ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΝ AHMED H ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2019, 11:42Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν ο Ahmed H. άφησε το σπίτι του στην Κύπρο, ώστε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και άλλα μέλη της οικογένειάς του να διαφύγουν της σύγκρουσης στη Συρία. Το μόνο που ήθελε ήταν να διασφαλίσει ότι τα αγαπημένα του πρόσωπα θα έβρισκαν την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αντίθετα, έγινε ο ίδιος θύμα των δρακόντειων νόμων της Ουγγαρίας.

 

Ο Ahmed H. συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2015 και έγινε πιόνι στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Όρμπαν να μετατρέψει τους πρόσφυγες και μετανάστες/τριες στους κακούς της υπόθεσης. Καταδικάστηκε άδικα και πέρασε πάνω από τρία χρόνια στη φυλακή.

Ο Ahmed ήταν μεταξύ των εκατοντάδων προσφύγων που ακινητοποιήθηκαν στα ούγγρικα σύνορα το 2015, αφού η αστυνομία έφραξε το πέρασμα με τη Σερβία. Αφού ξέσπασαν ταραχές, ο Ahmed ήταν ο μόνος που κατηγορήθηκε με βάση την δρακόντεια νομοθεσία της Ουγγαρίας ενάντια στην τρομοκρατία. Κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση αναφερόταν επανειλημμένα στον Ahmed ως τρομοκράτη, σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες συνιστούν απειλή για τη χώρα, αντί για κανονικούς ανθρώπους που χρειάζονται προστασία. Τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασαν όλα ανησυχίες για τη συνειδητή λανθασμένη εφαρμογή των κατηγοριών για τρομοκρατία της Ουγγαρίας, στην περίπτωση του Ahmed.

Ο Ahmed είναι υπήκοος στη Συρία και είναι, εδώ και πολλά χρόνια, κάτοικος της Κύπρου. Η γυναίκα του και οι δύο μικρές κόρες τους είναι όλες Κύπριες υπήκοοι. Οι κόρες του γεννήθηκαν και ζουν σε όλη τους τη ζωή στην Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή, παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα κέντρο κράτησης στην Ουγγαρία, περιμένοντας να αποφασίσει η Κύπρος για τη μοίρα του. Η Κύπρος αποτελεί την τελευταία ελπίδα του Ahmed να επανενωθεί με τη γυναίκα του και τις δύο μικρές του κόρες.

Ενωθείτε μαζί μας τώρα και καλέστε τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς της Κύπρου να επιτρέψουν στον Ahmed να επανενωθεί με την οικογένειά του – Υπογράψτε την έκκληση τώρα και παροτρύνετε τις Κυπριακές αρχές να φέρουν τον Ahmed πίσω στο σπίτι του.


 

Υπογράφοντας αυτή την έκκληση, θα σταλεί το παρακάτω μήνυμα στον Πρόεδρο και τους αρμόδιους Υπουργούς της Κύπρου:

Αγαπητέ Πρόεδρε και Υπουργοί,

Σας γράφω σχετικά με τον Ahmed H, έναν υπήκοο Συρίας και πρώην κάτοικο, για πολλά χρόνια, της Κύπρου, που αυτή τη στιγμή κρατείται σε ένα κέντρο κράτησης μετανάστευσης στην Ουγγαρία. Η γυναίκα και οι δυο μικρές κόρες του Ahmed H είναι όλες Κύπριες υπήκοοι – οι κόρες γεννήθηκαν και ζούν για όλη τους τη ζωή στην Κύπρο.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Ahmed άφησε το σπίτι του στην Κύπρο, για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και έξι ακόμα μέλη της οικογένειάς του να διαφύγουν της σύγκρουσης στη Συρία και να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Ένα μήνα αργότερα, βρέθηκαν μεταξύ εκατοντάδων προσφύγων εγκλωβισμένοι στα ούγγρικα σύνορα, αφού η αστυνομία έφραξε το πέρασμα με τη Σερβία. Καθώς κάποιοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν, ξέσπασαν συγκρούσεις. Ο Ahmed ήταν ένας από τους έντεκα συλληφθέντες, αλλά ο μόνος που κατηγορήθηκε με παράβαση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, κάτω από την υπερβολικά ευρεία και ασαφή αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ουγγαρίας. Ο Ahmed τελικά θεωρήθηκε ένοχος για «συνενοχή σε πράξη τρομοκρατίας».

Τίποτα από όσα υποτίθεται ότι έκανε ο Ahmed κατά τη διάρκεια των ταραχών στα σύνορα δεν θα μπορούσε, με βάση τη λογική, να θεωρηθεί «συνενοχή σε πράξη τρομοκρατίας». Οι ούγγρικες αρχές εφάρμοσαν με λανθασμένο τρόπο τους δρακόντειους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Ουγγαρίας πάνω στον Ahmed, σε μια προσπάθεια να κατηγοριοποιήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες ως «τρομοκράτες». Τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασαν όλα ανησυχίες για την κατάχρηση των κατηγοριών για τρομοκρατία της Ουγγαρίας, στην περίπτωση του Ahmed.

Ο Ahmed παραμένει μακριά από τη γυναίκα και τις μικρές κόρες του για περίπου τέσσερα χρόνια. Απελευθερώθηκε υπό όρους από τη φυλακή στις 19 Ιανουαρίου του 2019, και τώρα κρατείται σε ένα κέντρο κράτησης μετανάστευσης στην Ουγγαρία, όπου βρίσκεται σε πιθανό κίνδυνο επιστροφής στη Συρία.

Σας καλώ να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιτραπεί στον Ahmed να επιστρέψει στην Κύπρο άμεσα, και να επανενωθεί επιτέλους με την οικογένεια και τα παιδιά του.