ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ 15 ΑΚΟΜΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:04Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση της απαγγελίας κατηγοριών που έχει σταλεί στο δικαστήριο και η οποία ορίζει την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά και 15 άλλων ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», ο Άντριου Γκάρντνερ δήλωσε τα εξής, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Αυτές οι παράλογες κατηγορίες αποτελούν μια απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας και αποσιώπησης ορισμένων εκ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν την προοπτική της εκδίκασης της υπόθεσής τους από το βαθύτατα προβληματικό δικαστικό σύστημα της Τουρκίας».

Αυτές οι παράλογες κατηγορίες αποτελούν μια απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας και αποσιώπησης ορισμένων εκ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.

 Άντριου Γκάρντνερ

«Σχεδόν έξι χρόνια μετά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Πάρκο Γκεζί ενάντια στην κρατική καταπίεση, αυτή η κατηγορία – αν γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο – θα μπορούσε να φέρει τους κατηγορούμενους αντιμέτωπους με μια ολόκληρη ζωή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής χωρίς καν την πιθανότητα έφεσης».

«Οι διαδηλώσεις του Γκεζί ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ειρηνικές, με ανθρώπους που απλώς εξασκούσαν τα δικαιώματά τους. Αντιμετωπίστηκαν με αυταρχική και καταχρηστική βία από την αστυνομία. Η άρνηση αυτών των δικαιωμάτων εκ μέρους των αρχών και η αστυνομική βία έναντι ειρηνικών διαδηλωτών είναι εκείνη που θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο έρευνας από το δικαστήριο και όχι οι 16 προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Πάρκο Γκεζί ενάντια στην κρατική καταπίεση, αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να φέρει τους κατηγορούμενους αντιμέτωπους με μια ολόκληρη ζωή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

 Άντριου Γκάρντνερ

«Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν και οι Οσμάν Καβαλά, που βρίσκεται προφυλακισμένος σχεδόν 16 μήνες, και Γιγκίτ Αξάγκογλου, που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και τέσσερις μήνες, πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.