ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, 10:19Εκτύπωση

Απαντώντας σε εκτεταμένες αναφορές ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν παράνομη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών και δημοσιογράφων σε συγκεντρώσεις σε όλο το Αφγανιστάν, κάνοντας μεταξύ άλλων και χρήση πυροβολισμών για να διαλύσουν πλήθη και καλωδίων για να χτυπήσουν διαδηλωτές/ώτριες, η Samira Hamidi, υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα επιμείνει ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα βλέπουμε και ακούμε σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι Αφγανοί/ές που έχουν βγει στους δρόμους, δικαιολογημένα φοβισμένοι/ες για το μέλλον, αντιμετωπίζουν εκφοβισμό, παρενόχληση και βία, ειδικά οι γυναίκες. Πολλοί/ές δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να καλύψουν τις διαδηλώσεις ανέφεραν ότι συνελήφθησαν, ότι ξυλοκοπήθηκαν και ότι κατασχέθηκε ο εξοπλισμός τους.

 

»Έχουν ήδη αναφερθεί θύματα και ο κίνδυνος ενός μεγάλου επεισοδίου είναι εξαιρετικά υψηλός. Καλούμε τους Ταλιμπάν να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαμαρτύρονται.

»Πρέπει επίσης να επιτρέπεται στους/στις δημοσιογράφους να καταγράφουν τις διαδηλώσεις χωρίς τον φόβο βίας. Η διεθνής κοινότητα, από την πλευρά της, στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μοχλό για να απαιτήσει την προστασία αυτών των βασικών δικαιωμάτων».

Ιστορικό
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι ειρηνικές διαδηλώσεις στην Καμπούλ, το Μπανταχσάν και τη Χεράτ τις τελευταίες δύο ημέρες διαλύθηκαν από μαχητές των Ταλιμπάν που τουφέκιζαν στον αέρα, ενώ γυναίκες διαδηλώτριες αναφέρουν ότι τις μαστίγωσαν με καλώδια.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ανεξάρτητα επαληθεύσει βίντεο με μαχητές των Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις στην Καμπούλ, ενώ επίσης έχει τεκμηριώσει βίντεο βίας κατά γυναικών διαδηλωτριών από Ταλιμπάν μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου στην Καμπούλ.

Δημοσιογράφοι και εικονολήπτες/ριες από τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης Ariana, Tolo και Etilaat-e-Roz είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν από μαχητές των Ταλιμπάν, ενώ προσπαθούσαν να καλύψουν τις διαδηλώσεις, πριν κατασχεθεί ο εξοπλισμός τους ή καταστραφεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.