ΙΤΑΛΙΑ : ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΤΟΥ SEA WATCH 3, CAROLA RACKETE

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2019, 13:54Εκτύπωση

Ενόψει της αυριανής ανάκρισης της πλοιάρχου του Sea-Watch 3, Carola Rackete, από εισαγγελείς στο Agrigento (στη Σικελία), και με αφορμή τις κατηγορίες για υποκίνηση παράνομης μετανάστευσης και αντίσταση στη διαταγή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, η Elisa De Pieri, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Ευρώπη δήλωσε:

«Οι αυθαίρετες κατηγορίες εναντίον αυτής της θαρραλέας γυναίκας με αρχές, αποκαλύπτουν την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών να εκφοβίσουν και να στιγματίσουν τους ανθρώπους που σώζουν ζωές στη θάλασσα».

«Η Carola Rackete δεν έκανε τίποτα λάθος. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και η κάθε δυνατή προσπάθεια εύρεσης ενός λιμένα ασφαλούς αποβίβασης, αποτελούν υποχρέωση σύμφωνα με το Διεθνές και το ιταλικό δίκαιο. Η Carola Rackete επικοινώνησε με τις αρχές τριών ευρωπαϊκών χωρών αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε. Αυτές που παραβίασαν τη νομοθεσία είναι οι αρχές της Ιταλίας - και άλλων κρατών της ΕΕ».

«Οι πράξεις της Carola Rackete  θα έπρεπε να τιμώνται και όχι να ποινικοποιούνται, και οι κατηγορίες εναντίον της πρέπει να αποσυρθούν. Καθώς σήμερα συναντιούνται οι ευρωπαίοι υπουργοί στο Ελσίνκι, είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουν σε ένα λειτουργικό μηχανισμό αποβίβασης και μετεγκατάστασης των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

https://www.amnesty.org/download/Documents/EUR0199612019ENGLISH.PDF

https://www.amnesty.gr/news/articles/article/22309/italia-i-ploiarhos-toy-sea-watch-den-prepei-na-diohthei-gia-ti-diasosi

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.