Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΦΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΔΩΣΕ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, 11:10Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για την είδηση ​​ότι το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου Αθηνών της 15ης Μαΐου 2020, η οποία απέδωσε ευθύνη στην αστυνομία για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του απένειμε αποζημίωση.

Ο Μανώλης Κυπραίος υπέστη πλήρη απώλεια ακοής αφού ένας αστυνομικός του πέταξε χειροβομβίδα κρότου λάμψης στις 15 Ιουνίου 2011 και εξακολουθεί να υποφέρει από συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα του τραυματισμού του. Κατά τη στιγμή του συμβάντος, ο Μανώλης Κυπραίος βρισκόταν στην Αθήνα καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Η διαδικασία για την απόκτηση δικαιοσύνης ήταν μακρά για τον Μανώλη Κυπραίο, καθώς η πρωτοβάθμια απόφαση εκδόθηκε εννέα χρόνια μετά το συμβάν.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η πρόσφατη προσφυγή εμποδίζει την πρόσβαση του Μανώλη Κυπραίου σε αποτελεσματική επανόρθωση και επιθυμεί να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα θύματα κακομεταχείρισης και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα σε επανορθώσεις, όπως αποκατάσταση, οικονομική αποζημίωση, αποκατάσταση φήμης, δίκαιη ικανοποίηση και εγγυήσεις μη επανάληψης. Τα θύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με σεβασμό. Η αποκατάσταση πρέπει να είναι προσιτή σε όλα τα θύματα χωρίς διάκριση και να λαμβάνει υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των θυμάτων.

Δείτε εδώ την πρόσφατη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, για την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και τη δικαίωση του Μανώλη Κυπραίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.