ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ BAHRI YANBU

Δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:06Εκτύπωση

• Οργανώνονται διαμαρτυρίες και αγωγές σε πολλές χώρες

• Το πλοίο είναι μέρος ενός στόλου που έχει μεταφέρει όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον πόλεμο στην Υεμένη

• Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας είναι διαθέσιμοι για συνέντευξη

Αγωγές, διαμαρτυρίες και άλλες ενέργειες σχεδιάζονται σε αρκετά ευρωπαϊκά λιμάνια για να αντιταχθούν στην επιστροφή, αυτή την εβδομάδα, του Bahri Yanbu, ενός κρατικού φορτηγού πλοίου της Σαουδικής Αραβίας που μετέφερε παλιότερα όπλα αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στην Υεμένη.

Μετά το πέρασμα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά τον περασμένο μήνα, το φορτηγό πλοίο πρόκειται να επισκεφτεί πέντε ευρωπαϊκά λιμάνια, ξεκινώντας στις 2 Φεβρουαρίου, πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Σαουδική Αραβία. Αυά περιλαμβάνουν τους: Bremerhaven (Γερμανία), Αμβέρσα (Βέλγιο), Docks Tilbury (Ηνωμένο Βασίλειο), Cherbourg (Γαλλία) και Γένοβα (Ιταλία).
«Σε ένα παρόμοιο ταξίδι τον Μάιο του 2019, οι διαμαρτυρίες και οι αγωγές εμπόδισαν τη φόρτωση μερικών από τα όπλα που προορίζονταν για την Υεμένη στο Bahri Yanbu. Ακόμα κι έτσι, τμήματα στρατιωτικών αεροσκαφών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και άλλα όπλα κατάφεραν να εισχωρήσουν. Πολλά κράτη απέτυχαν παταγωδώς να ανταποκριθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους ώστε να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων για χρήση σε εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων,» δήλωσε ο Patrick Wilcken, Διευθυντής Ελέγχου Όπλων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τώρα, η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να σεβαστούν τις νομικές τους υποχρεώσεις δοκιμάζεται και πάλι. Οι ακτιβιστές/ριες και οι εργαζόμενοι/ες στα λιμάνια βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς τ Bahri Yanbu απειλεί να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και πάλι στο όνομα κερδοφόρων συμφωνιών όπλων που τροφοδοτούν την παράνομη δολοφονία αμάχων και μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη.»

Ο νέος γύρος αντιπαραθέσεων στο σημερινό ταξίδι του Bahri Yanbu περιλαμβάνει τις χώρες:

• Βέλγιο: τρεις ΜΚΟ κατέθεσαν δικαστική αγωγή για ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εξουσιοδότηση της μεταφοράς όπλων στη Σαουδική Αραβία από την κυβέρνηση.

• Γαλλία: Εθελοντές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας οργανώνουν διαδήλωση στο λιμάνι του Cherbourg.

• Ιταλία: Στη Γένοβα οργανώνεται απεργία λιμενεργατών/ριων, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στη φόρτωση «θερμού φορτίου» που προορίζεται για χρήση στον πόλεμο στην Υεμένη. Οι εθελοντές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας Ιταλίας οργανώνουν επίσης διαδήλωση στο λιμάνι.

Τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία Ισπανίας και άλλες ΜΚΟ που συμμετέχουν στην εθνική εκστρατεία ελέγχου όπλων διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξη του αδελφικού πλοίου του Bahri Yanbu, του Bahri Abha, στο Sagunto, κοντά στη Βαλένθια. Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία Ισπανίας ότι τα πλοία είχαν φορτώσει εμπορευματοκιβώτια που προορίζονταν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, αλλά δεν αποκάλυπταν το περιεχόμενό τους.

Δεδομένης της μυστικότητας που περιβάλλει το περιεχόμενο του Bahri Yanbu, η Διεθνής Αμνηστία δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή μεταφέρει όπλα στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι συνθήκες του σημερινού ταξιδιού και το λυπηρό ρεκόρ του πλοίου εγείρουν τον πραγματικό κίνδυνο ότι κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, και ότι τα κράτη δεν ανταποκρίνονται και πάλι στις νομικές υποχρεώσεις τους να σταματήσουν τις παράνομες μεταφορές όπλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορτωτικών που αναλύθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Υεμένη το 2015, το Bahri Yanbu έχει μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και εξοπλισμό διπλής χρήσης σε 10 διαδρομές από τις ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία πριν από το τωρινό ταξίδι.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι στο προηγούμενο ταξίδι, κατά το οποίο επισκέφθηκε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια τον Μάιο του 2019, το Bahri Yanbu μετέφερε αμερικανικά στρατιωτικά εξαρτήματα και εξοπλισμό αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων, πολλά από τα οποία συνδέονται με στρατιωτικά αεροσκάφη. Εμπορεύματα όπλων φορτώθηκαν επίσης στο Βέλγιο και την Ισπανία, και οβιδοβόλα επρόκειτο να φορτωθούν στη Γαλλία μέχρις ότου οι ΜΚΟ έλαβαν νομικά μέτρα για να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε επίσης αξιόπιστες αναφορές ότι το πλοίο μετέφερε τότε καναδικά ελαφρά θωρακισμένα οχήματα (LAV).

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όλα τα συμβαλλόμενα κράτη της παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Αν και οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις της συνθήκης. Η συνθήκη απαγορεύει τις διεθνείς μεταφορές όπλων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, όπως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η Κοινή Θέση της ΕΕ για τις Εξαγωγές Όπλων απαγορεύει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτρέπουν μεταφορές όπλων σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο πόλεμος της Συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη, έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο - ορισμένα πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η σύγκρουση σήμανε σειρά άλλων σοβαρών εγκλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και βασανιστήρια σε ένα δίκτυο άγνωστων τοποθεσιών.

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας να σταματήσει τις ροές όπλων που τροφοδοτούν την ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη: https://www.amnesty.gr/action/petitions/21829/yemeni-stamatiste-tin-exagogi-oplon

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.