Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2010, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
8 Ιανουαρίου 2010
Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να αφήσουν αμέσως ελεύθερους, ή να προσαγάγουν σε δίκαιη δίκη, τρεις παλαιστίνιους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που κρατούνται στο Ισραήλ μετά τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στην κατασκευή του τείχους στη Δυτική Όχθη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Παρασκευή.

Σε επιστολή που έστειλε στον Εχούντ Μπάρακ, Υπουργό Άμυνας και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, την Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Τζαμάλ Τζούμα, ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα και ο Μοχάμεντ Όθμαν είναι κρατούμενοι συνείδησης, που κρατούνται για την θεμιτή έκφραση της αντίθεσής τους στον τείχος.

«Αυτοί οι άνδρες έχουν όλοι τους συμμετάσχει στην εκστρατεία ενάντια στο κτίσιμο αυτής της κατασκευής, μεγάλο μέρος της οποίας σε γη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και φοβούμαστε ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τη φυλάκισή τους» είπε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Εάν πρόκειται περί αυτού, τότε, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και άνευ όρων».

Ο Τζαμάλ Τζούμα είναι συντονιστής της εκστρατείας «Σταματήστε το Τείχος» και διακεκριμένος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές στις 16 Δεκεμβρίου 2009. Δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες για κανένα αδίκημα από τότε που κρατείται και δεν έχει δοθεί πληροφόρηση για τη σύλληψή του στο δικηγόρο του.

Ένα στρατοδικείο στο Ισραήλ, την Πέμπτη, παρέτεινε την κράτηση του Τζαμάλ Τζούμα για άλλες έξι μέρες.

Ο Τζαμάλ Τζούμα κρατείται σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, που επιτρέπει να κρατηθεί για ανάκριση χωρίς κατηγορίες ή δίκη, έως και 90 μέρες. Ως κάτοχος ταυτότητας Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, την υπόθεσή του θα πρέπει να αναλάβει το πολιτικό, όχι το στρατιωτικό δικαστικό σύστημα της χώρας. Από τη σύλληψή του και μετά, του έχει επιτραπεί μόνο περιορισμένη πρόσβαση στον δικηγόρο του.

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, επικεφαλής της «Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στο Τείχος» του χωριού Μπιλαϊν, συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου 2009. Κατηγορήθηκε για τρία αδικήματα: υποκίνηση, επίθεση με πέτρες και κατοχή όπλων.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι η κατηγορία για κατοχή όπλων, συσχετίζεται με το ότι ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα συλλέγει σφαίρες από M16 και άδειες χειροβομβίδες κρότου και δακρυγόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις για να διαλύσουν διαδηλώσεις ενάντια στο τείχος, εκθέτοντάς τις στο μουσείο του Μπιλαϊν για την γνωστοποίηση των ισραηλινών πρακτικών εναντίον διαδηλωτών.

Ο Μοχάμεντ Όθμαν, εθελοντής στην εκστρατεία «Σταματήστε το Τείχος», κρατείται συνεχώς από τις 22 Σεπτεμβρίου 2009. Συνελήφθη επιστρέφοντας από την Νορβηγία, έπειτα από συνάντηση εκεί με ακτιβίστικες ομάδες πραγματοποιούν εκστρατεία ενάντια στο τείχος και κρατείται χωρίς κατηγορίες ή δίκη υπό ισραηλινή διοικητική κράτηση.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε συμβουλευτική γνωμοδότηση το 2004 ότι η κατασκευή του τείχους σε επικράτεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να γκρεμιστεί. Το Ισραήλ αγνόησε την απόφαση.

«Αυτοί οι τρεις άνδρες είναι πολύ γνωστοί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Στην απίθανη περίπτωση όπου υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για την δίωξή τους, θα πρέπει να κατηγορηθούν για αναγνωρισμένα αδικήματα και να προσαχθούν άμεσα σε δίκη σε πλήρη συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.