ΡΩΣΙΑ: Ο ALEKSEI NAVALNY ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021, 12:23Εκτύπωση

Οι ρωσικές αρχές πρέπει αμέσως και άνευ όρων να απελευθερώσουν τον Aleksei Navalny, που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, και ο οποίος τέθηκε σε κράτηση λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας καθώς ερχόταν από το Βερολίνο, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Ο Navalny ανάρρωνε στη γερμανική πρωτεύουσα αφού δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία τον Αύγουστο.

«Η σύλληψη του Aleksei Navalny είναι μία περαιτέρω απόδειξη ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να τον αποσιωπήσουν. Η κράτησή του υπογραμμίζει μόνο την ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών του ότι δηλητηριάστηκε από κρατικούς πράκτορες που ενεργούν κατόπιν εντολών από τα υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε η Natalia Zviagina,  Διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.

Η σύλληψη του Aleksei Navalny είναι μία περαιτέρω απόδειξη ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να τον αποσιωπήσουν. Η κράτησή του υπογραμμίζει μόνο την ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών του ότι δηλητηριάστηκε από κρατικούς πράκτορες που ενεργούν κατόπιν εντολών από τα υψηλότερα επίπεδα
Natalia Zviagina,  Διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα

«Οι ρωσικές αρχές διεξήγαγαν μια αμείλικτη εκστρατεία εναντίον του Navalny. Ενώ ανάρρωνε στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή ποινική υπηρεσία της Ρωσίας απαίτησε να παρουσιαστεί ο Navalny άμεσα σε σωφρονιστικό τμήμα ή αλλιώς θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης για παραβίαση ποινής μη-στερητικής της ελευθερίας, η οποία βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα. Τώρα συνελήφθη «για πολλαπλές παραβιάσεις της δοκιμαστικής αυτής περιόδου».

«Οι αρχές διαχειρίστηκαν την άφιξη του Aleksei Navalny ως μια πλήρως διογκωμένη επιχείρηση ασφαλείας με εκατοντάδες αστυνομικούς που κλήθηκαν στο Αεροδρόμιο Vnukovo, να συλλάβουν και να απομακρύνουν τους υποστηρικτές/τριες του Navalny μέσα στο κρύο των -20° C. Δεν δίστασαν καν να ανακατευθύνουν την πτήση σε άλλο αεροδρόμιο, το Sheremetyevo».

"Όλοι οι υποστηρικτές/τριες του Navalny και οι δημοσιογράφοι που κρατούνται στο αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Το μόνο έγκλημά τους ήταν η επιθυμία τους να χαιρετήσουν τον Aleksei Navalny ή να καλύψουν δημοσιογραφικά την άφιξή του στη Ρωσία».

Ο Aleksei Navalny στερείται της ελευθερίας του εξαιτίας του ειρηνικού πολιτικού ακτιβισμού που πραγματοποίησε και επειδή άσκησε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Η οργάνωση επαναλαμβάνει το αίτημά της προς τις ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν μια ποινική έρευνα για τη δηλητηρίαση του Navalny και να διασφαλίσουν ότι όλοι/ες οι υπεύθυνοι/ες θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη και σε δίκαιη δίκη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να τερματίσουν την εκστρατεία εκφοβισμού και πολιτικής διώξεων εναντίον των επικριτών τους, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωπικού και των υποστηρικτών/τριών του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Navalny.

Ιστορικό

Ο Aleksei Navalny, δημοφιλής πολιτικός ακτιβιστής, ιδρυτής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς και συγγραφέας πολλών πρωτοποριακών ερευνών που αποκαλύπτουν την διαφθορά μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων και πολιτικών της Ρωσίας, επέζησε οριακά από αυτό που επιβεβαιώθηκε ως δηλητηρίαση, από πράκτορα της Novichok στις 20 Αυγούστου 2020.

Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δύο ξεχωριστές, πολιτικά υποκινούμενες ποινικές υποθέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Στις 29 Δεκεμβρίου, η ρωσική ερευνητική επιτροπή υπέβαλε νέες κατηγορίες εναντίον του Navalny, κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση 356 εκατομμυρίων ρουβλίων (4,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε δωρεές στο Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.