ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2021, 16:46Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ​​ότι το κοινοβούλιο στις 23 Ιουλίου ψήφισε για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική Samira Daoud, δήλωσε:

Η ψήφος του κοινοβουλίου υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε είναι μια τεράστια νίκη για όλες και όλους εκείνους/ες που αγωνίστηκαν ακούραστα για να παραδώσουν αυτή τη βάρβαρη τιμωρία στην ιστορία και για να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος στη ζωή.

 

«Τώρα που το νομοσχέδιο κατάργησης της θανατικής ποινής έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Julius Maada Bio θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να το υπογράψει ως νόμο και να αναιρέσει όλες τις θανατικές καταδίκες.

«Ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η Σιέρα Λεόνε θα προσχωρήσει αμέσως στο Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής.

 

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση επειδή παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, όπως διακηρύσσεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η θανατική ποινή είναι η απόλυτα βάρβαρη, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία, που δεν έχει θέση στον κόσμο μας.

 

Ιστορικό

Στις 23 Ιουλίου 2021, το κοινοβούλιο της Σιέρα Λεόνε ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής. Το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Julius Maada Bio για να καταστεί νόμος.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Bio έδωσε επίσημα τις οδηγίες για την κατάργηση της θανατικής ποινής από τους νόμους της Σιέρα Λεόνε.

Τον Μάιο, ως απάντηση στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της Καθολικής Περιοδικής Επανεξέτασης της Σιέρα Λεόνε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη δέσμευση του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Julius Maada Bio να καταργήσει πλήρως τη θανατική ποινή.

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής παγκοσμίως δείχνει ότι οι καταγεγραμμένες θανατικές ποινές αυξήθηκαν στη Σιέρα Λεόνε το 2020, σε σύγκριση με το 2019, από 21 σε 39. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις το 2020, 7 θανατικές ποινές αναιρέθηκαν από τον πρόεδρο, ενώ 94 άτομα αντιμετώπιζαν την ποινή θανάτου στο τέλος του 2020.

Από τις 30 Ιουνίου του 2021, 22 αφρικανικές χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.