ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο AHMED H., Ο ΣΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΑΔΙΚΑ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, 12:39Εκτύπωση

Οι αρχές της Κύπρου επέτρεψαν επιτέλους στον Ahmed H., έναν Σύριο άνδρα που καταδικάστηκε άδικα στην Ουγγαρία, σε μία προφανή κατάχρηση κατηγοριών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, να επιστρέψει στην οικογένειά του σήμερα. Απαντώντας στην είδηση ότι ο Ahmed - ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ουγγαρία το 2015, θα επέστρεφε σπίτι, ο Γιώργος Κοσμόπουλος, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Μετά από τέσσερα μακρά χρόνια χωρισμού, ο Ahmed επανενώθηκε τελικά με την οικογένειά του, πάνω στην ώρα για τα δέκατα γενέθλια της μεγαλύτερης κόρης του. Η επιστροφή του στην Κύπρο αποτελεί μια τρομερή ανακούφιση για την οικογένεια, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έπρεπε εξ αρχής να διωχθεί, ή να καταδικαστεί για τις εν λόγω κατηγορίες.
Γιώργος Κοσμόπουλος, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η επιθυμία του Ahmed να φέρει την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος, ήταν αυτό που τον οδήγησε στην Ουγγαρία το 2015. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση τον κρατούσε μακριά από τη γυναίκα και τα παιδιά του για τόσο πολύ καιρό, αλλά από τη στιγμή που η Κύπρος έκανε το σωστό, σήμερα γιορτάζουμε το γεγονός ότι έχουν πλέον επανενωθεί.»

Πάνω από 24.000 άτομα συμμετείχαν στην καμπάνια #BringAhmedHome της Διεθνούς Αμνηστίας καλώντας την Κύπρο να επιτρέψει την επιστροφή του.

Ιστορικό

Τον Αύγουστο του 2015, ο Ahmed εγκατέλειψε την οικογενειακή του κατοικία στην Κύπρο, για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και έξι άλλα μέλη της οικογένειάς του να εγκαταλείψουν τη Συρία και να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Ένα μήνα αργότερα, βρέθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφυγες που καθηλώθηκαν στα ουγγρικά σύνορα, αφού η αστυνομία έκλεισε τη διασταύρωση με τη Σερβία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς κάποιοι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν. Η αστυνομία της Ουγγαρίας απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Ο Ahmed συνελήφθη και ένα ουγγρικό δικαστήριο τον θεώρησε ένοχο εμπλοκής σε «πράξη τρομοκρατίας», σύμφωνα με τους εξαιρετικά ασαφείς νόμους της Ουγγαρίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τον καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλάκισης, τα οποία αργότερα μειώθηκαν σε 7 και στη συνέχεια 5, με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ακράδαντα ότι οι πρακτικές της ουγγρικής κυβέρνησης με κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις και η επακόλουθη καταδίκη του Ahmed ήταν προδήλως αβάσιμες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.