© Michalis Karagiannis/Eurokinissi for Amnesty International Greece

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, 14:56Εκτύπωση

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στις 11 π.μ., η Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με σχολεία που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα» συνεργάστηκαν από κοινού για την υλοποίηση μίας δράσης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες που τελούν υπό κράτηση στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της Αμυγδαλέζας.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ακτιβιστές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί με μαθητές/ριες, γονείς και και εκπαιδευτικούς από το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου, το 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας και το 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, επισκέφτηκαν το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. της Αμυγδαλέζας, συζήτησαν με τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες και τους παρέδωσαν γράμματα αλληλεγγύης, έργα χειροτεχνίας και βραχιολάκια φιλίας που έφτιαξαν στα σχολεία τους. Μαζί με την αντιπροσωπεία ήταν και το κλιμάκιο παρέμβασης στην κράτηση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κράτηση των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες, οι οποίες αντιβαίνουν στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες απο τα παραπάνω σχολεία είχαν ήδη παρακολουθήσει εκπαιδευτική παρέμβαση και είχαν ενημερωθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο, αλλά και για τα δικαιώματα των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) στις 30 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα υπάρχουν 5.276 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων 1.184 ζουν σε επισφαλείς και άτυπες συνθήκες στέγασης, εκτός συστήματος, εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Παράλληλα, 1.746 παιδιά ζουν στους καταυλισμούς στα νησιά, σε συνθήκες που πλέον όλοι/ες γνωρίζουμε και οι οποίες επιδεινώνονται διαρκώς, ενώ 257 παιδιά ζουν υπό συνθήκες στέρησης της ελευθερίας τους, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης». Στην Αμυγδαλέζα συγκεκριμένα σήμερα κρατούνται 82 παιδιά.

Το 2019 ήταν ένα τραγικό έτος για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην χώρα μας. Τον Αύγουστο, ένα παιδί 15 χρονών από το Αφγανιστάν δολοφονήθηκε εντός της «ασφαλούς ζώνης» στην Μόρια. Τον Σεπτέμβριο, ένα 5χρονο παιδί χτυπήθηκε από ένα φορτηγό καθώς έπαιζε με ένα χαρτόκουτο έξω από τον ίδιο καταυλισμό, και σκοτώθηκε, ενώ πριν λίγες βδομάδες ένα μωρό μόλις 9 μηνών πέθανε από αφυδάτωση, πάλι στην Μόρια.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που οφείλουμε να αποκομίσουμε από αυτά τα τραγικά γεγονότα, είναι το αυτονόητο: Τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες/ριες πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνας και όχι να υποβάλλονται στο μαρτύριο της διαμονής σε απαράδεκτους καταυλισμούς ή, ακόμα χειρότερα, να τελούν υπό κράτηση σε άθλιες συνθήκες και μάλιστα για μακρά χρονικά διαστήματα.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα δεχτήκαμε ένα μάθημα αλληλεγγύης από τις σχολικές κοινότητες σχολείων της Αθήνας προς τα ασυνόδευτα ανήλικα που τελούν υπό κράτηση στην Αμυγδαλέζα, αλλά και σε διάφορα αστυνομικά τμήματα στη χώρα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τους συνομήλικούς τους και, μέσα από τη δράση αυτή, θύμισαν σε όλη την κοινωνία ότι τα κελιά δεν είναι φυσικοί χώροι όπου μπορούν να ζουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Τα παιδιά συζήτησαν μεταξύ τους, αδιαμεσολάβητα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και κατανόησης.

Το κατ’ ευφημισμόν καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» εξαιτίας της ανεπάρκειας των απαιτούμενων δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, σημαίνει σε απλά ελληνικά «κράτηση», κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στην ουσία τα παιδιά αυτά «παρκάρονται» από την πολιτεία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σε κέντρα κράτησης σε τραγικές συνθήκες, με μόνο τους «έγκλημα» το γεγονός ότι είναι ανήλικα.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πόσες «μαύρες τρύπες» για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν στη χώρα μας. Μόρια, Σάμος, Έβρος, Κως, Αμυγδαλέζα είναι, ενδεικτικά, κάποιες από αυτές.

Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από κανέναν πολίτη με στοιχειώδη ευαισθησία. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να λάβουν άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα τόσο των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και γενικότερα των αιτούντων/σών άσυλο όλων των ηλικιών.

Και έχει φτάσει η στιγμή οι τοπικές κοινωνίες να μπουν μπροστά, να υψώσουν τείχος στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να δείξουν με περηφάνια την αλληλεγγύη τους σε αυτούς/ές που την έχουν περισσότερο ανάγκη.»

Με τη σημερινή της πρωτοβουλία, η Διεθνής Αμνηστία θέλει να τιμήσει τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες/ριες στην Ελλάδα, και να δηλώσει εκ νέου και δυνατά, ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να βρίσκεται σε κράτηση. Ενώ ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα κάνει τα παιδιά που τελούν υπό κράτηση να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα τους, ως Διεθνής Αμνηστία θέλουμε ταυτόχρονα να απευθυνθούμε τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στη συλλογική συνείδηση της χώρας, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του μαρτυρίου τους.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη δράση: https://bit.ly/2RCBxmN

© Michalis Karagiannis/Eurokinissi for Amnesty International

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.