ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΑΛ ΚΑΣΟΓΚΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2019, 14:04Εκτύπωση

Έξι μήνες μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Samah Hadid, Διευθυντής Εκστρατειών της Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας, είπε:

«Έξι μήνες μετά την εξωδικαστική εκτέλεση του Τζαμάλ Κασόγκι, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις δικαιοσύνης ή διεθνής ανάληψη ευθυνών. Έχει καταστεί σαφές ότι το ζήτημα επιχειρείται να μπει κάτω από το χαλί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και τις ξένες κυβερνήσεις στο όνομα της συνεργασίας για την ασφάλεια, των προσοδοφόρων επιχειρηματικών δεσμών και των συμφωνιών για τα όπλα.»

Έξι μήνες μετά την εξωδικαστική εκτέλεση του Τζαμάλ Κασόγκι, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις δικαιοσύνης ή διεθνής ανάληψη ευθυνών.

Samah Hadid

«Η υπό εξέλιξη δίκη των 11 υπόπτων των αρχών της Σαουδικής Αραβίας στερείται αξιοπιστίας και διαφάνειας. Είναι επίσης εξωφρενικό ότι μαθαίνουμε πως ορισμένες κυβερνήσεις των οποίων οι διπλωμάτες έχουν συμμετάσχει στη δίκη των υποτιθέμενων υπόπτων, σιωπούν σχετικά με τις ανησυχίες για δίκαιη δίκη, ειδικά δεδομένου ότι η εισαγγελία ζητεί τη θανατική ποινή για ορισμένους/ες εναγόμενους/ες. Εκτός από τη συμμετοχή εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων, οι ανεξάρτητοι φορείς παρακολούθησης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να παρίστανται στις κλειστές δίκες, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, η παρουσία διπλωματών κινδυνεύει να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση μιας δυνητικά προβληματικής δίκης.»

Δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και της απουσίας μιας ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, μια διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το κουκούλωμα αυτού του σοβαρού εγκλήματος.

Samah Hadid

«Δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και της απουσίας μιας ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, μια διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί τη συγκάλυψη αυτού του σοβαρού εγκλήματος.»

«Η Σαουδική Αραβία έχει ένα αποτρόπαιο ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Προτρέπουμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσουν τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψουν σε ακτιβιστές/στριες, υπερασπιστές/στριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και κριτικούς να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους χωρίς φόβο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο εξωδικαστικής εκτέλεσης, αυθαίρετης κράτησης ή άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Ιστορικό

Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο κτίριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Ο Τζαμάλ Κασόγκι φέρεται να στραγγαλίστηκε λίγο μετά την είσοδό του στο κτίριο, αν και οι λεπτομέρειες για το τι του συνέβη παραμένουν μπερδεμένες, εν μέσω πολλών  αμφισβήτησεων, αντιρρήσεων και αρνήσεων από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τη θέση του σώματος του. Επί του παρόντος, 11 εικαζόμενοι ύποπτοι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στο Riyadh για τη δολοφονία.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε  εκστρατεία καλώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres να πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου 2018.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.