ΝΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου 2020, 11:39Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ο George Floyd ήταν ένας άοπλος άντρας στις ΗΠΑ που πέθανε μετά από αχρείαστη και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, κατά τη σύλληψή του, στις 25 Μαΐου 2020 στην πολιτεία της Μινεσότας.

Μετά τον θάνατο του George Floyd, οι διαδηλώσεις σάρωσαν τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, απαιτώντας τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και των θανάτων, ειδικά των μαύρων.

Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους των ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωποι με την ίδια αστυνομική καταστολή και την υπερβολική χρήση βίας, ενάντια στην οποία διαδηλώνουν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πώς οι αστυνομικές δυνάμεις διέπραξαν εκτεταμένες και εξωφρενικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ενάντια σε κατά βάση, ειρηνικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και σπρέι πιπεριού, για να καταστείλουν όσους και όσες διαδήλωναν ειρηνικά.

Παρά την καταστολή, οι άνθρωποι σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – και σε όλο τον κόσμο – συσπειρώνονται για να απαιτήσουν σεβασμό και τιμή για τις ζωές των μαύρων. Τώρα, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να απαιτήσουμε αλλαγή στις ΗΠΑ, και να φανταστούμε εκ νέου τη δημόσια ασφάλεια με λύσεις και πόρους που θα προκύπτουν από τις ίδιες τις κοινότητες, και θα δημιουργούν τις υγιείς, ζωντανές και ασφαλείς γειτονιές που αξίζουμε όλες και όλοι.

Η ώρα για να δράσουμε είναι τώρα.

Στείλε ένα μήνυμα στις αρχές των ΗΠΑ, και πες τους ότι είναι η ώρα να μεταρρυθμίσουν την αστυνόμευση, ώστε να τερματιστεί ο ρατσισμός και οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων!

Υπογράφοντας την παρούσα έκκληση, θα σταλεί μια επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ William Barr, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, τον Ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.


 

Η επιστολή θα σταλεί στα αγγλικά. Μπορείτε να δείτε το κείμενο της επιστολής στα ελληνικά εδώ:

Προς:

Γενικό Εισαγγελέα William Barr

Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi

Ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell

Πρόεδρο Donald Trump

Τα πλάνα του θανάτου του George Floyd και η βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών/ριών, αναδεικνύουν πόσο εκτεταμένη είναι η χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σας καλώ να χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας για να διασφαλίσετε ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν συστημικές μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας, ώστε να τερματιστούν οι ρατσιστικές πρακτικές και οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπράττει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων με σοκαριστικά συχνό ρυθμό, ειδικά ενάντια σε φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, και ιδιαίτερα τους μαύρους/ες. Οι οικογένειες των μαύρων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για το πώς θα επιβιώσουν σε μια αλληλεπίδραση με την αστυνομία, και εξακολουθούν να αναφέρονται στα ονόματα των αγαπημένων τους ανθρώπων, που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο σπίτι.

Τις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του George Floyd, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε ότι η αστυνομία σε ολόκληρη τη χώρα, αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το αμερικανικό και διεθνές δίκαιο, για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης, παροξύνοντας μια τεταμένη κατάσταση και διακινδυνεύοντας τις ζωές των διαδηλωτών/ριών. Από πόλη σε πόλη, έχουμε γίνει μάρτυρες πράξεων που φαίνεται να συνιστούν αχρείαστη και υπερβολική χρήση βίας.

Η Εκτελεστική Διαταγή του προέδρου Τραμπ για την αστυνόμευση, που εκδόθηκε στις 16 Ιουνίου 2020, λειτουργεί απλώς ως επίδεσμος σε μια πληγή από σφαίρες. Τα ημίμετρα είναι ακατάλληλα, όταν στην πραγματικότητα αυτή η περίοδος απαιτεί μια αλλαγή βαθιού μετασχηματισμού της αστυνόμευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται πολύ ισχυρότερα εθνικά πρότυπα, ώστε να παρασχεθούν παράμετροι για τη χρήση βίας και να περιοριστεί δια νόμου η χρήση θανατηφόρας βίας – και όχι μόνο μέσα στην πολιτική συγκεκριμένων αστυνομικών τμημάτων – για να διασφαλιστεί η λογοδοσία όταν αυτά τα όρια παραβιάζονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε ίση προστασία υπό τον νόμο, της ελευθερίας από κάθε διάκριση, του δικαιώματος στην ασφάλεια, και κυρίως, του δικαιώματος επιβίωσης από μια αλληλεπίδραση με αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Ο θάνατος του George Floyd άλλαξε τον κόσμο, και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ. Είναι τώρα η ώρα να εφαρμοστούν ουσιαστικές αλλαγές.

Με εκτίμηση,