ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου 2021, 17:56Εκτύπωση

Σχετικά με την έγκριση από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα που αναγνωρίζουν ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, ο Nils Muižnieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Είναι μια ιστορική νίκη για τις γυναίκες στη Σλοβενία ​​και ένα σπουδαίο βήμα στην πορεία προς την αλλαγή της κουλτούρας, των στάσεων και των συμπεριφορών. Είναι επίσης μια επιβεβαίωση για τις εκστρατείες χρόνων που πραγματοποιούν επιζώσες, οι οποίες συνέβαλαν να διασφαλιστεί ότι άλλες γυναίκες δεν χρειάζεται να περάσουν όσα εκείνες υπέμειναν.

Nils Muižnieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας

»Είναι απίστευτο, όμως η Σλοβενία έγινε μόλις η 13η χώρα στην Ευρώπη που αναγνωρίζει το απλό γεγονός ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, παρότι υπάρχει μια θετική τάση στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερες χώρες να αλλάζουν τους νομικούς ορισμούς του βιασμού.

»Ο νέος ορισμός βασίζεται στο ρητό μοντέλο συναίνεσης “‘ναι’ σημαίνει ‘ναι’”, που δηλώνει ότι ο εξαναγκασμός, η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας ή η αδυναμία να υπερασπιστεί κάποια/ος τον εαυτό της/του δεν θα απαιτούνται πλέον ως προϋποθέσεις για να θεωρηθεί βιασμός ένα έγκλημα.

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αμφισβητηθεί η βαθιά ριζωμένη στάση απέναντι στον βιασμό και τα επικίνδυνα έμφυλα στερεότυπα, αλλά σήμερα παίρνουμε λίγο χρόνο για να γιορτάσουμε.

Nils Muižnieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας

 

Ιστορικό

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία επικύρωσε η Σλοβενία ​​το 2015, ο βιασμός και όλες οι άλλες μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικής φύσης πρέπει να χαρακτηρίζονται εγκλήματα. Μέχρι τώρα, ο Ποινικός Κώδικας της Σλοβενίας απαιτούσε αποδεικτικά στοιχεία χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας για να χαρακτηριστεί μια πράξη ως βιασμός.

Η αλλαγή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς εκστρατείας από άτομα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Σλοβενία ​​γίνεται η 13η χώρα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που αλλάζει τον νομικό ορισμό του βιασμού υπό μια βασισμένη στη συναίνεση προσέγγιση, μετά το Βέλγιο, την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος διεξάγονται επίσης διαβουλεύσεις για παρόμοια νομοσχέδια στην Ισπανία και την Ολλανδία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.