ΗΠΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ GEORGE FLOYD

Δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020, 12:36Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές από όλο τον κόσμο στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ William Barr ζητώντας δικαιοσύνη για τον George Floyd, τον μαύρο άνδρα που σκοτώθηκε από την αστυνομία στη Μινεάπολη της Μινεσότα στις 25 Μαΐου 2020.

Η επιστολή εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις πρακτικές ρατσιστικής βίας της αστυνομίας που χρησιμοποιούνται δυσανάλογα εναντίον των μαύρων στις ΗΠΑ και απαιτεί από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία του George Floyd να λογοδοτούν.

«Είναι ντροπή να έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη φρικτή δολοφονία του George Floyd και η αμερικανική κυβέρνηση να μην έχει ακόμα δεσμευτεί για να αποτρέψει αυτού του είδους τα εγκλήματα από το να ξανασυμβούν», δήλωσε η Julie Verhaar, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι τόσο προσηλωμένη στο status quo των δυνάμεων επιβολής του νόμου στη χώρα - η οποία είναι γεμάτη ρατσιστικές αστυνομικές πρακτικές και έλλειψη λογοδοσίας - που δεν μπορεί να ακούσει την παγκόσμια κατακραυγή για φυλετική δικαιοσύνη και τερματισμό της αστυνομικής βίας. Είναι αποτρόπαιο και απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Trump απέτυχε να αντιμετωπίσει τη χρήση θανατηφόρας βίας από την αστυνομία στερώντας από τους μαύρους ανθρώπους το δικαίωμά τους στη ζωή, ξανά και ξανά».

Επιπλέον πληροφορίες

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων.

Είναι ντροπή να έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη φρικτή δολοφονία του George Floyd και η αμερικανική κυβέρνηση να μην έχει ακόμα δεσμευτεί για να αποτρέψει αυτού του είδους τα εγκλήματα από το να ξανασυμβούν.
— Julie Verhaar, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ απάντησε στην εκτελεστική εντολή του Trump της 16ης Ιουνίου σχετικά με την αστυνόμευση, αναφερόμενη σε αυτή ως «επίδεσμο σε μια πληγή από σφαίρες».

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία σε όλες τις ΗΠΑ ως απάντηση στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του George Floyd. Μια έρευνα που διενήργησε η οργάνωση ανέλυσε τις εκτεταμένες και τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεξήχθησαν από αστυνομικές δυνάμεις σε όλες τις ΗΠΑ ως απάντηση στις τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των μαύρων. Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ δημιούργησε έναν οδηγό για υπαλλήλους επιβολής του νόμου που αστυνομεύουν διαδηλώσεις.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.