ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ GEZI PARK ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου 2019, 14:18Εκτύπωση

Πριν από την έναρξη της δίκης στις 24 Ιουνίου, ο Osman Kavala, ο Yiğit Aksakoğlu και άλλοι 14 εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτικών, κατηγορούνται για «προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης» μέσω της «οργάνωσης και χρηματοδότησης» των ειρηνικών διαμαρτυριών του πάρκου Gezi του 2013. Σχετικά με το γεγονός, Ο Andrew Gardner ανέφερε:

«Σήμερα, ο Οσμάν Καβάλα - ο οποίος δεν θα έπρεπε να έχει περάσει ούτε μία μέρα στη φυλακή – μετράει  600 ημέρες έγκλειστος. Αυτή η δίκη λέει πολλά για το βαθύτατα προβληματικό δικαστικό σώμα που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί αυτό το πολιτικό κυνήγι μαγισσών.

Το κατηγορητήριο των 657 σελίδων εναντίον των Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu και 14 άλλων δεν περιέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε εγκληματική δραστηριότητα.
Andrew Gardne, Διεθνής Αμνηστία

«Το κατηγορητήριο των 657 σελίδων εναντίον των Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu και 14 άλλων δεν περιέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε εγκληματική δραστηριότητα, πόσο μάλλον ότι συνωμοτούν για την ανατροπή της κυβέρνησης. Αντ’ αυτού, στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου, γίνεται μία παράλογη προσπάθεια να προσδώσουν χαρακτήρα εγκληματικής ενέργειας σε όλες τις συνήθεις πρακτικές της κοινωνίας των πολιτών.

«Αυτή η δίκη δεν είναι παρά μια σκανδαλώδης προσπάθεια να φιμωθούν μερικές από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας. Ο Osman Kavala και ο Yiğit Aksakoğlu πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και οι παράλογες κατηγορίες εναντίον τους και των 16 θα πρέπει να απαλειφθούν».

Ιστορικό

Ο Osman Kavala και ο Yiğit Aksakoğlu βρίσκονται προφυλακισμένοι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Silivri κοντά στην Κωνσταντινούπολη από την 1η Νοεμβρίου 2017 και την 17η Νοεμβρίου 2018 αντίστοιχα.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2019, η ποινική δίωξη απέδωσε τελικά ένα κατηγορητήριο εναντίον των Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu και 14 άλλων με τον ισχυρισμό ότι «επιχειρούν να εμποδίσουν τη συνταγματική τάξη προσπαθώντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας ή να την αποτρέψουν από την εκπλήρωση των καθηκόντων της».

Το Ύπατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αριθ. 30, αποδέχθηκε το κατηγορητήριο αυτό στις 4 Μαρτίου 2019. Η πρώτη ακρόαση για την υπόθεση πρόκειται να διεξαχθεί στις 24 και 25 Ιουνίου 2019 στη φυλακή Silivri, όπου θα είναι παρόντες εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ατόμων της κοινωνίας των πολιτών εξακολουθεί να παρακολουθείται στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.