ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ BIDEN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021, 14:31Εκτύπωση

Τα πρώτα βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που αναζητούν ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση ατόμων από την κράτηση και τον τερματισμό της οικογενειακής κράτησης

Με αφορμή τις αναφορές ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden υπέγραψε τα εκτελεστικά διατάγματα σχετικά με τον τερματισμό της κατασκευής του Τείχους στα σύνορα, την ακύρωση εσωτερικών πολιτικών επιβολής και την Απαγόρευση για τους μουσουλμάνους και Αφρικανούς, ο Ενδιάμεσος Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, Bob Goodfellow είπε:

«Τα τείχη δεν μπορούν πλέον να ορίσουν τι αντιπροσωπεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες - είναι καιρός να χτίσουμε ξανά γέφυρες. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ασφάλεια και να λάβουν μια δίκαιη ακρόαση ασύλου, όπως γενιές ανθρώπων πριν από μας ζητούσαν κάποτε και λάμβαναν ασφάλεια εδώ. Δεν πρέπει ποτέ να ξαναδούμε μια ημέρα κατά την οποία η απάνθρωπη μεταχείριση και η ποινικοποίηση των πράξεων που στοχεύουν στην αναζήτηση ασφάλειας, γίνεται αποδεκτή, ομαλοποιείται ή γιορτάζεται σε αυτήν τη χώρα».

«Είτε στα σύνορά μας είτε εντός των κοινοτήτων μας, μικρών και μεγάλων, οι επιχειρήσεις του ICE ενστάλαξαν φόβο και τρόμο, ιδιαίτερα στις έγχρωμες κοινότητες. Η ξενοφοβία και το μίσος δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου στους ανθρώπους για την ίδια τους τη ζωή, τα σπίτια, τις πόλεις και τους χώρους εργασίας τους. Η διοίκηση του Biden θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσει την κατάστασή τους, να τους καλωσορίσει και να τους βοηθήσει να νιώσουν ασφάλεια».

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες των πολιτικών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι ΗΠΑ δεν θα είναι ποτέ πραγματικά ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά ένας δράστης παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διακυβεύονται ζωές χιλιάδων ανθρώπων καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν τους κινδύνους και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν όσοι και όσες αναζητούν ασφάλεια στα σύνορά μας».

«Τα βήματα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ασύλου και την υποδοχή ατόμων που ζητούν ασφάλεια, όπως έχουν κάνει ιστορικά οι ΗΠΑ, είναι ευπρόσδεκτα. Ως μέρος αυτής της ανανεωμένης ηγεσίας, η κυβέρνηση Biden πρέπει να απαλλάξει τους ανθρώπους από την κράτηση για λόγους μετανάστευσης, να απελευθερώσει όλες τις οικογένειες και να τερματίσει την οικογενειακή κράτηση. Κανείς και καμιά δεν πρέπει να κρατείται επειδή αναζητά ασφάλεια ή να κρατείται αποκλειστικά λόγω του καθεστώτος μετανάστευσης. Το τεκμήριο πρέπει να είναι πάντα η ελευθερία, όχι η κράτηση. Οι οικογένειες δεν πρέπει ποτέ να χωρίζονται και τα παιδιά πρέπει να ζουν ελεύθερα με τις οικογένειές τους καθώς επιδιώκουν το δικαίωμά τους να ζητούν ασφάλεια».

«Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τη γνωστή ως Απαγόρευση των Μουσουλμάνων κατά την πρώτη του εβδομάδα στο αξίωμα, ξεκίνησε μια σειρά γεγονότων που συνεχίζουν να αφήνουν τις οικογένειες σε αβεβαιότητα και κίνδυνο μέχρι σήμερα. Ενώ η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες των απαγορεύσεων για τους Μουσουλμάνους και τους Αφρικανούς, τα χτεσινά εκτελεστικά διατάγματα είναι ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, ότι τα αμερικανικά θεσμικά όργανα έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.»

«Από τότε που η Απαγόρευση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, έχουμε δει τόσο οικογένειες να διαλύονται όσο και να διαπράττονται εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων. Άτομα που έπρεπε να γίνουν δεκτά με  ασφάλεια έχουν βρεθεί στο κενό από μια κυβέρνηση που τους εγκατέλειψε. Η απαγόρευση υπήρξε καταστροφική για όσους και όσες το καλωσόρισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να καλωσορίσουν επιτέλους τους χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν για να θεωρήσουν αυτές τις ακτές το νέο τους σπίτι.»

«Η έρευνά μας έδειξε ότι κάθε έκδοση απαγόρευσης ήταν θανατηφόρα, επικίνδυνη και καταστροφική. Η πολιτική βασίστηκε στο μίσος, την λευκή υπεροχή και τον ρατσισμό. Η απαγόρευση και το αντί-μουσουλμανικό συναίσθημα από το οποίο προήλθε, ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποκηρύξει δημοσίως την ξενοφοβία που έχει κατοχυρωθεί στην πολιτική της χώρας και να ζητήσει συγγνώμη για τις επίσημες πράξεις διακρίσεων από την κυβέρνηση που έχουν επηρεάσει τόσες πολλές οικογένειες και άτομα. Η επέκταση αυτής της μουσουλμανικής απαγόρευσης και σε αφρικανική απαγόρευση κατέδειξε ένα ολέθριο μοτίβο διακριτικής μεταχείρισης Αφρικανών μεταναστών/ριών και αιτούντων/ουσών άσυλο. Αυτή η απαγόρευση δεν ήταν κάτι καινούργιο: ήταν μίσος και φόβος με διαφορετική μορφή. Αντί να κάνει τη χώρα μας ασφαλή, έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, διέλυσε οικογένειες, και εγκατέλειψε αξίες που πρέσβευαν οι Η.Π.Α. »

Ιστορικό υπόβαθρο και πλαίσιο

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ καλεί τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν μια  δίκαιη και φιλόξενη διαδικασία ασύλου στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απελευθέρωσης ατόμων σε κράτηση ICE, αλλά και όλων των οικογενειών μαζί, και τη διασφάλιση ότι τα άτομα που ζητούν ασφάλεια δεν κρατούνται εξ ’ορισμού, ότι υπάρχουν διαθέσιμοι εμπειρογνώμονες ιατρικής και παιδικής πρόνοιας, και ότι διασφαλίζεται πως οι μετανάστες/ριες και οι αιτούντες/ούσες άσυλο έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η κράτηση οικογενειών πρέπει να τερματιστεί. Πρέπει να υπάρξει αναστολή για τις απελάσεις και άλλες αναγκαστικές επιστροφές από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να μαίνεται.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν τις καταστροφικές και παράνομες πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση στο άσυλο στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της εντολής του CDC που επιτρέπει μαζικές απελάσεις, την υπάρχουσα πολιτική παραμονής στο Μεξικό, τις μη ασφαλείς συμφωνίες τρίτων χωρών και τις απαγορεύσεις ασύλου βάσει του τρόπου εισόδου ή προηγούμενης διέλευσης μέσω άλλων χωρών. Πρέπει να διεξαχθούν διεξοδικές και διαφανείς έρευνες για τους θανάτους που προκλήθηκαν από το τείχος στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού και άμεση διακοπή της επέκτασης του τείχους.

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ καλεί τη διοίκηση Biden να θέσει έναν στόχο εισδοχής προσφύγων για τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2021 και να αποκαταστήσει την αποδοχή του Προγράμματος Εισαγωγής Προσφύγων ΗΠΑ βάσει της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να ζητήσει πρόσθετα κονδύλια από το Κογκρέσο για να επιτρέψει την αύξηση εισόδου προσφύγων και να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται για την αντιμετώπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Εκτός από την επέκταση της επανεγκατάστασης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν και σε άλλους τρόπους εισδοχής, όπως ανθρωπιστικά προγράμματα, οικογενειακή επανένωση και ένα μοντέλο ιδιωτικής χορηγίας και να επεκτείνουν τη συμμετοχή της κοινότητας στην επανεγκατάσταση, προωθώντας δυναμικά την κοινοτική χορηγία μέσω προγραμμάτων συν-χορηγίας και ιδιωτικής χορηγίας. Εκτός από αυτές τις ευπρόσδεκτες ενέργειες, οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να ακυρώσουν άλλους απαγορευτικούς νόμους για τους πρόσφυγες, το άσυλο και τη μετανάστευση που εισάγουν διακρίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ αντιτάχθηκε στην απαγόρευση των μουσουλμάνων από την πρώτη εφαρμογή της, ζητώντας από το Κογκρέσο να την ακυρώσει. Τα μέλη της Αμνηστίας των ΗΠΑ από όλη τη χώρα κινητοποιήθηκαν κατά της απαγόρευσης σε πολιτείες από ολόκληρη τη χώρα – μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, εθνικών εκκλήσεων προς την ηγεσία του Κογκρέσου, κοινότητες στα αεροδρόμια που διεξήγαγαν συγκεντρώσεις για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τα δικαιώματά τους.

Μετά την απαγόρευση, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ δημοσίευσε δώδεκα περιπτωσιολογικές μελέτες για τις βλάβες που προκλήθηκαν σε άτομα και οικογένειες από την Υεμένη, το Ιράν, το Σουδάν και αλλού και τεκμηρίωσε τους τρόπους με τους οποίους η ζωή τους διαλύθηκε από την Απαγόρευση. Το 2019, οι ερευνητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ ταξίδεψαν στο Λίβανο και στην Ιορδανία για να πραγματοποιήσουν σχεδόν 50 συνεντεύξεις με πρόσφυγες οι οποίοι/ες, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης, έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν περιοριστικές πολιτικές, όλο και πιο εχθρικά περιβάλλοντα και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους κατοίκους ή πολίτες. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, «Το βουνό είναι μπροστά μας και η θάλασσα είναι πίσω μας», τεκμηριώνει πώς οι διακριτικές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ έχουν αποδεκατίσει την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τον Λίβανο και την Ιορδανία, χώρες που φιλοξενούν τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Οι οικογένειες Amari * και Aziz *, που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση,  που τους είχαν υποσχεθεί επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ, βρέθηκαν στη Βηρυτό μετά την πρώτη απαγόρευση μουσουλμάνων. Η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε εκστρατείες για τις υποθέσεις, για να φέρει τις οικογένειες στο σπίτι τους, και το καλοκαίρι του 2019, η οικογένεια Amari επανεγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια. Η οικογένεια Aziz - ο Malik, η σύζυγός του Sana, και οι δύο γιοι τους Tariq και Yousef, παραμένουν εγκλωβισμένοι/ες στο Λίβανο λόγω αυτής της πρώτης μουσουλμανικής απαγόρευσης και των επακόλουθων πολιτικών κατά των προσφύγων και η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεγκαταστήσει αυτήν την οικογένεια. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης αναφέρει λεπτομερώς πώς οι επιστροφές προσφύγων από τον Λίβανο στη Συρία είναι πρόωρες και, στα τέλη του 2019, δημοσίευσε μια περαιτέρω έκθεση, την Αποστολή σε ζώνες πολέμου: παράνομες απελάσεις της Συρίας από πρόσφυγες της Τουρκίας, αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία απέλασε Σύριους πρόσφυγες στη Συρία, οι οποίοι/ες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Όλες οι οικογένειες που αναζητούν ασφάλεια πρέπει να είναι ασφαλείς, ελεύθερες και ενωμένες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ για αυτό το θέμα εδώ.

Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν για τις προτεραιότητες της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ για τη διοίκηση Biden εδώ.

Αυτή η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ: : https://www.amnestyusa.org/press-releases/human-rights-challenges-remain-in-biden-executive-actions-on-restoring-the-right-to-seek-safety-in-the-u-s/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.