ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΥ ΡΟΧΙΝΓΚΙΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ MOHIB ULLAH

Δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021, 10:21Εκτύπωση

Απαντώντας στη δολοφονία του κορυφαίου ακτιβιστή των Ροχίνγκια Mohib Ullah, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα στο προσφυγικό στρατόπεδο στο Κοξ Μπαζάρ, ο Saad Hammadi, υπεύθυνος εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Ο Mohib Ullah ήταν κορυφαίος εκπρόσωπος της κοινότητας των Ροχίνγκια, ο οποίος μίλησε κατά της βίας στα camps και υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων. Η δολοφονία του προκαλεί ανατριχίλα σε ολόκληρη την κοινότητα. Οι αρμόδιες αρχές του Μπανγκλαντές έχουν τώρα την ευθύνη να επισπεύσουν την έρευνα για τη δολοφονία του και να οδηγήσουν όλους τους υπόπτους ποινικής ευθύνης στη δικαιοσύνη σε δίκαιες δίκες.

«Καλούμε τις αρχές του Μπαγκλαντές και την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την προστασία των ανθρώπων στα camps, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των ακτιβιστών/ριών της κοινωνίας των πολιτών και των εργαζομένων στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο αναφορικά με τους Ροχίνγκια όσο και με την κοινότητα υποδοχής, καθώς πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εκφράσει ανησυχία για την ασφάλειά τους.

«Η βία στα camps προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ είναι αυξανόμενο πρόβλημα. Ένοπλες ομάδες που λειτουργούν καρτέλ ναρκωτικών έχουν σκοτώσει ανθρώπους και κρατούν ομήρους. Οι αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν περαιτέρω αιματοχυσία».

Ιστορικό

Ο 48χρονος Mohib Ullah, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας «Αρακάν Ροχίνγκια για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», πυροβολήθηκε περίπου στις 8:30 μ.μ. στο γραφείο του στο στρατόπεδο Kutupalong στο Κοξ Μπαζάρ Ο Mohib Ullah εκπροσώπησε την κοινότητα των Ροχίνγκια στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2019.

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους σε άλλα camp από τότε που ξέσπασε η βία μεταξύ δύο αντίπαλων φατριών που προσπάθησαν να ελέγξουν το παράνομο εμπόριο λαθραίων ναρκωτικών μέσα στα camp. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, περίπου δώδεκα καταφύγια στο προσφυγικό camp Kutupalong κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ μιας ομάδας που λειτουργούσε καρτέλ ναρκωτικών στο προσφυγικό camp και μιας άλλης ένοπλης ομάδας που ονομάζεται «Στρατός Σωτηρίας Αρακάν Ροχίνγκια» καθώς αγωνίζονται για τον έλεγχο των camp.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.