ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2021, 12:15Εκτύπωση

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού επιστρέφουν βίαια δεκάδες χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά πίσω στις χώρες από τις οποίες μόλις διέφυγαν, αναζητώντας ασφάλεια, χωρίς επαρκή έλεγχο ή προστασία από τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά την επιστροφή τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στη νέα της έκθεση: Pushed into Harm’s Way.

Καθώς ο πρόεδρος του Μεξικού López Obrador και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Harris συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Πόλη του Μεξικού, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τον συντονισμό αναφορικά με τη μετανάστευση σε ολόκληρη την περιοχή. Στην πραγματικότητα, αυτό μεταφράζεται σε επέκταση της παρακολούθησης και της αναγκαστικής επιστροφής χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών, εκτεθειμένων σε πιθανούς κινδύνους, στις χώρες καταγωγής τους. Τα παιδιά αντιστοιχούν στο 1/3 των μεταναστών/ριών και των αιτούντων/ουσών άσυλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων πολλών τα οποία έχουν αναγκαστεί να ταξιδέψουν χωριστά από τις οικογένειές τους που ζητούν άσυλο, μετά την απόρριψή τους από τις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση Biden επιστρέφει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από το Μεξικό λίγες μόνο ώρες μετά την αναζήτησή τους για ένα ασφαλές καταφύγιο, συχνά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι τους οποίους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατά την επιστροφή τους. Ομοίως, οι μεξικανικές αρχές απελαύνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών από την Κεντρική Αμερική στις χώρες καταγωγής τους, όπου συχνά διαφεύγουν από απειλές ή βία, και παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα έχουν οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες προσπαθούν να επανενωθούν», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία για την Αμερική. «Αυτές είναι επικίνδυνες και απαράδεκτες πολιτικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό πρέπει να σταματήσουν να αρνούνται στα ασυνόδευτα παιδιά το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμά τους στην αναζήτηση ασύλου και την επανένωση με την οικογένειά τους ανεξαρτήτως του τόπου καταγωγής τους».

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν βίαια σχεδόν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από το Μεξικό

Από τότε που ο πρόεδρος Biden ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021, περίπου 50.000 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες πέρασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναζητήσουν ασφάλεια. Πολλά από αυτά μάλιστα χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, που είχαν κολλήσει στο βόρειο Μεξικό μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, περίπου το 80% αυτών των ασυνόδευτων παιδιών προσπαθούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειά τους στις ΗΠΑ και περίπου το 20% προέρχονται από το Μεξικό.

Η κυβέρνηση Biden συνεχίζει να επιστρέφει αμέσως σχεδόν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από το Μεξικό, μέσω της κατάχρησης ενός νόμου κατά της εμπορίας ανθρώπων, που επιτρέπει στις ΗΠΑ να επαναπατρίζουν ταχέως παιδιά από το Μεξικό ή τον Καναδά. Αυτό συμβαίνει παρά την υπόσχεση του προέδρου Biden ότι θα σταματήσει να απομακρύνει τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς θα σταματούσε να εφαρμόζει την πολιτική της εποχής του Τραμπ, που απέρριπτε όλους/ες τους/τις μετανάστες/ριες και τους/τις αιτούντες/σες άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, βάσει μιας παραπλανητικής εντολής δημόσιας υγείας σύμφωνα με τον κώδικα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τελωνειακής και Συνοριακής προστασίας ελέγχει τα ασυνόδευτα παιδιά από το Μεξικό πριν από οποιαδήποτε επιστροφή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων ή ότι δεν κινδυνεύουν εάν επιστρέψουν. Ωστόσο, δικηγόροι, εκπρόσωποι των παιδικών καταφυγίων και οι αρχές παιδικής πρόνοιας στο Μεξικό δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιστρέφουν με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από το Μεξικο ακόμη και όταν δεν είναι ασφαλή στο Μεξικό και ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ.

Τον Μάιο του 2021, ο βοηθός γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου και σύμβουλος μετανάστευσης Vedant Patel επιβεβαίωσε ευθέως την πολιτική του Biden στα ΜΜΕ: «Η πολιτική αυτή τη στιγμή για τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα από το Μεξικο είναι να επαναπατρίζονται».

 

Το Μεξικό επιστρέφει βίαια τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά από την Κεντρική Αμερική

Το 2019, τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κεντρική Αμερική ταξίδευαν με αυξανόμενη συχνότητα στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού, συνήθως για να ξεφύγουν από τη βία και να επανενωθούν με οικογένειές τους στις ΗΠΑ. Ως απάντηση, οι μεξικανικές αρχές μετανάστευσης έκλεισαν τα νότια σύνορα και επέστρεψαν βίαια τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που συνελήφθησαν, απελαύνοντας το 90% και το 70% των παιδιών από την Κεντρική Αμερική που ήταν υπό κράτηση το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Το 2021, οι μεξικανικές αρχές μετανάστευσης ξεκίνησαν μείζονες επιχειρήσεις στο βόρειο και νότιο τμήμα του Μεξικού για την αναχαίτιση και τον επαναπατρισμό ασυνόδευτων παιδιών. Μετά από τέτοιες παρεμβάσεις, οι αρχές πρόνοιας αναλαμβάνουν την επιμέλεια των παιδιών, συχνά κρατώντας τα σε κλειστές δομές, και αποφασίζουν σαρωτικά ότι το «βέλτιστο συμφέρον» των παιδιών είναι η αναγκαστική επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, από τις οποίες έφυγαν.

Οι μεξικανικές αρχές προστασίας του παιδιού στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι το Μεξικό συνεχίζει να απελαύνει έως και το 85% των παιδιών από την Κεντρική Αμερική σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές, οι αρχές του Μεξικού αναφέρουν ότι έχουν απελάσει περίπου τα μισά ασυνόδευτα παιδιά της Κεντρικής Αμερικής που τα έχουν οδηγήσει σε κράτηση σε εθνικό επίπεδο μέχρι στιγμής για το 2021. Ωστόσο, με το μεταναστευτικό στάτους πολλών παιδιών να μην έχει αποφασιστεί ακόμη, τα ποσοστά απελάσεων αναμένεται να αυξηθούν.

Από τον Ιανουάριο του 2021, ο μεξικανικός νόμος ορίζει ότι τα παιδιά πρέπει να κρατούνται σε καταφύγια παιδικής πρόνοιας και όχι σε δομές κράτησης μεταναστών/ριών. Αν το να κρατούνται τα παιδιά σε καταφύγια αντί σε δομές κράτησης είναι θετικό βήμα, αυτά τα κλειστά καταφύγια έχουν γίνει υπερπλήρη στο βόρειο Μεξικό, και οι χρόνοι για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου έχουν αυξηθεί από περίπου 15 ημέρες σε 4 μήνες. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται και, αν αυτό συμβαίνει, πρέπει διαρκεί για το μικρότερο δυνατό διάστημα, σε συνθήκες που ανταποκρίνονται στο βέλτιστο συμφέρον τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.