ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, 12:57Εκτύπωση

 

  • Δείτε εδώ το Υπόμνημα που κατέθεσε η Διεθνής Αμνηστία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, και θα εξετάσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου δύο ομάδες υποθέσεων εναντίον της Ελλάδας, σχετικά με τη μεταχείριση των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/ριών στη χώρα
     
  • Σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει πανευρωπαϊκή δράση στο Twitter, για την άσκηση πίεσης στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών/ριών στη Μόρια, καθώς το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών/ριών στη Μόρια συζητιέται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, θα εξετάσει δύο ομάδες υποθέσεων εναντίον της Ελλάδας, σχετικά με τη μεταχείριση των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/ριών στη χώρα. Οι υποθέσεις υπό εξέταση συμπεριλαμβάνουν την απόφαση-ορόσημο του M.S.S v. Belgium and Greece, που άνοιξε τον δρόμο στην απόφαση για τον προσωρινό τερματισμό των επιστροφών των αιτούντων/ουσών άσυλο από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του συστήματος ασύλου στη χώρα μας και των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα άτομα στις δομές.

Ενώ οι μεταφορές προς την Ελλάδα σταδιακά συνεχίστηκαν από το 2016 με βάση το «Δουβλίνο», η υπόθεση παρέμεινε υπό εξέταση από την Επιτροπή των Υπουργών, που καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση των «γενικών μέτρων» που οφείλει να λάβει η Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει δομικά ζητήματα σχετικά με το σύστημα μετανάστευσης και ασύλου της χώρας. Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν την κατάσταση των διαδικασιών ασύλου, τις συνθήκες ζωής σε καταυλισμούς και εγκαταστάσεις, τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη χρήση και όρους της κράτησης για λόγους μετανάστευσης.

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή και θεωρεί ότι:

  • Η Ελλάδα έχει αποτύχει, μέχρι σήμερα, να δράσει καταλλήλως για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις που αναγνωρίστηκαν από το δικαστήριο το 2009, οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μέχρι σήμερα.
  • Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν ακόμα περισσότερο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες/ούσες άσυλο και οι μετανάστες/ριες στη χώρα.

Ενόψει της συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών στα τέλη Σεπτέμβρη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση αναγνωρίζει την επιδείνωση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, σχετικά με τη μεταχείριση των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/ριών, τον τελευταίο χρόνο. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, να αυξήσει τη χρήση της κράτησης και να προκρίνει τη φύλαξη των συνόρων, πολύ συχνά σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ενέργειες αυτές δεν είναι σύμφωνες με όσα όρισε το Δικαστήριο του Στρασβούργου το 2009.»

Στο Υπόμνημά της η Διεθνής Αμνηστία, σκοπεύοντας να συμβάλλει στην αξιολόγηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Υπουργών, αναδεικνύει τα συστημικά ζητήματα που επηρεάζουν ακόμα τη μεταχείριση των αιτούντων/ουσών άσυλο και μεταναστών/ριών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας χρήσης της «προστατευτικής επιμέλειας» των ασυνόδευτων ανηλίκων, της απώλειας ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων που προκύπτει από τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στους καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου.

Σχετικά με το τελευταίο, στην τελευταία της αξιολόγηση της υπόθεσης το 2019, η Επιτροπή Υπουργών είχε συστήσει στην Ελλάδα να «συνεχίσει και να αναβαθμίσει τις προσπάθειες» για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων/ουσών άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

«Καθώς η Επιτροπή ετοιμάζεται να αξιολογήσει ξανά την υπόθεση, η φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας έκαψε και το τελευταίο φύλο συκής μίας απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής. Πάνω από 12.000 άνθρωποι, το 40% εκ των οποίων είναι παιδιά, κοιμούνται σε δρόμους και χωράφια, σε συνθήκες που αποτελούν μαύρη κηλίδα για την Ευρώπη, εκτεθειμένοι/ες στην απειλή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες διαμένουν σε  υπερπλήρεις καταυλισμούς αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη απειλή του κορονοϊού,» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο μάλιστα προεδρεύει η Ελλάδα, καλείται να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, σε μία περίοδο που η πραγματικότητα ξεπερνάει και τις πιο εφιαλτικές προβλέψεις.»

Παράλληλα με τα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, τα βασικά δικαιώματα και την ευημερία των αιτούντων/ουσών άσυλο και προσφύγων στη χώρα, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, εκθέτουν επίσης τους ανθρώπους σε κινδύνους, συρρικνώνοντας τις εγγυήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου και αυξάνοντας την κράτηση για λόγους μετανάστευσης, όπως έχει αναδείξει επανειλημμένα η Διεθνής Αμνηστία.

Η διαρκής χρήση της «προστατευτικής επιμέλειας» των ασυνόδευτων ανηλίκων, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από διεθνή όργανα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, και τα υποβαθμισμένα επίπεδα προστασίας που παρέχονται σε παιδιά μεταναστών/ριών, είναι εξίσου αδικαιολόγητα.

«Είναι ξεκάθαρο, κατά τη γνώμη μας, ότι τα προβλήματα που αναγνωρίστηκαν από το Δικαστήριο του Στρασβούργου στις αποφάσεις του M.S.S κάθε άλλο παρά έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ή ικανοποιητικά. Η επίβλεψη της υπόθεσης οφείλει να παραμείνει ανοιχτή, μέχρι η Ελλάδα θέσει τέλος στις διαρκείς αποτυχίες και παραβιάσεις ενάντια στους αιτούντες/ούσες άσυλο, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες,» κατέληξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.