ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουλίου 2021, 10:02Εκτύπωση

Αποκρινόμενη στα αποτελέσματα της συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης σε τρεις περιπτώσεις στον Ποινικό Κώδικα, η Erika Guevara Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, δήλωσε:

«Με αυτή την ψηφοφορία, η πλειοψηφία των βουλευτών στη Δομινικανή Δημοκρατία απέδειξε ότι η ζωή και η υγεία των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα δεν αποτελούν μέρος των νομοθετικών τους προτεραιοτήτων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες και τα κορίτσια που συνεχίζουν να απαιτούν δυναμικά ότι η ζωή και η υγεία τους θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις αρχές. Ο αγώνας για τα δικαιώματά τους δεν θα σταματήσει.

Εκτεταμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η πλήρης απαγόρευση δεν μειώνει τις αμβλώσεις, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στη Δομινικανή Δημοκρατία από παράνομες και μη ασφαλείς αμβλώσεις. Ελπίζουμε ότι η Γερουσία και ο πρόεδρος Luis Abinader θα ασκήσουν την ηγεσία τους στην επόμενη φάση έτσι ώστε να διευθετήσουν αυτό το ιστορικό χρέος εγκρίνοντας την αποποινικοποίηση της άμβλωσης στις τρεις περιπτώσεις.

 

Σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Δομινικανής Δημοκρατίας καταψήφισε την αποποινικοποίηση της άμβλωσης για τρεις περιτπώσεις στον Ποινικό Κώδικα: όταν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου γυναίκας ή του κοριτσιού, όταν το έμβρυο δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα και όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Έτσι, η Δομινικανή Δημοκρατία παραμένει μία από τις λίγες χώρες της περιοχής που καταδικάζει με ποινικές κυρώσεις οποιαδήποτε γυναίκα ή κορίτσι επιδιώκει να τερματίσει την εγκυμοσύνη.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, η τρέχουσα ολική απαγόρευση των αμβλώσεων συνεχίζει να προκαλεί θανάτους γυναικών και κοριτσιών για λόγους που μπορούν να προληφθούν. Ένας τέτοιος θάνατος ήταν αυτός της Rosaura Almonte, γνωστής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «Esperancita», η οποία πέθανε το 2012 επειδή δεν έλαβε τη χημειοθεραπεία που θα μπορούσε να είχε σώσει τη ζωή της από τη λευχαιμία που υπέφερε, επειδή ήταν τότε έγκυος εφτά εβδομάδων και η θεραπεία που χρειαζόταν θα επηρέαζε το έμβρυο.

Η ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα στη Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Με αυτή την ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα συζητείται τώρα στη Γερουσία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.