ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019, 11:48Εκτύπωση

Για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία των  ΗΠΑ ζητάει από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει την κράτηση παιδιών που αναζητούν ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με νέες πινακίδες, στοχοποιώντας την κυβέρνηση Τραμπ.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας I Welcome, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ έχει εγκαινιάσει πινακίδες στη Φλόριντα με επίκεντρο την κράτηση παιδιών τα οποία αναζητούσαν ασφάλεια. Η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων επέλεξε τη Φλόριντα μετά από διεξοδική έρευνα στο Homestead, μια μονάδα στη Φλόριντα, όπου η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των παιδιών κρατώντας τα σε παρατεταμένη και αόριστη κράτηση και διατηρώντας τα σε συνθήκες που δεν πληρούσαν τα αμερικανικά ή διεθνή πρότυπα παραβιάζοντας τα δικαιώματα του παιδιού. Μια πινακίδα με την ένδειξη «Βρίσκεστε τώρα 7 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου τα παιδιά τελούν υπό κράτηση» αναρτήθηκε στο Homestead της Φλόριντα, σε μια τοποθεσία όπου οι επισκέπτες που οδηγούν προς το Μαϊάμι θα βλέπουν την πινακίδα. Μια άλλη πινακίδα που αναφέρει: «Δεν πιστεύουμε στην κράτηση των παιδιών. Εσύ;», αναρτήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα, 10 μίλια μακριά από το Disney World, η οποία απευθύνεται ειδικά στις οικογένειες για να διαδώσει την ευαισθητοποίηση για το τι λαμβάνει χώρα δίπλα τους.

Και οι δύο πινακίδες αναγράφουν τη διαδικτυακή διεύθυνση TruthAboutHomestead.org, έναν ιστότοπο για την ανάληψη δράσης την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού για τα παιδιά που κρατούνται και για να μάθουν τα άτομα περισσότερα σχετικά με την εκστρατεία. Η δράση στο διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να κάνουν την αμερικανική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για την παρατεταμένη και απεριόριστη κράτηση παιδιών - για εβδομάδες, μήνες και σε μερικές περιπτώσεις για χρόνια, δηλαδή για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από την επιτρεπόμενη από το διεθνές δίκαιο. Επίσης, τους δίνει τη δυνατότητα να απαιτήσουν να μην γίνεται γενικά κράτηση κανενός παιδιού που αναζητεί ασφάλεια, πόσο μάλλον για περισσότερο από το επιτρεπόμενο. Η δράση απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει μια για πάντα τη μονάδα Homestead. Αν και η κυβέρνηση σταμάτησε πρόσφατα να έχει υπό κράτηση παιδιά στο Homestead, η μονάδα παρέμεινε ανοικτή και θα μπορούσε να έχει υπό κράτηση ξανά παιδιά αργότερα στο μέλλον.

Τοποθετήθηκαν, επίσης, αντίστοιχα μηνύματα σε φορτηγά, καθώς και σε πεζοδρόμια, μεταξύ των οποίων: «Δεν πιστεύουμε στην κράτηση παιδιών. Εσύ;»; «Φλόριντα: Πάρκα ψυχαγωγίας. Παραλίες. Παιδιά υπό κράτηση.» «Τα παιδιά δεν πρέπει να τελούν υπό κράτηση επειδή αναζήτησαν ασφάλεια», και «Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να είναι με τις οικογένειές τους, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο».

«Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι μια μέρα για τα παιδιά, όμως τα παιδιά στην ίδια αυτή χώρα στερούνται την ελευθερία τους. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπό κράτηση παιδιά απλώς και μόνο επειδή αναζητούν ασφάλεια» , δήλωσε η Margaret Huang, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. «Αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους/ες τους και τις κοινότητές τους, αντί να βρίσκονται υπό κράτηση σε εγκαταστάσεις όπως το Homestead για απροσδιόριστα διαστήματα. Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, χρησιμοποιήσαμε τους πόρους μας για να κάνουμε τους ανθρώπους να δουν την αλήθεια, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν δράση για την ελευθερία αυτών των παιδιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πουν ότι δεν ήξεραν.»

Ιστορικό:

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει μόνιμα τη μονάδα του Homestead, να σταματήσει τη χρήση και την εγκαθίδρυση εγκαταστάσεων όπως το Homestead, και να σταματήσει την κράτηση παιδιών απλά λόγω της μεταναστευτικής τους κατάστασης.

Τον Οκτώβριο, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Jonathan H. Hayes, διευθυντή του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων [Office of Refugee Resettlement], ενώ επισκέφθηκε μια εγκατάσταση που λειτουργεί στο Brownsville. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ πληροφορήθηκε ότι το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων δεν θεωρεί τα παιδιά που κρατούνται στις εγκαταστάσεις του ως κρατούμενα, και επομένως δεν εφαρμόζει τη γενικά αποδεκτή αρχή ότι τα παιδιά πρέπει να απελευθερωθούν από την κράτηση εντός 20 ημερών.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού τιμά τη μέρα όταν, το 1959, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ίδια ημερομηνία το 1989 όταν ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού πέρυσι, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ ζήτησε να απελευθερωθούν όλα τα παιδιά που κρατήθηκαν στο Κέντρο κράτησης του Dilley στο Τέξας μαζί με τις οικογένειές τους και να σταματήσουν οι ΗΠΑ το σχέδιό τους για επέκταση των κέντρων κράτησης οικογενειών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.