Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ NATALIA ESTEMIROVA ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΙΩΤΗ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021, 13:42Εκτύπωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν σωστά τη δολοφονία της Natalia Estemirova, εξέχουσας υπερασπίστριας των ανθρώπινων δικαιωμάτων που απήχθη και σκοτώθηκε στην Τσετσενία το 2009.

Ο Denis Krivosheev, ασκών καθήκοντα διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε: «Αυτή η απόφαση εκθέτει την ατιμωρησία γύρω από τη δολοφονία της Natalia Estemirova και την κυνική αδράνεια των ρωσικών αρχών. Στα δώδεκα χρόνια από τη δολοφονία της Natalia, όχι μόνο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες και να τους κάνουν να λογοδοτήσουν, αλλά παρέμειναν σιωπηλοί και αδρανείς καθώς άλλοι/ες υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τσετσενία εκτίθεντο στους ίδιους κινδύνους, δέχονταν επιθέσεις, επειλές και διώξεις».

«Από το 2009 οι επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία έχουν ενταθεί, και η κοινωνία των πολιτών εξαφανίζεται μεθοδικά από τις αρχές της Τσετσενίας. Μέχρι σήμερα, οι συνάδελφοι της Natalia στη ΜΚΟ Μemorial αντιμετωπίζουν απειλές για θάνατο, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις, ενώ πολλοί/ές δημοσιογράφοι και ακτιβιστές/ίστριες έχουν εξαναγκαστεί σε εξορία. Δεκάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια.

Η αδράνεια των ρωσικών αρχών έχει ουσιαστικά δώσει στην ηγεσία της Τσετσενίας λευκή επιταγή να συνεχίσει να διαπράττει καταχρήσεις και να φιμώνει όποιον/α τολμά να μιλήσει

Denis Krivosheev, ασκών καθήκοντα διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Η Natalia Estemirova έχασε τη ζωή της επειδή εργαζόταν ασταμάτητα για την τεκμηρίωση και την αποκάλυψη ανήκουστων παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Αυτός ο αποτρόπαιος φόνος πρέπει να διερευνηθεί πλήρως, αποτελεσματικά και αμερόληπτα και όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτόν να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διμερείς εταίροι της Ρωσίας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να αναγκάσουν τη Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως αυτή τη δεσμευτική απόφαση. Μέχρι τότε, αυτή η δεσμευτική απόφαση θα είναι ένα βήμα πίσω από τη δικαιοσύνη και την αλήθεια που δικαιούνται η Natalia Estemirova και η οικογένειά της».

Ιστορικό

Η Natalia Estemirova ήταν μια εξέχουσα υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εργαζόταν για τη ρωσική ΜΚΟ Memorial στην Τσετσενία. 'Ηταν γνωστή για τη διερεύνηση σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, των εξωδικαστικών εκτελέσεων και των βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από τους ρωσικούς κρατικούς πράκτορες κατά τη δεύτερη σύγκρουση της Τσετσενίας 1999-2009. Δεχόταν επανειλημμένα κριτική και απειλές από τις τσετσενικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του διορισμένου από το Κρεμλίνο ηγέτη της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov. Στις 15 Ιουλίου 2009, η Natalia Estemirova απήχθη από άγνωστους ένοπλους άντρες στο Γκρόζνυ, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, και βρέθηκε νεκρή την ίδια μέρα στη γειτονική Ινγκουσετία. Κανείς δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη για τη δολοφονία της.

Από τη δολοφονία της Natalia, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ακτιβιστές/ίστριες της κοινωνίας των πολιτών στην Τσετσενία εξακολουθούν να παρενοχλούνται, να εκφοβίζονται, να δέχονται επιθέσεις, να φυλακίζονται με χαλκευμένες κατηγορίες, ακόμη και να δολοφονούνται όπως η υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Zarema Sadulaeva και ο άντρας της Alik Dzhabrailov. Έκτοτε, πολυάριθμες απαγωγές και δολοφονίες έχουν αναφερθεί στην Τσετσενία. Πολλοί δημόσιοι επικριτές των τσετσενικών αρχών έχουν αντιμετωπίσει βασανιστήρια, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις ή εξωδικαστικές εκτελέσεις. Οι δράστες αυτών και άλλων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αποκαλούμενης «γκέι εκκαθάρισης» και των μαζικών εξωδικαστικών εκτελέσεων που έγιναν το 2017, χαίρουν πλήρους ατιμωρησίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.