ΓΑΖΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΟΨΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018, 14:41Εκτύπωση

Οι φόβοι για κλιμακούμενη αιματοχυσία αυξάνονται μπροστά στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Γάζα αργότερα σήμερα, μετά από ανακοίνωση των Ισραηλινών αρχών πως θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» απέναντι στις διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, όπως είπε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο οργανισμός καλεί την Ισραηλινή κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούν περιττή ή υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της εβδομαδιαίας «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στη Γάζα.  

«Δεδομένου του φρικιαστικού ιστορικού των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Γάζα, καθώς και εναντίον δημοσιογράφων, γιατρών και άλλων, η ανακοίνωση της ‘μηδενικής ανοχής’ είναι εξαιρετικά ανησυχητική», όπως δήλωσε η Saleh Higazi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της σημασίας της «μηδενικής ανοχής» δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα οδηγήσουν σε περισσοτέρους θανάτους Παλαιστίνιων κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα.

«Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον αόπλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων, και ότι θα δοθεί λευκή επιταγή στις Ισραηλινές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας παράνομες δολοφονίες, που θα οδηγήσουν στην κλιμάκωση των αιματοχυσιών. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα θανατηφόρα βία, χωρίς λόγο και με υπερβολική ένταση, εναντίον αόπλων διαδηλωτών, παραβιάζοντας αναίσχυντα το Διεθνές Δίκαιο», είπε η Saleh Higazi.

Οι διαδηλωτές πρόκειται να συγκεντρωθούν σήμερα για τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», η οποία λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου, απαιτώντας την άρση του 11ετούς παράνομου αποκλεισμού στην Γάζα και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στα χωριά και τις πόλεις τους.

Από τότε που ξεκίνησε η διαδήλωση, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους και πάνω από 30 παιδιά, και χιλιάδες άλλοι και άλλες έχουν τραυματιστεί.

Η ανακοίνωση της νέας πολιτικής της Ισραηλινής κυβέρνησης έγινε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου μετά την συνάντηση του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφάλειας στην Ιερουσαλήμ, όπου ζητήθηκε η απάντηση που θα δοθεί στον πύραυλο από την Γάζα, ο οποίος χτύπησε και προκάλεσε ζημίες σε κατοικία στην Beersheba στο νότιο Ισραήλ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες σε πολίτες και αντικείμενα πολίτων. Σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι παλαιστίνιοι διαδηλωτές/τριες θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον συνοριακό φράχτη, αλλιώς οι στρατιώτες θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον τους. Οι Ισραηλινές αρχές δήλωσαν επίσης πως εμπρηστικά μπαλόνια και χαρταετοί που θα εκτοξευτούν από την Γάζα θα αντιμετωπιστούν με κλιμάκωση της βίας.

Ο Υπουργός Στέγασης του Ισραήλ και πρώην διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού Yoav Gallant, ανέφερε στα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού πρόκειται να αλλάξουν», υπονοώντας πως το Ισραήλ θα κλιμακώσει την απάντησή του εναντίον των ένοπλων ομάδων στην λωρίδα της Γάζας, εγείροντας φόβους για στρατιωτική δράση πλήρους έντασης.

«Οι τρεις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Γάζας, που εξακολουθεί να υποφέρει μετά από 11 χρόνια σε βάναυσο αποκλεισμό», λέει η Saleh Higazi.  

«Είναι πλέον η ώρα, η διεθνής κοινότητα να δείξει ‘μηδενική ανοχή’ προς την περιφρόνηση που δείχνει το Ισραήλ για τις ζωές των Παλαιστινίων και την παραβίαση των υποχρεώσεων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.