ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2020, 11:06Εκτύπωση

Ο Μανώλης Κυπραίος δικαιώθηκε στον μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα του κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών!

Τον Ιούνιο του 2011, ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καλύψει τις διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που θα εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο δημοσιογράφος είδε αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν βίαια με γκλοπ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν είπε στον επικεφαλής της μονάδας ΜΑΤ -ο οποίος τον ρώτησε γιατί έβγαζε φωτογραφίες- ότι είναι δημοσιογράφος, τον έβρισε και τον έδειξε σε έναν άλλο αστυνομικό της μονάδας του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο αστυνομικός έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης μπροστά του, η οποία εξερράγη περίπου 50 εκατοστά μακριά. Ο Μανώλης έπεσε στο έδαφος και, όταν κατάφερε να σηκωθεί με τη βοήθεια κάποιων διαδηλωτών, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ακούσει.

Λίγο αργότερα και ενώ περπατούσε προς το νοσοκομείο, είδε μια ομάδα αστυνομικών να περικυκλώνουν ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους επιτίθενται με γκλοπ. Ο Μανώλης παρενέβη για να προσπαθήσει να προστατεύσει έναν έφηβο, καλύπτοντάς τον με το σώμα του. Ως αποτέλεσμα, δέχτηκε ο ίδιος αρκετά χτυπήματα. Μετά από μερικά λεπτά, οι αστυνομικοί έφυγαν και ο Μανώλης προσπάθησε και πάλι να πάει στο νοσοκομείο. Όταν τα κατάφερε, οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως και τα δύο αυτιά του έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα και πως είχε χάσει εντελώς την ακοή του πια (με διαγνωσμένη αναπηρία σε ποσοστό 90%). Έκτοτε αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων επιπλοκών από το χειρουργείο για την εμφύτευση βοηθημάτων ακοής και προβλημάτων ευστάθειας. Οι συνέπειες από τον σοβαρό τραυματισμό του είναι πολλαπλές, σε προσωπικό, εργασιακό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 εκστρατεία, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης στον Μανώλη Κυπραίο, στο πλαίσιο της ανάγκης τερματισμού της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η εκστρατεία αυτή έγινε παγκόσμια για τη Διεθνή Αμνηστία, με την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου να είναι μια από τις 10 υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων για το 2012. 

Μπορείτε να δείτε εδώ τον Μανώλη Κυπραίο, θύμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, να μιλάει σε βίντεο στη Διεθνή Αμνηστία για την εμπειρία του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επί της οδού Φιλελλήνων τον Ιούνιο 2011.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, και με σοβαρή καθυστέρηση, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ταυτοποίησε, με την απόφασή του, τους δύο δράστες, και καταδίκασε το ελληνικό κράτος.

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά στο δικαστήριο το 2017. Τον Ιούλιο του 2018, μια πρώτη προδικαστική απόφαση ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μανώλης Κυπραίος από ωτορινολαρυγγολόγο εμπειρογνώμονα ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.

Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός και στα δύο αυτιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου ήταν αντίθετη, ωστόσο η υπόθεση επέστρεψε στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2019 και στις 25 Μάϊου 2020 έληξε υπέρ του Μανώλη Κυπραίου.

Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά...

Μανώλης Κυπραίος, όπως έγραψε στο Twitter τη μέρα της απόφασης

 

Ως Διεθνής Αμνηστία, χαιρετίζουμε με συγκίνηση τη δικαίωση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, θύματος αστυνομικής βίας. Η δικαίωση αυτή είναι πρώτα απ’ όλα προσωπική του νίκη, και σε δεύτερο επίπεδο, είναι νίκη όλων όσων αγωνίστηκαν για την απόδοση δικαιοσύνης, στην Ελλάδα και παγκοσμίως – των οικείων του, των συναδέλφων του δημοσιογράφων, των αλληλέγγυων και των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Είναι επίσης, ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα.

Κλείνουμε με τα δικά του λόγια, και τη δική του διαπίστωση, αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης:

Αν παλέψουμε δίκαια, με υπομονή και επιμονή, ακόμη και οι ανεμόμυλοι πέφτουν.

Μανώλης Κυπραίος, 25 Μάϊου 2020

Υπενθυμίζουμε τις παλιότερες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα:

Αστυνομική Βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά (2012)

Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία (2014)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.