσα: Το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα.
Η δίωξη ανθρώπων όπως η Sarah και ο Seán είναι μια προβληματική τακτική διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, με σκοπό να αποτρέψει άλλους/ες από το να δείξουν αλληλεγγύη στους/στις πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/ριες, καθώς και να εμποδίσει την ανεξάρτητη παρακολούθηση των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτό έχει τρομακτικό αποτέλεσμα, καθώς πολλοί/ες που παρείχαν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες έχουν πλέον εγκαταλείψει τη Λέσβο.
Η αλληλεγγύη δικάζεται εδώ. Αξιοπρεπείς άνθρωποι όπως η Sarah και ο Seán δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τη σκληρότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης στα σύνορα.
Εάν με ρωτούσες τώρα αν θα άλλαζα κάτι, γνωρίζοντας ότι η ζωή μου θα γίνει άνω κάτω, σου λέω ότι θα έκανα ακριβώς το ίδιο.
Sarah Mardini
Το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Για χρόνια η Ελλάδα είναι μία από τις βασικές χώρες άφιξης μεταναστών/ριών και προσφύγων στην Ευρώπη. Ωστόσο, από την σύναψη της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη μετανάστευση το 2016, η χώρα άρχισε να εφαρμόζει μια ολοένα και πιο σκληρη προσέγγιση στη μετανάστευση, διατηρώντας ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής σε καταυλισμούς προσφύγων και διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων εναντίον ατόμων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Αυτή ή αλλαγή συνοδεύτηκε επίσης από αυξανόμενη εχθρότητα προς άτομα και ομάδες που εργάζονται στην υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών/ριών.
Οι ελληνικές αρχές, εκτός από το ότι κηλιδώνουν τις ΜΚΟ και τις δραστηριότητές τους στον δημόσιο διάλογο, κάνουν κατάχρηση της νομοθεσίας κατά του λαθρεμπορίου για να στοχοποιήσουν ακτιβιστές/ίστριες και να ποινικοποιήσουν την αλληλεγγύη προς τους/τις πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/ριες.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνές και έχουν κινήσει ποινικές διαδικασίες κατά των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστική βοήθειας, εκπαιδευμένων διασωστών/τριών και ακτιβιστών/στριών. Μετά τη σύλληψη της Sarah Mardini και του Seán Binder, έχουν ανακοινωθεί σοβαρές ποινικές διώξεις εναντίον περισσότερων ΜΚΟ και των μελών τους.
Ο στιγματισμός και η ποινικοποίηση όσων βοηθούν έχει επιδεινώσει το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν άτομα και οργανισμοί.
Εκτός από τη χρήση του ποινικού δικαίου για την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020 οι ελληνικές αρχές εισήγαγαν νέα νομοθεσία που επηρεάζει ΜΚΟ και άλλες οντότητες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου και της κοινωνικής ένταξης, επιβάλλοντας επαχθείς και παρεμβατικές απαιτήσεις, κατά παράβαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.
Σώζοντας ζωές στη θάλασσα
Οι θαλάσσιοι/ες διασώστες/στριες έχουν βιώσει εκστρατείες συκοφαντίας και ποινικές έρευνες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Σκάφη ΜΚΟ έχουν αποκλειστεί σε λιμάνια ή έχουν κατασχεθεί, αφήνοντας λιγότερα σκάφη διαθέσιμα για τη διάσωση ανθρώπων από πνιγμό.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση απέκλεισε αυθαίρετα δύο διασωστικές λέμβους για μήνες, εμποδίζοντάς τες από το να σώσουν ζωές στην Κεντρική Μεσόγειο.
Στην Ιταλία, ΜΚΟ διάσωσης αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν έναν «Κώδικα Δεοντολογίας» που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις τις διασώσεις, ενώ διερευνώνται επειδή σώζουν ζωές. Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα το 2019, όταν η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια και ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει στις ΜΚΟ να εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο.
Στην Ελλάδα, εκπαιδευμένοι/ες διασώστες/τριες πέρασαν μήνες προφυλακισμένοι/ες, αφού οι ελληνικές αρχές τούς συνέλαβαν επειδή παρείχαν βοήθεια σε πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί της Λέσβου.
Το πλήρωμα του Luventa
Στις 2 Αυγούστου του 2017, Ιταλοί εισαγγελείς διέταξαν την κατάσχεση του Luventa, του πλοίου της γερμανικής ΜΚΟ διάσωσης Jugend Rettet. Παρά τη διάσωση 14.000 ανθρώπων, 10 μέλη του πληρώματος ήταν υπό έρευνα για διευκόλυνση της παράτυπης εισόδου προσφύγων και μεταναστών/τριών σε σχέση με τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης που έγιναν το 2016 και το 2017.
Η ανεξάρτητη οργάνωση Forensic Architecture έχει ανακατασκευάσει τα γεγονότα και έχει συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν ότι το πλήρωμα του Luventa έσωζε ζωές.
Η υπόθεση εναντίον του πληρώματος παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ίδια από την αρχή της έρευνας πριν από τέσσερα χρόνια, αν και τον Ιανουάριο του 2021 αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον 6 μελών του πληρώματος. Τα υπόλοιπα 4 εξακολουθούν να ζουν σε αδιέξοδο, με τη ζωή τους σε αναμονή λόγω της εκκρεμούς ποινικής δίκης. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να σταματήσει η έρευνα.
Τα 10 άτομα του Luventa βρίσκονται σε αδιέξοδο... Οι ζωές τους είναι σε αναμονή λόγω της εκκρεμούς ποινικής δίκης. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να σταματήσει η έρευνα.
Elisa de Pieri, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας
El Hiblu 3
Στη Μάλτα, τρεις έφηβοι αιτούντες άσυλο διώκονται για σοβαρές κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν ισόβια κάθειρξη. Το έγκλημα τους; Υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους και προστάτευσαν πάνω από 100 άλλους ανθρώπους όταν ο καπετάνιος του σκάφους που τους έσωσε προσπάθησε να τους πάει παράνομα πίσω στη Λιβύη.
Στη Λιβύη, διέτρεχαν πραγματικό κίνδυνο να υποστούν ανείπωτες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κράτησής τους σε απάνθρωπες συνθήκες, εκβιασμού, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Μάλτας να αποσύρουν τις αβάσιμες κατηγορίες. Η οργάνωση είναι περήφανη που συμμετέχει στην Επιτροπή Ελευθερίας ElHiblu3, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, και ενώνει τις δυνάμεις της με άλλους/ες για να απαιτήσει από τις αρχές της Μάλτας να κλείσουν την υπόθεση.
Αλληλεγγύη είναι να βοηθάς κάποιον να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του.
Luigi Chiampo, ιερέας της ενορίας Bussoleno, Ιταλία
Όταν βλέπεις έναν εξουθενωμένο άνθρωπο που δεν μπορεί να περπατήσει, του δίνεις το χέρι σου.
Pierre Mumber
Βοηθώντας ανθρώπους στα βουνά
Οι άνθρωποι που ζουν σε ορεινές περιοχές γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο έδαφος μπορεί να είναι αδυσώπητο και επικίνδυνο, ειδικά για όσους/ες δεν είναι εξοικειωμένοι/ες με την περιοχή. Έτσι, στις χιονισμένες Άλπεις, στα Γαλλοϊταλικά σύνορα, ένα δίκτυο αλληλεγγύης προσπαθεί να αποτρέψει τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών/στριών που περνούν από την Ιταλία στην Γαλλία.
Άτομα από το δίκτυο προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες θα έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων, τους δίνουν χάρτες, γερά παπούτσια και ζεστά ρούχα για να παραμείνουν ασφαλείς στα βουνά, ενώ βοηθούν όσους/ες χάνονται και πρέπει να επιστρέψουν σε ασφαλές μέρος.
Η Christina, εθελόντρια από το Σοκόρσο είπε: «Για εμένα, η παροχή βοήθειας είναι μέρος της αγάπης μου για το βουνό. Αλληλεγγύη είναι να νοιάζεσαι για τους/τις άλλους/ες. Στην κοιλάδα Σούσα, είμαστε μια οικογένεια που βοηθάει ο ένας την άλλη».
Στο γαλλικό τμήμα των συνόρων, στο χωρίο Μπριανσόν, οι άνθρωποι έχουν οργανώσει εξορμήσεις στα βουνά, με σκι ή με τα πόδια, για να αναζητήσουν πρόσφυγες και μετανάστες/στριες που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.
Στο ιταλικό τμήμα των συνόρων οι πράξεις αλληλεγγύης υποστηρίζονται από τις αρχές, αλλά από τη γαλλική πλευρά αυτές οι ίδιες πράξεις τιμωρούνται.
Άλλες δράσεις αλληλεγγύης έχουν επίσης ποινικοποιηθεί. Εφτά διαδηλωτές/ώτριες καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε αυθόρμητη πορεία κατά της παρουσίας αντιμεταναστευτικής ομάδας, η οποία είχε φτάσει στην περιοχή του Μπριανσόν τον Απρίλιο του 2018, δημιουργώντας κλίμα φόβου. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ένας μετανάστης εισήλθε παράτυπα στη Γαλλία, επιτρέποντας στις αρχές να κάνουν κατάχρηση της κατηγορίας για διευκόλυνση της παράτυπης εισόδου με σκοπό να καταστείλουν τη διαμαρτυρία.
Είμαι πολύ ταπεινή, δεν ζητάω το φεγγάρι... Οι ευάλωτοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να αποπέμπονται.
Anni Lanz
Η Anni Lanz, μια 73χρονη γυναίκα που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των προσφύγων για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή μετακίνησε έναν άστεγο Αφγανό αιτούντα άσυλο, που υπέφερε από παγετό, πέρα από τα ιταλικά σύνορα με την Ελβετία. Η Anni ήξερε ότι ο άντρας ήθελε απεγνωσμένα να είναι με την αδερφή του στην Ελβετία και βρισκόταν σε σοβαρή ψυχική κατάσταση μετά τον θάνατο της γυναίκας και του παιδιού του.
Άνθρωποι στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένου ενός πάστορα, έχουν διωχθεί και έχουν καταδικαστεί απλώς επειδή παρείχαν καταφύγιο στους/στις πρόσφυγες ή τους/τις βοήθησαν να έχουν πρόσβαση σε προστασία. Οι μετανάστες/ριες και οι πρόσφυγες έχουν επίσης διωχτεί επειδή βοήθησαν φίλους και μέλη της οικογένειάς τους.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό και στην αποτροπή των αφίξεων στην Ευρώπη. Για να το πετύχουν αυτό, έχουν μετατρέψει τις πράξεις αλληλεγγύης των Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν οτι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη μετανάστευση, σε πράξεις που αντιμετωπίζουν δίωξη. Όταν οι αρχές διώκουν αυτούς/ές που βοηθούν, δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον, αποτρέποντας άλλα άτομα από το να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν τους/τις πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/στριες.
Αντιμέτωποι με πρόστιμα και νομικά τέλη, οι υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι ΜΚΟ που ποινικοποιούνται αναγκάζονται να αφιερώνουν τον χρόνο και τους πόρους τους όχι στο ανθρωπιστικό τους έργο, αλλά για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους εναντίον αβάσιμων κατηγοριών.
Τέτοιου είδους πράξεις καλοσύνης και ανθρωπιάς δεν είναι εγκληματικές πράξεις. Πώς μπορούν λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολίτες να διώκονται για αυτές;
Για μένα η βοήθεια είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν γνώριζα ότι η βοήθεια είναι απαγορευμένη. Το να βοηθάω είναι καθήκον μου ως άνθρωπος.
«Valerie»
Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό;
Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν να ποινικοποιούν τους/τις υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι/ες και ασφαλείς να βοηθούν άλλους/ες. Το να βοηθάς άλλους/ες είναι κάτι που πρέπει να επικροτείται, όχι να δικάζεται.
Οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον εκείνων που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να δείξουν αλληλεγγύη στους/στις πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/στριες. Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν την κατάχρηση ελαττωματικών νόμων για το λαθρεμπόριο κατά ατόμων που ενεργούν με ανθρωπιά για να βοηθήσουν όσους/ες έχουν ανάγκη.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό αλλάζοντας τους νόμους για να διασφαλίσουν ότι μόνο όσοι/ες αποκτούν υλικό όφελος θα διώκονται ποινικά.
Η αλληλεγγύη πρέπει να γιορτάζεται, όχι να τιμωρείται.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ;
Γίνε μέλος του κινήματός μας. Όταν στεκόμαστε μαζί, κερδίζουμε.
Όπως στην υπόθεση του Briançon 7, που καταδικάστηκαν για διευκόλυνση της παράτυπης εισόδου ξένων υπηκόων στη Γαλλία, μετά τη συμμετοχή τους σε πορεία διαμαρτυρίας υπέρ των αιτούντων/ουσών άσυλο από τη Ιταλία στη Γαλλία. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έκαναν μεγάλη εκστρατεία κατά αυτής της άδικης καταδίκης, και τον Σεπτέμβριο του 2021 η καταδίκη τους ανατράπηκε.
Ή όπως με τον Tom Ciotkowski, ο οποίος κατηγορήθηκε για περιφρόνηση και επίθεση στη Γαλλία, επειδή κατέγραψε έναν Γάλλο αστυνομικό να σπρώχνει κάποιον εθελοντή στο Καλαί, ενώ είχε προσφερθεί εθελοντικά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθούσε μετανάστες/ριες. Τελικά αθωώθηκε έναν χρόνο αργότερα. Ο ίδιος ο Tom είχε σπρωχτεί βίαια από την αστυνομία κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο αστυνομικός που επιτέθηκε στον Tom καταδικάστηκε.
Ελπίζω αυτή η απόφαση να συμβάλει στην επανεξέταση της πολιτικής εχθρικού περιβάλλοντος εις βάρος των αιτούντων άσυλο στο Καλαί και αλλού και ότι θα εφαρμοστεί μια νέα, συμπονετική προσέγγιση προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται εκεί και προς όσους/ες προσπαθούν να τους βοηθήσουν.
Tom Ciotkowski
Μπορείς να βοηθήσεις να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που έχουν ποινικοποιηθεί επειδή έδειξαν αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες/στριες:
- Με το να μοιραστείς αυτή τη σελίδα
- Talking to your friends about the problems of criminalizing solidarity
- Με το να μιλήσεις στους/στις φίλους/ες σου για τα προβλήματα της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης
- Με το να οργανώσεις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης
- Με το να υποστηρίζεις οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες/στριες.
- Ακολουθώντας τους Free Humanitarians στο Twitter και στο Instagram για την υποστήριξη της Sarah και του Sean
- Ασκήστε πίεση στην κυβέρνησή σας και στο κοινοβούλιο να αναλάβουν δράση