ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, 14:29Εκτύπωση
  • Διαδηλώσεις σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα

Οι νομοθέτες στη Σλοβακία πρέπει να απορρίψουν έναν δρακόντειο νόμο που θα επιβάλλει νέους φραγμούς στην άμβλωση και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, πριν από την έναρξη τηςσυζήτησης στην κοινοβουλευτικήολομέλειαπάνω στο νέο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις.

Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα εισαγάγει πρόσθετα εμπόδια στις γυναίκες και τα κορίτσια που θέλουν να κάνουν άμβλωση, διπλασιάζοντας τις περιττές περιόδους αναμονής, επιβάλλοντας νέες απαιτήσεις ιατρικής άδειας για την άμβλωση για λόγους υγείας, και αναγκάζοντάς τις να δηλώσουν τους λόγους για την αναζήτηση περίθαλψης.

«Σήμερα, οι ακτιβίστριες και ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλη τη Σλοβακία θα διαδηλώσουν εναντίον ενός νόμου που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους, καθώς και θα υπονομεύσει την ιδιωτική τους ζωή και θα τους θέσει σε περαιτέρω στιγματισμό και εξευτελιστική μεταχείριση», MonicaCosta-Riba, Ανώτερη Υπεύθυνη Εκστρατειώντης Διεθνούς Αμνηστίας για τα Γυναικεία Δικαιώματα στην Ευρώπη.

«Η επιβολή επαχθών απαιτήσεων, καθυστερήσεων και νέων επιπέδων ιατρικής άδειας θα βλάψει τα δικαιώματα των γυναικών σε σωματική αυτονομία, ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια».

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να διπλασιάσει την υποχρεωτική περίοδο αναμονής από 48 σε 96 ώρες προτού μια γυναίκα έχει πρόσβαση σε άμβλωσηκατόπιν κατάθεσης αιτήματος. Θα προστεθεί ένα νέο επίπεδο απαιτήσεων ιατρικής άδειας για να προχωρήσει μια άμβλωση για λόγους υγείας και οι γυναίκες θα πρέπει να δηλώσουν τους λόγους για την αναζήτηση άμβλωσης, καθώς και να αποκαλύψουν άλλες προσωπικές πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες θα μεταφέρονται στη συνέχεια στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για την Υγεία.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης να περιορίσει τις πληροφορίες πουμπορούν να παρέχουν δημόσια οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα σχετικά με τις υπηρεσίες άμβλωσης, απαγορεύοντας τη λεγόμενη «διαφήμιση» σχετικά με την άμβλωση. Αυτό θα περιορίσει τη δυνατότητα των γιατρών να παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες σε γυναίκες σχετικά με τις αμβλώσεις και το πού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες αμβλώσεις.

«Τα μέτρα σε αυτό το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, και όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κανέναν ιατρικό σκοπό, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις βέλτιστες ιατρικές πρακτικές», δήλωσε η MonicaCosta-Riba.

«Οι νομοθέτες πρέπει να απορρίψουν αυτό το επιβλαβές νομοσχέδιο και αντίθετα να εργαστούν για την άρση των υπάρχοντων εμποδίων στην πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις, και να διασφαλίσουν ότι προστατεύεται το δικαίωμα όλων να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το σώμα τους και την αναπαραγωγική τους ζωή».

Ιστορικό

Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2019, το οποίοεπιδίωκε να αναγκάσει τους ανθρώπους που ζητούν άμβλωση να δουν έναν υπέρηχο του εμβρύου, τελικά απορρίφθηκε στο Κοινοβούλιο. Οι προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις συνεχίστηκαν το 2020 μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και κοινοβουλίου.

Το τρέχον νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση τον Ιούλιο και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί κατά τη σύνοδο της ολομέλειας που ξεκινάει σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες από 100 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, έστειλαν επιστολή σε όλους τους βουλευτές στη Σλοβακία, ζητώντας να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο. https://www.amnesty.org/en/documents/eur72/3021/2020/en/

Οι αμβλώσεις επιτρέπονται στη Σλοβακία τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα εισήγαγε νόμους και πολιτικές για να καταστήσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης και ασφαλούς και νόμιμης έκτρωσης πιο δύσκολη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.