ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΠΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2018, 11:49Εκτύπωση

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σχεδόν επτά εκατομμύρια υποστηρικτές/τριες της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετείχαν σε δράσεις – διαδηλώνοντας, γράφοντας γράμματα, στέλνοντας εκκλήσεις και πολλά άλλα - για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού. Είχε τεράστιο αντίκτυπο: άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί άδικα απελευθερώθηκαν· νόμοι άλλαξαν και γενναίοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεσηκώθηκαν και ανέλαβαν δράση! Ετοιμαστείτε να εμπνευστείτε από την ανασκόπηση του τέλους του έτους, για τις επικές νίκες του 2018 στα ανθρώπινα δικαιώματα…

Φεβρουάριος

Τον Φεβρουάριο, η Teodora del Carmen Vasquez απελευθερώθηκε τελικά από τη φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ, όταν ένα δικαστήριο μείωσε την εξωφρενική ποινή 30 ετών που της είχε εκδικαστεί. Είχε ήδη περάσει μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα της φυλακής αφού το παιδί της γεννήθηκε νεκρό, γεγονός που οδήγησε στην κατηγορία και καταδίκη της για άμβλωση – η οποία είναι παράνομη στο Ελ Σαλβαδόρ. Με εκκλήσεις και διαδηλώσεις, οργανώναμε εκστρατείες για την απελευθέρωση της Teodora από το 2015. Η Διεθνής Αμνηστία της Νορβηγίας μετέδωσε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα σε όλους τους σταθμούς, με ένα σήμα κινδύνου για να ευαισθητοποιήσει για την περίπτωσή της. Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει την εκστρατεία για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στο Ελ Σαλβαδόρ, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές υποθέσεις όπως της Teodora, καθώς στη χώρα οι γυναίκες τιμωρούνται, αντί να προστατεύονται τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Στο Μεξικό, ο Sergio Sánchez απελευθερώθηκε από τη φυλακή, αφού πέρασε σχεδόν οκτώ χρόνια φυλακισμένος για δολοφονία, με βάση ψευδή και ασυνεπή στοιχεία, και αφού φυλακίστηκε ως αποτέλεσμα μιας δίκης με σοβαρές ελλείψεις. Οι δικηγόροι του πιστεύουν ότι το έργο των υποστηρικτών/τριών της Αμνηστίας, που συμμετείχαν σε πορείες και διαδηλώσεις, ήταν θεμελιώδους σημασίας για την απελευθέρωσή του.

Είδαμε επίσης την απελευθέρωση κρατουμένων ακτιβιστών/τριών, δημοσιογράφων και bloggers στην Αιθιοπία, συμπεριλαμβανομένου του κρατούμενου συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας Eskinder Nega. Οι υποστηρικτές/τριες της Αμνηστίας έγραψαν πολλές επιστολές στον Eskinder οι οποίες δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Έλαβα επιστολές υποστήριξης από τη Διεθνή Αμνηστία μέσω της οικογένειάς μου. Βοήθησαν να κρατηθεί το ηθικό μου ψηλά, και ανύψωσε το πνεύμα της οικογένειάς μου

— Eskinder Nega

Στην Ουκρανία, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για τα δημοτικά σχολεία, το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα κομμάτι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ακούραστη θεσμική πίεση και η συμμετοχή στη ομάδα εργασίας που ανέλαβε την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών από την πλευρά του Ουκρανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, συνέβαλε σε ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα.

Οι θανατικές ποινές 14 κρατουμένων στο Μπενίν μετατράπηκαν σε χαμηλότερες ποινές, μετά από συντονισμένες προσπάθειες θεσμικής πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Επισκεφθήκαμε τους άνδρες στη φυλακή, συναντήσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης για να ζητήσουμε τη μετατροπή των θανατικών ποινών, και δημοσιοποιήσαμε μια έκκληση εντός και εκτός διαδικτύου. Ήρθε ως συνέχεια των θετικών εξελίξεων στη Γκάμπια, όπου ανακοινώθηκε η αναστολή στις εκτελέσεις.

Μάρτιος

Είδαμε τη δύναμη της αλληλεγγύης στην Ουκρανία τον Μάρτιο, αφού η αστυνομία υπόθαλψε ομάδες που χρησιμοποίησαν απειλές και βία κατά των διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Κατηγόρησαν άδικα μία από τις διοργανώτριες, την Ολένα Σεβτσένκο, ότι παραβίασε τους κανόνες της δημόσιας συνέλευσης, εξαιτίας ενός «προκλητικού» πανό που είχαν κάποιοι/ες από τους διαδηλωτές/τριες. Μέχρι τη στιγμή που πήγε στο δικαστήριο στις 15 Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία της Ουκρανίας είχε ήδη εκδώσει μια έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έφθασε σε χιλιάδες ανθρώπους, και η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη με δημοσιογράφους και υποστηρικτές/τριες, καθώς και μέλη ξένων πρεσβειών. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και έκλεισε την υπόθεση.

Απρίλιος

Είχαμε κάποια σπάνια καλά νέα από τη Myanmar τον Απρίλιο, όταν πολλοί/ές κρατούμενοι/ες συνείδησης ήταν μεταξύ των 8.000 ανθρώπων που απελευθερώθηκαν λόγω της αμνηστίας που δόθηκε στους κρατούμενους/ες και ανακοινώθηκε από τον νέο Πρόεδρο Win Myint. Κάναμε εκστρατεία για την απελευθέρωση των παστόρων από το Kachin, τους Dumdaw Nawng Lat, Langjaw Gam Seng και Lahpai Gam, οι οποίοι ήταν μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν.

Στις αρχές Απριλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποφάσισε ότι τα θύματα βιασμών κατά τη διάρκεια του πολέμου και άλλα πολιτικά θύματα του πολέμου δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να καταβάλλουν δικαστικά τέλη στις περιπτώσεις που απορρίπτονται τα αιτήματα αποκατάστασής τους. Μαζί με την TRIAL International, υποστηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό την κατάργηση των τελών σε τέτοιες περιπτώσεις, και αυτή η κίνηση μπορεί να ενθαρρύνει άλλους επιζώντες και επιζήσασες να αναζητήσουν δικαιοσύνη και αποκατάσταση.

Μάϊος

Το εκπληκτικό αποτέλεσμα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος που ανακάλεσε τη συνταγματική απαγόρευση των αμβλώσεων σηματοδοτεί μια μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν ένα αποτέλεσμα που απορρέει από χρόνια αφοσιωμένων εργασιών από ακτιβιστές/στριες, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας. Το 2015 κυκλοφόρησε η έκθεση, Ιρλανδία: Η γυναίκα δεν είναι εγκληματίας - ο αντίκτυπος του νόμου της Ιρλανδίας για την άμβλωση, όπου τεκμηριώσαμε τα εμπόδια και τα στίγματα που συνδέονται με την άμβλωση μέσω προσωπικών μαρτυριών από τις γυναίκες. Το 2018, επισημάνθηκε και πάλι η σημασία της απόδοσης της εξουσίας στον λαό, καθώς άνδρες και οι γυναίκες ταξίδεψαν στην Ιρλανδία για να ψηφίσουν και να ακουστούν οι φωνές τους.

Αυτή είναι μια εκστρατεία για την ελπίδα, για την πραγματοποίηση και την ιεράρχηση της υγείας και της ασφάλειας των γυναικών. Αυτό, από μόνο του, είναι ένα φανταστικό σημείο καμπής

— Catriona Graham, υπεύθυνη εκστρατειών στην Ιρλανδία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και κρατουμένου συνείδησης Anwar Ibrahim μετά το εκπληκτικό αποτέλεσμα των εκλογών στη Μαλαισία, οπου ο Najib Razak νικήθηκε από τον πολιτικό του μέντορα Mahathir Mohamad, ήταν εξαιρετικής σημασίας. Η απελευθέρωσή του είναι μια στιγμή ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα και προσφέρει μια πραγματική ελπίδα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Στα τέλη Μαΐου, το κοινοβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο ενέκρινε νέο ποινικό κώδικα που καταργεί τη θανατική ποινή.

Το Υπουργείο Παιδείας της Μολδαβίας ενέκρινε το πρόγραμμα σπουδών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ανέπτυξε η Διεθνής Αμνηστία της Μολδαβίας για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Η επιτυχία αυτή - η πρώτη στην περιοχή – έρχεται ως επακόλουθο μιας πιλοτικής πρωτοβουλίας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 700 μαθητές από 22 σχολεία.

Ιούνιος

Μετά το έντονο έργο μας στη Συρία, ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε τελικά την επανεκτίμησή του σχετικά με παλαιότερα κλειστές υποθέσεις, σε ό,τι αφορά κατηγορίες για θανάτους αμάχων. Αρχικά αρνήθηκαν και καταδίκασαν τα συμπεράσματά μας σχετικά με τα θύματα αμάχων στη Ράκκα, πριν αποκαλυφθούν νέα στοιχεία από τις έρευνές μας. Στα τέλη Ιουλίου, ο Συνασπισμός παραδέχτηκε πράγματι τις 77 από τις 79 περιπτώσεις που τεκμηριώσαμε στην έκθεση μας τον Ιούνιο και το ποσοστό θανάτου των άμαχων πολιτών στη Ράκκα ανέβηκε κατά 300%. Πιστεύουμε ακόμη ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα αποκωδικοποίησης που ονομάζεται "Strike Tracker". Συνεργαζόμαστε με άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Airwars, για να δημιουργήσουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα των θανάτων πολιτών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Θα δημοσιοποιήσουμε τα ευρήματά μας στις αρχές του 2019.

Ξεκινήσαμε μια έκθεση ορόσημο σχετικά με την ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά του πληθυσμού Ροχίνγκια στη Myanmar. Στην έκθεση εντοπίστηκαν συγκεκριμένες στρατιωτικές ομάδες και μονάδες προστασίας, καθώς και 13 συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, ως ύποπτοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δύο ημέρες πριν από την έναρξη, η Ε.Ε. ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον επτά αξιωματούχων ασφαλείας - έξι από τους οποίους ήταν στη λίστα μας.

Ιούλιος

Επιτράπηκε τελικά στην καλλιτέχνη Liu Xia να εγκαταλείψει την Κίνα για τη Γερμανία τον Ιούλιο, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια παράνομης κράτησης υπό κατ’ οίκον περιορισμό, από τότε που απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2010 στον σύζυγό της Liu Xiaobo. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολουθούνταν στενά από κρατικούς πράκτορες ασφαλείας και μπορούσε να έχει μόνο τηλεφωνικές επικοινωνίες και σε περιορισμένες περιπτώσεις. Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία και το PEN ξεκίνησαν μια εκστρατεία που καλούσε για την απελευθέρωση της Liu Xia, με πλήθος γνωστών συγγραφέων που διάβαζαν αποσπάσματα από τα ποιήματά της.

Η 17χρονη παλαιστίνια ακτιβίστρια Ahed Tamimi απελευθερώθηκε 21 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών. Φυλακίστηκε άδικα από το στρατοδικείο της Περιφέρειας Ofer στη Δυτική Όχθη που έχει καταλάβει το Ισραήλ, με την κατηγορία ότι αποτελούσε απειλή για ένοπλους και βαριά προστατευμένους στρατιώτες.

Στη Μαυριτανία, απελευθερώθηκαν δύο ακτιβιστές κατά της δουλείας, αφού εξέτισαν τα δύο από τα τρία χρόνια φυλάκισης τους. Ο Abdallahi Matallah Seck και ο Moussa Biram μας μίλησαν: «Η υποστήριξή σας με έκανε να νιώσω ότι δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα μας για δικαιοσύνη στη Μαυριτανία», δήλωσε ο Biram. «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. Ευχαριστώ για το καταπληκτικό έργο σας για την απελευθέρωση των ακτιβιστών/στριών κατά της δουλείας στη Μαυριτανία. Ευχαριστώ που σταθήκατε ενάντια στην αδικία. Είμαστε περήφανοι/ες για το έργο σας».

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Srpska εξέδωσε νόμο για την προστασία των θυμάτων βασανισμών κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος αναγνωρίζει επιτέλους τα θύματα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και τους παράσχει αποκατάσταση και στήριξη. Η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με τους τοπικούς εταίρους, έχει προωθήσει εδώ και καιρό εκστρατεία για τη θεσμοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας, ώστε να εγγυηθεί την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των επιζώντων σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αύγουστος

Μετά από 735 ημέρες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, η εξέχουσα ακτιβίστρια γης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Tep Vanny τελικά απελευθερώθηκε. Ήταν μεταξύ των πολλών ακτιβιστών/στριων και διαδηλωτών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Cambodia που έλαβαν βασιλική αμνηστία, μόλις έξι μήνες πριν το τέλος της ποινής της για ειρηνική διαμαρτυρία. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην εκστρατεία μας για την απελευθέρωσή της.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή μου, και για να μου επιτραπεί να επανασυνδεθώ με τα παιδιά και τους γονείς μου. Με παρηγορήσατε και με εμποδίσατε από το να νιώθω μόνη μου. Εκτιμώ την καλοσύνη και το έργο σας για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

— Tep Vanny

Σεπτέμβριος

Μερικές μέρες μετά την ενημέρωση της Διεθνούς Αμνηστίας, 38.000 υποστηρικτές/τριες ανέλαβαν δράση διαδικτυακά κατά των μαζικών κρατήσεων των Ουιγούρων, των Κοζάκων και άλλων, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών, εθνοτικών μειονοτήτων που βρίσκονταν υπό κράτηση στη βορειοδυτική Κίνα. Ένας από τους Κοζάκους, στους οποίους μιλήσαμε στο Almaty του Καζακστάν, πιστεύει ότι η απελευθέρωση της 13χρονης κόρης του οφειλόταν στην εκστρατεία μας για την υπόθεσή της. Επιπλέον, ένας Ουιγούρος άνδρας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απελευθερώθηκε μετά την εκστρατεία μας ενάντια στη βίαιη επιστροφή του στην Κίνα.

Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απεγκληματικοποίησε τις συναινετικές ομόφυλες σχέσεις μεταξύ ενηλίκων και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε διάκριση η οποία θεμελιώνεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Η έρευνα και εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την αποκάλυψη των εκτεταμένων εργασιακών καταχρήσεων στο Κατάρ ήταν συστηματική. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές ανακοίνωσαν την κατάργηση την άδεια εξόδου για τους περισσότερους διακινούμενους εργαζόμενους/ες. Η άδεια είχε στο παρελθόν εμποδίσει τους διακινούμενους εργαζόμενους/ες να φύγουν από το Κατάρ χωρίς την άδεια του εργοδότη τους. Πρόκειται για μία από τις πρώτες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κατάρ με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και αποτέλεσε απόρροια της χρόνιας έρευνας και εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για να προβάλλει την εκτεταμένη κατάχρηση εργασίας στο Κατάρ, μεταξύ άλλων σε χώρους που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άκουσε τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και ψήφισε ένα ψήφισμα το οποίο ζητούσε τη διεθνή απαγόρευση των πλήρως αυτόνομων οπλικών συστημάτων ή «ρομπότ δολοφόνων». Κάτι τέτοιο αποβλέπει στην πρόληψη της ανάπτυξης, της διάδοσης και της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν δικούς τους στόχους και να σκοτώσουν χωρίς να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση στη λήψη αποφάσεων.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρουάντα, Victoire Ingabire, και ο δημοφιλής τραγουδιστής, Kizito Mihigo, απελευθερώθηκαν από τη φυλακή, μετά την παροχή αμνηστίας από τον Πρόεδρο Kagame. Παρόλο που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό περιορισμό, αναγνωρίσαμε τις απελευθερώσεις αυτές ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η καταδίκη της Victoire Ingabire, η οποία βασίστηκε σε κατηγορίες που αφορούσαν απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν, αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Υπήρξαν επίσης παραβιάσεις του δικαιώματος της δίκαιης δίκης. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναδείξει τις ανησυχίες της για την υπόθεση της Ingabire εδώ και αρκετά χρόνια.

Οκτώβριος

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, η νέα κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει πλήρως τη θανατική ποινή. Αυτό βασίστηκε σε μια χρόνια προσπάθεια θεσμικής πίεσης στη Μαλαισία, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της πρώην αντιπολίτευσης που βρίσκονται τώρα στην εξουσία. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η θανατική ποινή κρίθηκε επίσης ως αντισυνταγματική στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, καθιστώντας την το 20ό κράτος υπέρ της κατάργησής της στις ΗΠΑ.

Η blogger "Mother Mushroom" απελευθερώθηκε μετά από δυόμισι χρόνια φυλακής στο Βιετνάμ. Η Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, γνωστή επίσης με το ψευδώνυμό, Mẹ Nấm (Mother Mushroom) συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου 2016, κρατήθηκε σε συνθήκες απομόνωσης μέχρι τις 20 Ιουνίου 2017 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης στις 29 Ιουνίου 2017.

"Αυτά τα καλά νέα, τα οποία έρχονται ως ανακούφιση μετά από δύο χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, θα πρέπει επίσης να αποτελούν υπενθύμιση για την αύξηση του αριθμού των φυλακίσεων όσων επικρίνουν το καθεστώς στο  Βιετνάμ ", ανέφερε σε δήλωσή του ο Nicholas Bequelin της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Ενώ η Mother Mushroom έχει πλέον αποφυλακιστεί, η προϋπόθεση για την απελευθέρωσή της ήταν η εξορία και υπάρχουν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι που πεθαίνουν στη φυλακή επειδή εξέφραζαν ανοιχτά τις απόψεις τους με ειρηνικό τρόπο - δημόσια, σε ιστολόγια ή στο Facebook".

Νοέμβριος

Έπειτα από χρόνια εκστρατείας, το ανώτατο δικαστήριο στο Βόρειο Γκαουτένγκ αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής δεν μπορούσε να εκδώσει άδεια για την προτεινόμενη εξόρυξη τιτανίου στο Xolobeni χωρίς τη συναίνεση των αυτόχθονων κοινοτήτων. Ήταν μια τεράστια νίκη για τους κατοίκους του Xolobeni, που αγωνίζονται εδώ και καιρό για το δικαίωμά τους να εισακουστούν και να δώσουν ή να αρνηθούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, όσον αφορά τις αποφάσεις σχετικά με την εξόρυξη στην γη των προγόνων τους.

"Ζούμε σε μια ειρηνική, όμορφη περιοχή όπου μοιραζόμαστε τα πάντα - τρόφιμα, γη και αγάπη. Οι ελίτ έχουν ανακαλύψει αυτό που έχουμε και θέλουν να το απομακρύνουν από εμάς", δήλωσε η Nonhle Mbuthuma, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κοινότητα της Amadiba. "Κάποιοι από τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριές μου έχουν σκοτωθεί και ξέρω ότι θα μπορούσα να είμαι και εγώ μεταξύ αυτών. Αλλά δεν φοβάμαι."

Η πρόταση να τεθεί το Ελβετικό Δίκαιο πάνω από το Διεθνές Δίκαιο καταρρίφθηκε μετά την ψήφο των του λαού της Ελβετίας υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πρόσφατο δημοψήφισμα. 

Ο ελβετικός λαός έδειξε ότι δεν έπεσε στην παγίδα των παραπλανητικών υποσχέσεων, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε την κάλπη για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει να ζήσει σε μια κοινωνία όπου ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους

— Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Δεκέμβριος

Δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας «Not Enough Impact», για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα της Διεθνούς Αμνηστίας το 2018, καθώς και τους γενναίους ανθρώπους που συνέβαλαν ώστε να καταστούν αυτά δυνατά. Το πιο σημαντικό ήταν ότι είχαμε την ευκαιρία να σκεφτούμε σχετικά με το τι απομένει να γίνει ακόμα, και τους ανθρώπους που επιμένουν στον αγώνα ενάντια στην αδικία.

Ξεκινήσαμε το Write for Rights (Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων), τη μεγαλύτερη εκστρατεία συγγραφής επιστολών παγκοσμίως. Φέτος, η Διεθνής Αμνηστία φωτίζει τις γενναίες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν για το έργο τους. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνες τους και ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμπνέονται από τη γενναιότητα τους. Σταθήκατε δίπλα τους και γράψατε χιλιάδες επιστολές υποστήριξης. Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά για όλη την υποστήριξή σας, την εκστρατεία και τις επιστολές σας. Αλλάζουν πραγματικά ζωές!

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.