ΒΙΕΤΝΑΜ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ME NAM – ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ!

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018, 10:00Εκτύπωση

Με αφορμή τα νέα της απελευθέρωσης της Me Nam από το Βιετνάμ, ο Nicholas Bequelin, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε:

«Τα καλά αυτά νέα, τα οποία έρχονται ως ανακούφιση μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν υπενθύμιση για το ρεκόρ φυλάκισης που όλο και χειροτερεύει, προς όσους επικρίνουν το καθεστώς στο Βιετνάμ. Ενώ η Me Nam δεν είναι πλέον φυλακισμένη, όρος για την απελευθέρωσή της είναι η εξορία της. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάνω από εκατό άνθρωποι που δεινοπαθούν στη φυλακή επειδή μίλησαν ειρηνικά δημόσια, σε blog ή στο Facebook».

«Η κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο για την υπόθεση της Me Nam πρέπει να πυροδοτήσει την αλλαγή της πορείας των ηγετών του Βιετνάμ. Ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, θα παράσχει στις αρχές περισσότερα εργαλεία για τη φίμωση των διαφωνούντων και την απομάκρυνση των ανθρώπων. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί – για να μην αντιμετωπίσουν και άλλοι/ες την ίδια απεχθή συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Me Nam και όσοι/ες άσκησαν κριτική και βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Οι ποινές όλων των κρατούμενων συνείδησης θα πρέπει να αποσυρθούν και να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

Ιστορικό

Η Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, επίσης γνωστή με το ψευδώνυμό Mẹ Nấm (Mother Mushroom), συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου 2016 και έμεινε σε απομόνωση μέχρι τις 20 Ιουνίου 2017. Στις 29 Ιουνίου 2017 της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα ετών, με την κατηγορία της «διεξαγωγής προπαγάνδας εναντίον του κράτους της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ» σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ποινικού Κώδικα του Βιετνάμ.

Η Nguyễn Ngọc Như Quỳnh συν-ίδρυσε το ανεξάρτητο Βιετναμέζικο Δίκτυο για τους Bloggers τον Δεκέμβριο του 2013. Είναι μητέρα δύο παιδιών, και πολλές φορές ήρθε αντιμέτωπη με την παρενόχληση, σύλληψη και ανάκριση για τις ειρηνικές της δραστηριότητες, ενώ εμποδίστηκε από το να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Υποστήριζε και δρούσε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης για περισσότερα από 10 χρόνια και είναι μία δημοφιλής και γνωστή blogger.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.