ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΝ ΤΖΑΜΑΛ ΚΑΣΟΓΚΙ;

Δημοσιεύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2018, 12:04Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ο δημοσιογράφος μπήκε σε ένα προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία και εξαφανίστηκε - πρέπει να μάθουμε τι συνέβη.

Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία για να πάρει κάποια χαρτιά και δεν βγήκε ποτέ. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίστηκαν αρχικά ότι έφυγε από το προξενείο, αλλά οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδέχτηκαν ότι ο Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο, ισχυριζόμενες ότι έγινε από ατύχημα, μετά από συμπλοκή.

Ο Κασόγκι έζησε στη Σαουδική Αραβία μέχρι που έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι για να αποφύγει τη δίωξη εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων στη χώρα. Για τους ακτιβιστές/στριες και τους αντιφρονούντες στη Σαουδική Αραβία και σε ολόκληρο τον κόσμο, η εξαφάνιση και η πιθανή δολοφονία του Κασόγκι σηματοδοτεί ότι οι ελπίδες ενός ασφαλούς τόπου στο εξωτερικό λιγοστεύουν.

Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη στον Κασόγκι - μαζί πρέπει να ζητήσουμε απαντήσεις. Με την κατάλληλη πίεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres μπορεί να διεξάγει μία ανεξάρτητη έρευνα.

Γράψτε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres και ζητήστε τώρα μια ανεξάρτητη έρευνα.

Χωρίς ανεξάρτητη έρευνα, ίσως να μη μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια για το τι συνέβη με τον Τζαμάλ. Λάβετε τώρα δράση.


Υπογράφοντας σε αυτή την έκκληση, θα σταλεί το παρακάτω κείμενο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres,

Σας καλώ να ξεκινήσετε μια ανεξάρτητη έρευνα προκειμένου να καθορίσετε τις περιστάσεις που σχετίζονται τη βίαιη εξαφάνιση και την πιθανή εξωδικαστική εκτέλεση του διαπρεπούς Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι εισήλθε στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 και κανείς δεν τον έχει δει ή δεν έχει ακούσει νέα του από τότε. Η Σαουδική Αραβία αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην εξαφάνιση του Κασόγκι ισχυριζόμενη ότι εκείνος εγκατέλειψε το προξενείο μόνος του λίγο μετά την άφιξή του, αλλά οι αρχές δεν έχουν προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει αυτό το αίτημα. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Στη συνέχεια, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδέχτηκαν ότι ο Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο, ισχυριζόμενες ότι έγινε από ατύχημα, μετά από συμπλοκή.

Μια ανεξάρτητη έρευνα μπορεί να καθορίσει τις περιστάσεις που σχετίζονται με τη βίαιη εξαφάνιση και την πιθανή εξωδικαστική εκτέλεση του Κασόγκι. Θα πρέπει να έχει ως στόχο στον εντοπισμό όλων των υπεύθυνων για την εντολή, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση οποιωνδήποτε πράξεων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι έρχεται μετά από πάνω από ένα χρόνο συλλήψεων που απευθύνονται σε δημοσιογράφους που αναδείκνυαν τη διαφθορά, τα δικαιώματα των γυναικών και άλλα ευαίσθητα θέματα, καθώς και σε υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε όλες τις κριτικές φωνές στην κοινωνία.

Καθώς η υπόθεση του Τζαμάλ κινδυνεύει να κουκουλωθεί στα πλαίσια μιας πολιτικής συμφωνίας, μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ θα συμβάλλει ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Έχετε τη δύναμη να ξεκινήσετε την έρευνα, παρακαλούμε αναλάβετε δράση τώρα.