Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου 2021, 12:12Εκτύπωση

Η ισραηλινή αστυνομία έχει διαπράξει σειρά παραβιάσεων εναντίον Παλαιστινίων στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, πραγματοποιώντας μια κατασταλτική εκστρατεία διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων γενικευμένων μαζικών συλλήψεων, χρησιμοποιώντας παράνομη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών και υποβάλλοντας τους/τις κρατουμένους/ες σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, κατά τη διάρκεια και μετά τις ένοπλες εχθροπραξίες στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει επίσης αποτύχει να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ από προσχεδιασμένες επιθέσεις ομάδων ένοπλων υποστηρικτών της εβραϊκής υπεροχής, ακόμα και όταν τα σχέδια είχαν δημοσιευτεί εκ των προτέρων και η αστυνομία γνώριζε ή έπρεπε να τα γνωρίζει.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία αποτυπώνουν μια βεβαρυμμένη εικόνα διακρίσεων και αδίστακτης υπερβολικής βίας από την ισραηλινή αστυνομία εναντίον Παλαιστινίων στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 

«Η αστυνομία έχει υποχρέωση να προστατεύει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό την εξουσία του Ισραήλ, είτε είναι Εβραίοι είτε Παλαιστίνιοι. Αντ’ αυτού, η συντριπτική πλειονότητα που συνελήφθη στην κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας μετά το ξέσπασμα της ενδοκοινοτικής βίας ήταν Παλαιστίνιοι πολίτες. Οι λίγοι Εβραίοι Ισραηλινοί πολίτες που συνελήφθησαν αντιμετωπίστηκαν πιο επιεικώς. Οι υποστηρικτές της εβραϊκής υπεροχής συνεχίζουν επίσης να οργανώνουν διαδηλώσεις τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι/ες αντιμετωπίζουν την καταστολή».

Οι ερευνητές/ήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας μίλησαν σε 11 μάρτυρες, και το Εργαστήριο Απόδειξης Κρίσεων έλεγξε 45 βίντεο και άλλες μορφές ψηφιακών μέσων για να τεκμηριώσει περισσότερες από 20 περιπτώσεις παραβιάσεων από την ισραηλινή αστυνομία μεταξύ 9 Μαΐου και 12 Ιουνίου 2021. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι/ες τραυματίστηκαν κατά την καταστολή και ένα 17χρονο αγόρι πυροβολήθηκε θανάσιμα.

 

Καταστολή με γνώμονα τις διακρίσεις

Από τις 10 Μαΐου, καθώς διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πόλεις με παλαιστινιακούς πληθυσμούς στο Ισραήλ, ξέσπασε ενδοκοινοτική βία. Πολλοί/ες τραυματίστηκαν, ενώ δύο Εβραίοι Ισραηλινοί πολίτες και ένας Παλαιστίνιος πολίτης σκοτώθηκαν. Συναγωγές και μουσουλμανικά νεκροταφεία βανδαλίστηκαν. Στη Χάιφα 90 αυτοκίνητα που ανήκαν σε Παλαιστίνιους/ες καταστράφηκαν στις 13 Μαΐου, ενώ πέταξαν πέτρες στους Παλαιστινίους μέσα στα σπίτια τους. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί έποικοι συνέχισαν να παρενοχλούν βίαια Παλαιστίνιους κατοίκους.

Απαντώντας, στις 24 Μαΐου οι ισραηλινές αρχές ξεκίνησαν την «Επιχείρηση Νόμος και Τάξη» στοχοποιώντας κατά κύριο λόγο Παλαιστίνιους/ες διαδηλωτές/ώτριες. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η επιχείρηση είχε στόχο να «διευθετήσει την κατάσταση» με τους εμπλεκόμενους και να «αποτρέψει» περαιτέρω διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τη Mossawa, μια παλαιστινιακή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έως τις 10 Ιουνίου η αστυνομία είχε συλλάβει περισσότερους από 2.150 ανθρώπους – από τους οποίους πάνω από 90% ήταν Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ ή κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι απαγγέλθηκαν 184 κατηγορητήρια εναντίον 285 κατηγορουμένων. Σύμφωνα με την Adalah, μια άλλη ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δήλωσε στις 27 Μαΐου ότι μόνο 30 Εβραίοι Ισραηλινοί ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι/ες που συνελήφθησαν κρατούνται για αδικήματα όπως «προσβολή ή επίθεση σε αστυνομικό» ή «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση» και όχι για βίαιες επιθέσεις σε ανθρώπους ή περιουσία, σύμφωνα με την Επιτροπή Παρακολούθησης Αράβων του Ισραήλ.

Αυτή η κατασταλτική επιχείρηση διακρίσεων ενορχηστρώθηκε ως πράξη αντιποίνων και εκφοβισμού για να συντρίψει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και να σιωπήσει όσους/ες μιλούν για να καταδικάσουν τις θεσμοθετημένες διακρίσεις του Ισραήλ και τη συστηματική καταπίεση των Παλαιστινίων.

Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 

Παράνομη χρήση βίας κατά διαδηλωτών/ριών

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τη χρήση άσκοπης και υπερβολικής βία από την ισραηλινή αστυνομία με στόχο να διαλύσει τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις ενάντια στις αναγκαστικές εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και κατά της επίθεσης στη Γάζα. Οι διαδηλώσεις ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, παρότι μια μειονότητα επιτέθηκε σε αστυνομική περιουσία και πέταξε πέτρες. Αντίθετα, οι υπερασπιστές της εβραϊκής υπεροχής συνεχίζουν ελεύθερα να οργανώνουν διαδηλώσεις. Στις 15 Ιουνίου χιλιάδες Εβραίοι έποικοι και υπέρμαχοι της εβραϊκής υπεροχής διαδήλωσαν προκλητικά μέσα σε παλαιστινιακές γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Λογαριασμοί μαρτύρων και επαληθευμένα βίντεο επιβεβαιώνουν ότι σε διαμαρτυρία στις 9 Μαΐου στη γειτονιά της γερμανικής αποικίας στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών/ριών διαμαρτύρονταν ειρηνικά όταν ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν, απρόκλητα, χτυπώντας ορισμένους από αυτούς.

Στις 12 Μαΐου, ο Muhammad Mahmoud Kiwan, ένα 17χρονο αγόρι, πυροβολήθηκε στο κεφάλι κοντά στην Ουμ ελ-Φαχέμ, στο βόρειο Ισραήλ, και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι καθόταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε μια διαμαρτυρία όταν ο Ισραηλινός αστυνομικός τον πυροβόλησε. Η αστυνομία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό και είπε ότι διεξήγε έρευνα.

Την ίδια ημέρα, αστυνομικοί διέλυσαν βίαια ειρηνική διαμαρτυρία περίπου 40 ατόμων στην Πλατεία της Παρθένου στη Ναζαρέτ, στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς προειδοποίηση, κακοποιώντας σωματικά διαδηλωτές/ώτριες.

 

Η ισραηλινή αστυνομία πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα στην ελευθερία της συνάθροισης και όχι να επιτίθεται σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ώτριες. Η εξεταστική επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που συστάθηκε τον Μάιο του 2021, πρέπει να ερευνήσει το ανησυχητικό μοτίβο παραβιάσεων από την ισραηλινή αστυνομία.

Saleh Higazi

 

Η ισραηλινή αστυνομία έχει επίσης χρησιμοποιήσει παράνομη βία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στις 18 Μαΐου η αστυνομία πυροβόλησε την 15χρονη Jana Kiswani στην πλάτη καθώς έμπαινε στο σπίτι της στο Σεΐχ Τζαρά. Μια διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα μπροστά από το σπίτι τους. Ο πατέρας της, ο Muhammad, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι σπόνδυλοι της είχαν καταστραφεί και ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν θα περπατήσει ξανά. Τεκμηριωμένο βίντεο δείχνουν ότι την Jana Kiswani να πέφτει στο έδαφος καθώς πυροβολείται από πίσω. Ακόμα ένα τεκμηριωμένο βίντεο δείχνει έναν Ισραηλινό αστυνομικό να πυροβολεί ένα άτομο εκτός οθόνης, που κραυγάζει.

 

Αστυνομική βία, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης

Ο Ibrahim Souri πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από Ισραηλινούς αστυνομικούς ενώ χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο για να καταγράψει την αστυνομία που περιπολούσε τον δρόμο από το μπαλκόνι του σπιτιού του στη Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ, στις 12 Μαΐου.

Σε τεκμηριωμένο βίντεο, ένας από τους αστυνομικούς ακούγεται να λέει: «Τι κρατάει;». Ο Ibrahim Souri φωνάζει ως απάντηση:

Τραβάω βίντεο, δεν επιτρέπεται αυτό; Πυροβολήστε, όλα καταγράφονται.

 

Αργότερα είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν φανταζόμουν ότι θα πυροβολούσαν πράγματι. Νόμιζα ότι είχα δικαιώματα και ότι ήμουν ασφαλής, σε μια δημοκρατική χώρα». Οι φωτογραφίες που ελέγχθηκαν από τον εγκληματολόγο της Διεθνούς Αμνηστίας και οι ιατρικές αναφορές δείχνουν ότι πιθανότατα χτυπήθηκε από KIP 40 mm, που προκάλεσε κατάγματα στα οστά του προσώπου του.

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα της ρώσικης γειτονιάς στη Ναζαρέτ στις 12 Μαΐου. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδαν ειδικές δυνάμεις να χτυπούν μια ομάδα τουλάχιστον οκτώ δεμένων κρατουμένων που είχαν συλληφθεί σε διαμαρτυρία:

«Ήταν σαν ένας βάναυσος κρατούμενος πολέμου. Οι αξιωματικοί χτυπούσαν τους νεαρούς άντρες με σκουπόξυλα και τους κλοτσούσαν με μπότες ασφαλείας. Τέσσερις από αυτούς έπρεπε να απομακρυνθούν με ασθενοφόρο και ένας είχε σπασμένο χέρι», είπε.

Ο δικηγόρος του Ziyad Taha ενός άλλου διαδηλωτή που κρατήθηκε στο κέντρο κράτησης Kishon κοντά στη Χάιφα στις 14 Μαΐου, δήλωσε ότι ο πελάτης του δέθηκε από τους καρπούς και τους αστραγάλους του σε καρέκλα και στερήθηκε ύπνο για εννέα ημέρες.

 

Αποτυχία προστασίας των Παλαιστινίων από επιθέσεις υποστηρικτών της εβραϊκής υπεροχής

Η αστυνομία απέτυχε επίσης να προστατεύσει τους/τις Παλαιστίνιους/ες από οργανωμένες επιθέσεις ομάδων ένοπλων υποστηρικτών της εβραϊκής υπεροχής, των οποίων τα σχέδια συχνά δημοσιεύονταν εκ των προτέρων.

Η Διεθνής Αμνηστία επαλήθευσε 29 γραπτά και ηχητικά μηνύματα από ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας Telegram και WhatsApp, αποκαλύπτοντας πώς χρησιμοποιήθηκαν οι εφαρμογές για τη στρατολόγηση ένοπλων αντρών και την οργάνωση επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων σε πόλεις με εβραϊκούς και αραβικούς πληθυσμούς, όπως η Χάιφα, η Άκρα, η Ναζαρέτ και η Λοντ μεταξύ 10 και 21 Μαΐου.

Τα μηνύματα περιλάμβαναν οδηγίες για το πού και πότε να συγκεντρωθούν, για τα είδη όπλων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ακόμα και για τα ρούχα που πρέπει να φορούν ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των Εβραίων από Μέση Ανατολή με τους Παλαιστίνιους Άραβες. Τα μέλη της ομάδας μοιράστηκαν selfies που ποζάρουν με όπλα και μηνύματα όπως: «Απόψε δεν είμαστε Εβραίοι, είμαστε Ναζί».

Στις 12 Μαΐου, εκατοντάδες υποστηρικτές της εβραϊκής υπεροχής συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο Μπατ Γιαμ, στο κεντρικό Ισραήλ, ως απόκριση σε μηνύματα που έλαβαν από το πολιτικό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη» και άλλες ομάδες. Τεκμηριωμένα βίντεο δείχνουν δεκάδες να επιτίθενται σε αραβικές επιχειρήσεις και ενθαρρύνουν τους εισβολείς. Ένας από αυτούς που υπέστησαν ξυλοδαρμό ήταν ο Said Musa, που πέρασε από πάνω του σκούτερ με Εβραίους επιτιθέμενους. Μόνο έξι Ισραηλινοί πολίτες αντιμετωπίζουν δίωξη για την επίθεση.

Πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης υποκινήσει βία. Στις 11 Μαΐου ξέσπασαν ταραχές αφού ο Itamar Ben-Gvir, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», κινητοποίησε υποστηρικτές του να πάνε στη Λοντ και σε άλλες πόλεις καλώντας τους να πυροβολήσουν τους «αυτούς που πετούν πέτρες».

Μια μέρα νωρίτερα, ο Musa Hassuna είχε πυροβοληθεί θανάσιμα από έναν Εβραίο Ισραηλινό πολίτη στη Λοντ κατά τη διάρκεια της ενδοκοινοτικής βίας. Βίντεο τον δείχνει να πυροβολείται τη στιγμή που βρισκόταν κοντά σε μια ομάδα Παλαιστινίων που έριχναν πέτρες. Ο πατέρας του κατηγόρησε τον δήμαρχο της πόλης, Yair Revivo, ότι «κάλεσε τους εξτρεμιστές να κάνουν αυτή τη βαναυσότητα», αναφερόμενος σε δήλωση στην οποία ο δήμαρχος χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Λοντ ως πογκρόμ εναντίον Εβραίων. Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν για τη δολοφονία, αλλά απελευθερώθηκαν με εγγύηση τρεις ημέρες αργότερα. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Amir Ohana καταδίκασε ανοιχτά τις συλλήψεις, χαρακτηρίζοντάς τους «φριχτές».

Σε μια απεικόνιση των διακρίσεων, ο Kamal al-Khatib, αναπληρωτής ηγέτης του Ισλαμιστικού Κινήματος του Βορρά, συνελήφθη στις 14 Μαΐου και κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης σε δημόσια σχόλια στα οποία εξέφρασε υπερηφάνεια αλληλεγγύη με τους ανθρώπους στη Γάζα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ είπε ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των ιερών τοποθεσιών της Ιερουσαλήμ έχουν οδηγήσει στη βία μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων.

«Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία της ισραηλινής αστυνομίας να προστατέψει τους/τις Παλαιστίνιους/ες από οργανωμένες επιθέσεις από ομάδες ένοπλων υποστηρικτών της εβραϊκής υπεροχής και η έλλειψη λογοδοσίας για τέτοιες επιθέσεις είναι επαίσχυντη και δείχνει ότι οι αρχές αγνοούν την ζωή των Παλαιστινίων», δήλωσε η Molly Malekar, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ισραήλ.

«Το γεγονός ότι έχει επιτραπεί σε Εβραίους Ισραηλινούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και εξεχόντων προσώπων, να υποκινήσουν ανοιχτά τη βία εναντίον Παλαιστινίων χωρίς να λογοδοτούν υπογραμμίζει την έκταση των θεσμοθετημένων διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι/ες και την επείγουσα ανάγκη προστασίας».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.