ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2019, 14:47Εκτύπωση

Οι κοινότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον πρέπει να αναζητήσουν μαζί απαντήσεις για την κλιματική κρίση.

 

Του Kumi Naidoo, Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας και της Jennifer Morgan, Εκτελεστικής Διευθύντριας στην Greenpeace 

Ο Kumi Naidoo είναι Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και η Jennifer Morgan είναι Διεθνής Εκτελεστική Διευθύντρια της Greenpeace International.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Thomson Reuters Foundation.

Οι οργανώσεις μας αναζητούν έναν κόσμο όπου η ζωή των ανθρώπων θα ευδοκιμεί σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ιεραρχούνται σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση ενωμένοι/ες,  στο ισχυρότερο και το πιο ποικιλόμορφο κίνημα που έχει γίνει ποτέ. Μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε τους ηγέτες του κόσμου να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αυτή την έκτακτη ανάγκη.

Οι πραγματικές λύσεις για την κλιματική κατάρρευση πρέπει να τοποθετήσουν τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στο επίκεντρο. Αυτή είναι μια πρόσκληση προς όλους/ες εκείνους/ες που εκτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ευημερία, ώστε να πέσει πλήρως το βάρος στην έκκληση για μια παγκόσμια κλιματική δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, αυτή είναι μία έκκληση προς όλους/ες εκείνους/ες που εργάζονται για την προστασία του πλανήτη μας, συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις τους στις κοινότητες, ιδιαίτερα σε αυτούς/ες που επηρεάζονται περισσότερο και ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση.

Η κοινότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων μπορεί να συγκεντρώσει κεντρικούς δρώντες, δύναμη και δεξιότητες στον αγώνα για την κλιματική δικαιοσύνη. Η δύναμη ενός συλλογικού κινήματος για την υπέρβαση της κλιματικής κρίσης πρέπει να αντιστοιχεί με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι οργανώσεις μας ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να γίνει αυτό,  και προτρέπουμε τις περιβαλλοντικές κοινότητες  και τις κοινότητες ανθρώπινων δικαιωμάτων να έρθουν μαζί μας.

Για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή, εμείς οι άνθρωποι, πρέπει να είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι/ες μεταξύ μας και να δεσμευτούμε περισσότερο σε ζητήματα που σχετίζονται με τον πλανήτη μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης. Οι ανεξέλεγκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσαν πρωτοφανείς, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές αλλαγές στο κλίμα μας. Η αμέλεια των εταιριών και των κυβερνήσεων έχει ήδη εκθέσει εκατομμύρια σε ολοένα και πιο ακραίες καιρικές καταστροφές. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία τώρα. Το παράθυρο της ευκαιρίας για να δράσουμε, κλείνει.

Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το ζήτημα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εμποδίζουν ήδη τα δικαιώματά μας στην υγεία, την τροφή, το νερό, τη στέγαση, την εργασία και ακόμη και την ίδια τη ζωή. Αυτές οι συνέπειες είναι ακόμα πιο σοβαρές για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση, σε περιοχές που πλήττονται από ακραίες καιρικές συνθήκες, φτώχεια ή καταπίεση. Οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι. Οι άνθρωποι χρειάζονται πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι κυβερνήσεις πρέπει να εργάζονται για τους ανθρώπους και οι επιχειρήσεις πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα. Τα σημάδια της κοινής βούλησης να γίνει αυτό είναι παντού. Οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας ένα ασφαλές μέλλον. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί μιλούν για την υπεράσπιση της γης, των υδάτων και των δικαιωμάτων των κοινοτήτων. Οι εργαζόμενοι/ες απαιτούν ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε καλύτερες και καθαρότερες βιομηχανίες. Οι ακτιβιστές/ριες των δικαιωμάτων των γυναικών προτάσσουν ένα πλήθος φεμινιστικών λύσεων. Οι θρησκευτικοί ηγέτες μας καλούν να προστατεύσουμε τις κοινότητες και τη φύση. Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν και μοιράζονται εμπεριστατωμένα στοιχεία με σκοπό να εξέλθουμε από την κρίση.

Γνωρίζουμε την πρόκληση και οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ. Υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις τώρα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της παραδοσιακής γνώσης, και της πραγματικής εστίασης στις ανάγκες των ανθρώπων, και όχι στην απληστία των επιχειρήσεων.

Όλες οι οργανώσεις μας εργάζονται ήδη πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, κάποιες πιο σαφώς από άλλες. Αλλά τώρα ήρθε η στιγμή να συνδέσουμε τους σκοπούς μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα βρίσκεται μπροστά μας, και πρέπει να δράσουμε τώρα.

Οι περιβαλλοντικοί υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι τοπικοί ακτιβιστές/ριες διακινδυνεύουν εδώ και καιρό τα πάντα, για να αγωνιστούν ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Τώρα συμμετέχουν στον αγώνα τους, μαζικά κινήματα, όπως οι σχολικές απεργίες για το κλίμα, το κίνημα Extinction Rebellion και οι ακτιβιστές/ριες που καλούν για μια Πράσινη Νέα Συμφωνία [Green New Deal].

Σε αυτή τη νέα εποχή του κλιματικού ακτιβισμού, η κοινότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν μπορεί να παραμείνει στο περιθώριο. Είναι πιο επείγον από ποτέ να βγούμε μπροστά, με στόχο να προστατεύσουμε τις κοινότητες και τα άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το κλίμα.

Γι’ αυτό, 150 μη-κυβερνητικοί ηγέτες και ακτιβιστές/ριες από διαφορετικές κοινότητες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, για το «Συνέδριο των Ανθρώπων για το Κλίμα, τα Δικαιώματα, και την Ανθρώπινη Επιβίωση» [“People's Summit on Climate, Rights and Human Survival”]. Οι οργανώσεις μας θα είναι εκεί, μαζί με το Γραφείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που απαιτούν άμεση και φιλόδοξη κλιματική δράση από τις κυβερνήσεις τους, για να προστατευτούν οι κοινότητες. Πιστεύουμε στην απελευθέρωση του ενδεχομένου ενός ποικιλόμορφου κινήματος, για να διασφαλιστούν οι παρούσες και οι μελλοντικές γενιές. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη.

Υπογραφές:

 • Carroll Muffett, Πρόεδρος και CEO, Center for International Environmental Law
 • Chris Grove, Εκτελεστικός Διευθυντής, ESCR-Net
 • Ellen Dorsey, Εκτελεστική Διευθύντρια, Wallace Global Fund
 • Gillian Caldwell, CEO, Global Witness
 • Iago Hairon Souza, Συντονιστής, Engajamundo
 • Jennifer Morgan, Παγκόσμια Εκτελεστική Διευθύντρια, Greenpeace International
 • Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας, Amnesty International
 • May Boeve, Εκτελεστική Διευθύντρια, 350.org
 • Phil Bloomer, Εκτελεστικός Διευθυντής, Business & Human Rights Resource Centre
 • Philip Alston, Center for Human Rights and Global Justice Chair, New York University
 • Sofia Monsalve, Γενική Γραμματέας, FIAN International
 • Thalita Silva e Silva, Συντονίστρια, Engajamundo
 • Sharan Burrow, Γενική Γραμματέας, International Trade Union Confederation
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.