ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑ «ΡΙΧΝΕΙ ΑΛΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου 2019, 14:57Εκτύπωση

Με αφορμή την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που απορρίπτει το αίτημα τερματισμού της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών, Οσμάν Καβαλά, ο οποίος υποστηρίζει ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, η Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας Milena Buyum δήλωσε:

Η ανεξήγητη σημερινή απόφαση του υψηλότερου δικαστηρίου της Τουρκίας ρίχνει αλάτι στην πληγή της αδικίας. Τα δικαιώματα του Οσμάν Καβαλά έχουν παραβιαστεί. Δεν θα έπρεπε να έχει περάσει ούτε μια μέρα πίσω από τα σίδερα, πόσο μάλλον 600 μέρες. Οι κατηγορίες εναντίον του πρέπει να αποσυρθούν και πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Milena Buyum, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας

«Οι αλλόκοτοι ισχυρισμοί ενάντια στον Οσμάν Καβαλά αποτελούν μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία και να φιμωθεί μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας.

«Ωστόσο, και πάλι, σε συνέχεια μιας απόφασης που εκδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απορρίπτοντας τα αιτήματα των φυλακισμένων δημοσιογράφων Ahmet Altan και Nazlı Ilıcak, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιμηκύνει την κράτηση ενός ανθρώπου που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει φυλακιστεί, εξαρχής.»

Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που εξετάζει τώρα την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, και πρέπει επειγόντως να επανορθώσει αυτή την παρωδία δικαιοσύνης

Milena Buyum

Ιστορικό

Ο Οσμάν Καβαλά συνελήφθη από την αστυνομία στην Ιστανμπούλ στις 18 Οκτωβρίου 2017 και στη συνέχεια προφυλακίστηκε περιμένοντας τη δίκη του, μετά από μια δικαστική απόφαση της 1ης Νοεμβρίου, για «προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης, προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της τουρκικής δημοκρατίας ή αποτροπής της από την εκτέλεση των καθηκόντων της». Τις επόμενες μέρες και βδομάδες, διοργανώθηκε εναντίον του μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης, στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας λεπτομέρειες που είχαν διαρρεύσει από την ανακριτική διαδικασία. Αυτές οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονταν ότι ο Οσμάν Καβαλά είχε ερωτηθεί εάν είχε δεσμούς με τους θεωρούμενους ως διοργανωτές της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Μετά από 2 χρόνια σε κράτηση, η εκστρατεία κατασυκοφάντησης στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εστίασε στη συμβολή του Καβαλά στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, ισχυριζόμενη ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις και επιχείρησε να τις διαδώσει σε άλλες πόλεις στην Τουρκία.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένας από τους 16 κατηγορούμενους/ες που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες που φέρουν την πιο αυστηρή ποινή στον τουρκικό ποινικό κώδικα – ισόβια κράτηση χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Η απαγγελία της κατηγορίας έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 2019, και έγινε αποδεκτή στις 4 Μαρτίου 2019 από το Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο της Ιστανμπούλ Νο. 30. Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 24 και 25 Ιουνίου 2019 στη φυλακή Silivri, όπου κρατούνται ο ίδιος και ένας ακόμα κατηγορούμενος, ο Yigit Aksakoglu.

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για κάποια συνέντευξη, επικοινωνήστε με: stefan.simanowitz@amnesty.org / +447936766445 ή +44 2030365599

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.