ΜΙΑΝΜΑΡ: ΚΑΗΚΑΝ ΧΩΡΙΑ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ RAKHINE

Δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2020, 13:58Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία έχει συγκεντρώσει νέα στοιχεία για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην περιφέρεια Rakhine, εν μέσω σοβαρών κλιμακώσεων στην τρέχουσα ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και του στρατού Arakan (AA).

Αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε από πρώτο χέρι μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο που λαμβάνονται από το εσωτερικό της περιφέρεια Rakhine, και ανάλυση δορυφορικών εικόνων, καθώς και αναφορών από τα μέσα και από πηγές της κοινωνίας των πολιτών. Τα ονόματα των μαρτύρων έχουν αλλάξει.

Η απόλυτη περιφρόνηση του στρατού της Μιανμάρ για τα άσχημα βάσανα των πολιτών γίνεται όλο και πιο σοκαριστική μέρα με τη μέρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει επειγόντως να παραπέμψει την κατάσταση της Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
— Ming Yu Hah, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγκρουσης μεταξύ του στρατού Arakan και του στρατού της Μιανμάρ - και οι πολίτες συνεχίζουν να υφίστανται το βάρος», δήλωσε ο Ming Yu Hah, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η απόλυτη περιφρόνηση του στρατού της Μιανμάρ για τα άσχημα βάσανα των πολιτών γίνεται όλο και πιο σοκαριστική μέρα με τη μέρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει επειγόντως να παραπέμψει την κατάσταση της Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.»

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης για τις πρόσφατες αναφορές για αυξημένη παρουσία στρατιωτικών στρατευμάτων της Μιανμάρ στα σύνορα Μιανμάρ-Μπαγκλαντές. Οι εικόνες των ναρκών ξηράς κατά προσωπικού που βρέθηκαν πρόσφατα σε μια μη στρατιωτική περιοχή αναλύθηκαν από τον εμπειρογνώμονα όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας και αναγνωρίστηκαν ως νάρκες ξηράς τύπου MM2 που χρησιμοποιούνται συχνά από τον στρατό της Μιανμάρ. Αυτή η συσκευή είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες νάρκες ξηράς κατά προσωπικού και συνήθως προκαλεί σοβαρές ζημιές.
 
Τόσο ο στρατός Arakan όσο και ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού, και ως εκ τούτου δεν είναι πάντα δυνατή η ταυτοποίηση του από που προέρχεται. Οι τρέχοντες περιορισμοί στην πρόσβαση αποκλείουν τις επιτόπιες προσπάθειες τεκμηρίωσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
 
Αρκετά περιστατικά που αφορούσαν αμάχους που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από νάρκες ξηράς έχουν καταγραφεί στην μεριφέρεια Rakhine και Chin κατά τους τελευταίους μήνες από τοπική κοινωνία των πολιτών και μέσα ενημέρωσης.
 
Μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν μια 44χρονη γυναίκα στεκόταν πάνω σε νάρκες ξηράς ενώ μάζευε μπαμπού κοντά στη βάση του πεζικού τάγματος της Μιανμάρ 289 στο Paletwa. Πέθανε από τους τραυματισμούς της λίγο αργότερα.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει επίσης, με βάση ανησυχητικές πρόσφατες αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, ότι ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιεί παιδιά Ροχίνγκια ως αχθοφόρους στο Δήμο Buthidaung, σε μια περιοχή όπου συνεχίζονται συγκρούσεις με τον στρατό Arakan.

«Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι το χωριό μας»

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 2020, ο Maung Soe* δούλευε κοντά στο χωριό του Nyaung Kan στον δήμο Myebon όταν άκουσε βαριά όπλα, τα οποία περιγράφει ότι ακούγονται σαν βροντές.

«Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι το χωριό μας. Νόμιζα ότι ήταν κάπου αλλού. Προσπάθησα να τηλεφωνήσω στη γυναίκα μου και δεν απάντησε. Το άκουσα δύο φορές – μπαμ, μπαμ - μέσα σε ένα λεπτό.

«Πήγα στο χωριό και άκουσα ότι κάποιοι τραυματίστηκαν. Όταν έφτασα στο σπίτι, η γυναίκα μου και η κόρη μου βρίσκονταν στο πάτωμα. Η γυναίκα μου δεν κουνιόταν. Προσπάθησα να δω αν η επτάχρονη κόρη μου ήταν καλά. Ήταν ακόμα ζωντανή. Πήρα την κόρη μου και προσπάθησα να φύγω.

«Δεν είδα κανέναν στρατιώτη. Τα χτυπήματα ήρθαν από πολύ μακριά. Και ενώ προσπαθούσα να τρέξω αγκαλιάζοντας το σώμα της κόρης μου, άκουσα κι άλλες εκρήξεις. Προσπάθησα να ξαπλώσω για να προστατέψω το σώμα της κόρης μου, κοντά στο ρέμα. Μέσα σε δύο λεπτά, η κόρη μου πέθανε.

«Ακόμα και αφού πέθανε η κόρη μου, μπορούσα να ακούσω τα όπλα να πλησιάζουν… Έπρεπε να φύγω, αφήνοντας το σώμα της κόρης μου. Επέστρεψα αργότερα όταν σταμάτησαν να πυροβολούν.»

Έπρεπε να φύγω, αφήνοντας το σώμα της κόρης μου. Επέστρεψα αργότερα όταν σταμάτησαν να πυροβολούν.
— Ο πατέρας ενός επτάχρονου κοριτσιού σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση

Ο Maung Soe λέει ότι δεν υπήρχαν μαχητές του στρατού Arakan στο Nyaung Kan. Οι χωρικοί πιστεύουν ότι οι πυροβολισμοί εξαπολύθηκαν από μια στρατιωτική βάση της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα με τον δήμο της Ann.

Ο βομβαρδισμός στο χωριό Nyaung Kan στο Myebon στέρησε τη ζωή πέντε ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου και της κόρης του Maung Soe. Όλα τα άτομα αυτά προέρχονταν από την εθνική κοινότητα Rakhine, ενώ τα δύο ήταν παιδιά επτά ετών. Δέκα άλλοι/ες τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση μιας τοπικής ομάδας της κοινωνίας των πολιτών, ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από τον Δεκέμβριο του 2018 στις περιφέρειες Rakhine και το Chin Chin είναι 289, με 641 τραυματίες.

Το αληθινό ποσοστό δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα, καθώς το κλείσιμο του κινητού Διαδικτύου και οι ευρύτερες κυβερνητικές καταστολές στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες τεκμηρίωσης σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία κατάφερε να τεκμηριώσει αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από τον στρατό της Μιανμάρ που σκότωσαν ή τραυμάτισαν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι σε ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις στην περιφέρεια Rakhine, οι πολίτες «φαίνεται να έχουν στοχοποιηθεί ή να δεχθεί αδιάκριτες επιθέσεις, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο Maung Soe έχει πλέον εκτοπιστεί και λέει ότι θέλει να δει τον στρατό της Μιανμάρ να αποχωρήσει από την περιφέρεια Rakhine για να αποτραπεί το περαιτέρω κακό: «Υποφέρω, και καθώς έχω χάσει την οικογένειά μου, δεν θέλω να έχουν και άλλοι άνθρωποι της περιφέρειας Rakhine παρόμοια εμπειρία στο μέλλον.»

«Και από τον δρόμο και από το βουνό»: Το καμένο χωριό δέχτηκε επίθεση από δύο κατευθύνσεις

Δορυφορική ανάλυση και νέες μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνουν ότι οι στρατιώτες της Μιανμάρ έκαψαν ένα χωριό στο δήμο Kyauktaw της κεντρική περιφέρειας Rakhine στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας μάρτυρας, ο χωρικός U Kyaw Tin *, που ζει στην περιοχή, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι περπατούσε με την αγελάδα του όταν ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε επίθεση εναντίον του Hpa Yar Paung στις 3 Σεπτεμβρίου.

«Άρχισαν να πυροβολούν, μπήκαν στο χωριό. Δεν ήξερα από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί...Προσπαθούσαμε να τρέξουμε προς την άλλη πλευρά. Δεν είδαμε πραγματικά τι ακριβώς συνέβαινε, γιατί όλοι τρέχαμε.»

Είπε ότι φαίνεται ότι το χωριό δέχθηκε επιθέσεις από το στρατό της Μιανμάρ από δύο κατευθύνσεις: «Δύο ομάδες στρατευμάτων, μια από κάθε πλευρά - μια από τον δρόμο μια ένα από το βουνό. Υπήρχαν επίσης πυροβολισμοί από μια απομακρυσμένη τοποθεσία], αλλά και κάτι από την άκρη του δρόμου, που προήλθε από κάποιο αυτοκίνητο.»

Ένας εκπρόσωπος του στρατού της Μιανμάρ, ο Στρατηγός Zaw Min Tun, είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα όχημα της αστυνομίας δέχθηκε επίθεση από τον στρατό Arakan από μια εξερχόμενη αυτοματοποιημένη εκρηκτική συσκευή (IED) κοντά στο χωριό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία, ο στρατός της Μιανμάρ συνέλαβε δύο άνδρες Rakhine από το χωριό εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πτώματά τους βρέθηκαν κοντά στον ποταμό με πληγές από πυροβολισμούς το επόμενο πρωί.

Έκτοτε, τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν από τον στρατό για νεκροψία στο Kyauktaw. Ο στρατός της Μιανμάρ είπε στα ΜΜΕ «δύο εχθρικά σώματα και ένα όπλο» κατασχέθηκαν από την τοποθεσία.

«Ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε την εμπρηστική επίθεση γύρω στις 9 μ.μ.», δήλωσε ο U Kyaw Tin στη Διεθνή Αμνηστία. «Αφού τελείωσαν την εμπρηστική επίθεση πήγαν σε άλλη τοποθεσία κοντά στο λόφο και άρχισαν να επιτίθενται και εκεί».

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων που διενήργησε η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι πάνω από 120 δομές στα εθνικά χωριά Taung Pauk και Hpa Yar Paung στον δήμο Kyauktaw φάνηκαν να είναι παντελώς καμένα, σε εικόνες που τραβήχτηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε επίσης δεδομένα δορυφορικών αισθητήρων από τις 3 Σεπτεμβρίου που έδειξαν θερμικές ανωμαλίες. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία ανέλυσε ένα βίντεο από το χωριό Hpar Yar Paung, το οποίο τραβήχτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου από ένα διερχόμενο όχημα, το οποίο αποκάλυψε ένα στιγμιότυπο από την εκτεταμένη καταστροφή. Και οι τρεις πηγές πληροφοριών φαίνονται να διασταυρώνουν τις αναφορές περί πυρκαγιάς το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 2020.

Ο U Kyaw Tim είπε ότι περίπου 80 σπίτια γκρεμίστηκαν εντελώς και περισσότερα από 90 καταστράφηκαν. Οι 500 κάτοικοι του Hpar Yar Paung έχουν πλέον εκτοπιστεί εντός του δήμου Kyauktaw, και βασίζονται στη βοήθεια που τους προσφέρουν οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών Rakhine στην πόλη Kyauktaw.

Νέα στοιχεία από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) δείχνουν ότι 89.564 άτομα εκτοπίστηκαν σε 180 τοποθεσίες στην περιφέρεια Rakhine από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2020.

Αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε αριθμούς που παρέχονται από την κρατική κυβέρνηση της Rakhine και τους ανθρωπιστικούς εταίρους του UNOCHA. Οι τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός εκτοπισμού είναι πιθανότατα υψηλότερος, καθώς οι χωρικοί έχουν καταφύγει σε περιοχές που τώρα βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Αυτό προσθέτει στην υπάρχουσα κρίση μαζικού εκτοπισμού στην περιφέρεια Rakhine, όπου πάνω από 130.000 Ροχίνγκια έχουν φυλακιστεί σε καταυλισμούς από το 2012. .

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα»: Έκλεισαν το Διαδίκτυο εν μέσω της πανδημίας

Το κλείσιμο του διαδικτύου για κινητά που πραγματοποιήθηκε ανά τμήματα στην περιφέρεια Rakhine και το γειτονικό Chin τον τελευταίο χρόνο, άρχισε μερικώς τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι αρχές έχουν περιορίσει τις ταχύτητες δικτύου 2G σε ορισμένες από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από ένοπλες συγκρούσεις.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ δήλωσε ότι η διακοπή του κινητού διαδικτύου ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η «υποκίνηση» και οι εξερχόμενες επιθέσεις κατά αμάχων από τον στρατό Arakan.

Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός εμπόδισε την παροχή κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση και την πανδημία του κορονοϊού, με τον ιό να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο σε ολόκληρη τη Μιανμάρ από τα μέσα Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της περιφέρειας Rakhine.

Δεν έχουμε καμία επαφή και δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτά που συμβαίνουν, για τη σύγκρουση και τις επιθέσεις σε άλλα μέρη.
— Maung Soe

Στην περίπτωση του Maung Soe, η έλλειψη συνδεσιμότητας σήμαινε ότι οι κάτοικοι του χωριού του βρίσκονταν στο σκοτάδι όσον αφορά την κλιμάκωση και τις τοποθεσίες των μαχών.

«Δεν έχουμε καμία επαφή και δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτά που συμβαίνουν, για τη σύγκρουση και τις επιθέσεις σε άλλα μέρη», δήλωσε ο Maung Soe.

Εκτός από τη διακοπή του Διαδικτύου, η ανθρωπιστική πρόσβαση παραμένει σοβαρά περιορισμένη μετά από το κυβερνητικό διάταγμα που απευθύνονταν σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας Rakhine και έναν δήμο στην περιφέρεια Chin.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στην περιφέρεια Rakhine παραμένει πολύ δύσκολη, και ιδιαίτερα για τους Ροχίνγκια, που από καιρό υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς κυκλοφορίας και, συχνά, εκβιασμούς από την αστυνομία και τον στρατό.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη, απεριόριστη πρόσβαση σε ανθρωπιστικούς φορείς και να επιτρέψει σε όλους τους ανθρώπους του κράτους να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το γεγονός ότι οι εκτεταμένες εξουσίες που παραχωρούνται με αφορμή των κορονοϊό μπορούν να οδηγήσουν σε κακοποιήσεις - ιδίως σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Η ατιμωρησία και η μυστικότητα καλύπτουν το σκάνδαλο σεξουαλικής βίας στον στρατό

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, ο στρατός της Μιανμάρ παραδέχτηκε ότι τρεις από τους στρατιώτες του είχαν βιάσει μια γυναίκα της φυλής Rakhine κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον δήμο Rathedaung στις 30 Ιουνίου, παρά τις απόλυτες αρνήσεις τους όταν οι ισχυρισμοί αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια δήλωση για το περιστατικό, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της επιζήσασας αλλά όχι των δραστών.

«Ακόμα και όταν ο στρατός της Μιανμάρ είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί αδικήματα, ο χειρισμός αυτής της τρομαχτικής υπόθεσης σεξουαλικής βίας δείχνει απόλυτη παραμέληση των διαδικασιών λογοδοσίας», δήλωσε ο Ming Yu Hah.

«Αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα φανερώνουν την κατάσταση που επικρατεί στον στρατό Tatmadaw και το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η ατιμωρησία στις τάξεις του».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην περιφέρεια Rakhine τώρα, ή να έρθει αργότερα αντιμέτωπη με τις ερωτήσεις σχετικά με το γιατί απέτυχε να δράσει – για άλλη μια φορά.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.