ΙΤΑΛΙΑ: Η ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ SEA WATCH ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΩΧΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου 2019, 10:19Εκτύπωση

Με αφορμή την απόφαση της προκαταρτικής εξέτασης για την απελευθέρωση της Carola Rackete, πλοίαρχου του Sea Watch 3 στην Ιταλία, η Elisa De Pieri, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Ευρώπη, δήλωσε:

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ανακούφιση στους ανθρώπους που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Carola Rackete διακινδύνεψε την ελευθερία της για να διασφαλίσει την ασφάλεια των άλλων. Οι πράξεις της θα έπρεπε να τιμώνται, αντί να ποινικοποιούνται, και πρόκειται για τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι είναι εκείνη που βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Διασώζοντας γυναίκες, άντρες και παιδιά στην Μεσόγειο και αποβιβάζοντάς τους σε ασφαλές λιμάνι μετά από βδομάδες περιπλάνησης στην θάλασσα, η Carola Rackete έπραξε το καθήκον της τόσο βάση του διεθνούς όσο και του ιταλικού δικαίου. Με την άρνησή τους να της επιτρέψουν την είσοδο στο λιμάνι, οι ιταλικές -και οι μαλτέζικες- αρχές παραβίαζαν ακριβώς αυτό το δίκαιο.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές χτες το βράδυ αποφάσισαν ότι η Carola επιτελούσε το καθήκον της διασώζοντας ζωές στη θάλασσα: έτσι, αποδομήθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της. Η Carola όμως παραμένει υπό διερεύνηση για την κατηγορία της υποτιθέμενης διευκόλυνσης παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί παράλογο.

Η Carola Rackete έχει γίνει το πρώτο θύμα του νέου ακραίου διατάγματος για την ασφάλεια -γνωστού ως διατάγματος Σαλβίνι- το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που συνιστούν μια απροκάλυπτη προσπάθεια τερματισμού των επιχειρήσεων των ΜΚΟ που κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Αυτά τα μέτρα πιθανότατα θα καταλήξουν σε περισσότερους θανάτους στη θάλασσα και σε περισσότερες επιστροφές ανθρώπων πίσω στις τραγικές συνθήκες στη Λιβύη.

Καλούμε τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου που θα συζητήσουν τα μέτρα αυτά τις επόμενες βδομάδες, να αρνηθούν να ψηφίσουν τον σχετικό νόμο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη Sea-Watch και σε πολλούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζουν την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον της Carola Rackete.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ως πλοίαρχος ενός πλοίου, η Carola Rackete, είχε καθήκον της, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα και να τους αποβιβάζει σε ασφαλές μέρος. Επικοινώνησε επανειλημμένα με τις ιταλικές και μαλτέζικες αρχές, ζητώντας να οριστεί ένα λιμάνι αποβίβασης. Της το αρνήθηκαν.

Όπως αναγνωρίζει η Ιταλία, εξαιτίας της αυθαίρετης κράτησης και των βασανιστηρίων στα οποία εκτίθενται επανειλημμένα οι αλλοδαποί αν επιστραφούν στη Λιβύη, η χώρα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές μέρος για αποβίβαση.

Επομένως, κάθε φορά που διασώζονται άνθρωποι σε διεθνή ύδατα στην κεντρική Μεσόγειο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν άμεσα και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν τον άμεσο εντοπισμό ενός ασφαλούς μέρους σε κάποια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα.

Το δεύτερο «Διάταγμα Σαλβίνι» -που υιοθετήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στις 14 Ιουνίου και που ενδέχεται να ψηφίσει σε νόμο το ιταλικό κοινοβούλιο τις επόμενες βδομάδες- συμπεριλαμβάνει την απόδοση νέων εξουσιών στον Υπουργό Εσωτερικών, για τον περιορισμό της πρόσβασης σε εθνικά ύδατα για λόγους εθνικής ασφάλειας, ή σε περίπτωση που ένα πλοίο εμπλέκεται στη μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο/η πλοίαρχος και ο ιδιοκτήτης/ρια του πλοίου ενδέχεται να υποβληθούν σε διοικητικά πρόστιμα μεταξύ 10.000 και 50.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης, η ενδεχόμενη κατάσχεση του πλοίου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.amnesty.gr/en/node/21965

https://www.amnesty.org/en/documents/eur01/9961/2019/en/

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.