ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ALAA ABDEL FATTAH ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΡΑΙΑΣ ΒΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019, 15:00Εκτύπωση

Τα βασανιστήρια του υπό κράτηση Alaa Abdel Fattah, blogger και ακτιβιστή που έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, καθώς και η κακοποίηση του δικηγόρου του, Mohamed el-Baqer, αποτελούν ανατριχιαστική απεικόνιση της αδίστακτης τακτικής που είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν οι αιγυπτιακές αρχές για να αποσιωπήσουν τους επικριτές τους, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Μετά τη σύλληψή του στις 29 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας καταστολής των αρχών, ο Alaa Abdel Fattah μεταφέρθηκε στην περιβόητη φυλακή ασφαλείας της Αιγύπτου, γνωστή ως al-Aqrab 2, όπου οι υπάλληλοι των φυλακών του έδεσαν τα μάτια, τον έγδυσαν, τον χτύπησαν κλοτσώντας τον επανειλημμένα, και τον υπέβαλαν σε απειλές και λεκτική βία.

Ένας αστυνομικός του είπε ότι η φυλακή «φτιάχτηκε για ανθρώπους σαν εσένα», προσθέτοντας ότι θα είναι στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του. Ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας τον προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω βασανιστήρια εάν αναφέρει την κακοποίηση.

«Τα βασανιστήρια του Alaa Abdel Fattah δείχνουν ότι οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν ακραία βία για να συντρίψουν τη διαφωνία και δείχνουν το πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν για να εκφοβίσουν όσους και όσες θεωρούν ότι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση», δήλωσε η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Αφρική.

Ο δικηγόρος του Alaa Abdel Fattah, Mohammed el-Baqer, γνωστός υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διευθυντής του Κέντρου Adala για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, συνελήφθη επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου και υπέστη κακομεταχείριση στην ίδια φυλακή.

Βρίσκεται υπό κράτηση σε ένα κελί με ανεπαρκή εξαερισμό και του έκλεισαν τα μάτια, τον έγδυσαν και οι φύλακες τον πρόσβαλαν προφορικά, οι οποίοι τον εμπόδισαν επίσης να κάνει μπάνιο για εννέα ημέρες και να αγοράσει καθαρό νερό ή φαγητό από την καντίνα της φυλακής.

«Η κακοποίηση, στην οποία  οι αιγυπτιακές αρχές υποβάλλουν τον Mohamed el-Baqer μόνο και μόνο επειδή υπερασπίζεται γενναία τα δικαιώματα των θυμάτων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι μια άλλη μία απεικόνιση της απόλυτης απαξίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο», δήλωσε η Najia Bounaim.

 

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με αυτούς τους καταγγελλόμενους ισχυρισμούς βασανιστηρίων και να εξασφαλίσουν επειγόντως την προστασία των Alaa Abdel Fattah και Mohamed el-Baqer
 Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Αφρική

«Και οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν στοχοποιηθεί αποκλειστικά με βάση το νόμιμο έργο τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα έπρεπε καν να είναι φυλακισμένοι, πόσο μάλλον να αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και άλλες μορφές κακοποίησης. Θα πρέπει και οι δύο να απελευθερωθούν αμέσως και οι κατηγορίες εναντίον τους να αποσυρθούν. Και όλοι όσοι ευθύνονται για αυτή την απάνθρωπη αδικία πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η εκστρατεία μαζικών συλλήψεων εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών, σε συνδυασμό με νέα αποδεικτικά στοιχεία για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακοποίησης κατά ειρηνικών ακτιβιστών/ριών και υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φέρνει στο προσκήνιο το ρεκόρ παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Αιγύπτου εν όψει της επισκόπησής τους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Νοέμβριο.

«Η διεθνής κοινότητα, και ειδικότερα οι σύμμαχοι της Αιγύπτου, πρέπει να αντισταθούν σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και να καλέσουν τον πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi να βάλει τέλος στην επιδείνωση της κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Najia Bounaim.

Ιστορικό:

Οι αιγυπτιακές αρχές άρχισαν τη μεγαλύτερη καταστολή με βάση τον νόμο του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi,συλλαμβάνοντας περισσότερους από 2.800 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών/ριών, πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο Alaa Abdel Fattah και ο Mohamed el-Baqer κατήγγειλαν τα βασανιστήριά τους και άλλες μορφές κακοποίησης όταν εμφανίστηκαν ενώπιον των εισαγγελέων για ανάκριση.

Και οι δύο βρίσκονται υπό κράτηση στην περιβόητη φυλακή μέγιστης ασφαλείας Tora 2 ή στην Aqrab 2, όπου οι δύσκολες συνθήκες κράτησης έχουν ωθήσει δεκάδες κρατουμένους/ες να προχωρήσουν σε απεργίες πείνας.

Ο Alaa Abdel Fattah συνελήφθη επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων για το ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Εξέτισε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για συμμετοχή σε ειρηνική διαδήλωση το 2013.

Απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον Μάρτιο του 2019 κάτω από αυθαίρετες συνθήκες επιτήρησης που τον υποχρέωναν να περνάει 12 ώρες κάθε βράδυ σε αστυνομικό τμήμα για πέντε χρόνια. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο τελευταίο ξέσπασμα διαδηλώσεων επειδή κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα τη στιγμή εκείνη, συνελήφθη και κρατήθηκε με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και της προσχώρησης σε παράνομη οργάνωση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.