ΒΙΕΤΝΑΜ: MẸ NẤM Η «MOTHER MUSHROOM»

Δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, 10:34Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

10 χρόνια στη φυλακή επειδή είναι blogger

Η Nguyễn Ngọc Như Quỳnh αγωνιζόταν πάντοτε ενάντια στην αδικία. Η γνωστή στο διαδίκτυο ως Mẹ Nấm ή αλλιώς "Mother Mushroom", έπειτα από το ψευδώνυμο που έδωσε στο πρώτο της παιδί, είναι μία από τις σημαντικότερες bloggers του Βιετνάμ, σε μια χώρα όπου η διαφωνία θεωρείται συχνά έγκλημα. Έχει αντιμετωπίσει διαρκείς παρενοχλήσεις, απλώς επειδή υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιλέγει να λέει την αλήθεια.

Στο Facebook, έχει αναδημοσιεύσει άρθρα και παρότρυνε σε δράση για την αστυνομική βία και περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας τοξικής βιομηχανικής διαρροής που σκότωσε χιλιάδες ψάρια. Συν-ίδρυσε επίσης ένα ανεξάρτητο δίκτυο περισσότερων από 1.000 bloggers με στόχο να τους/τις βοηθήσει να υψώσουν τις φωνές τους.

Τον Ιούνιο του 2017, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «διεξαγωγής προπαγάνδας» κατά του κράτους. Τα σαθρά στοιχεία εναντίον της συμπεριλάμβαναν τη συμμετοχή της σε δημόσιες διαδηλώσεις, τη διενέργεια από πλευράς της μιας έκθεσης για τους θανάτους υπό αστυνομική κράτηση, και την κατοχή ποιητικών συλλογών, οι οποίες θεωρήθηκαν κριτικές προς το κράτος. Όπως λέει η μητέρα της: «Η κόρη μου κάνει κάτι φυσιολογικό σε μια μη φυσιολογική κοινωνία».

Στη φυλακή, η υγεία της έχει επιδεινωθεί ανησυχητικά και κάνει απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις απελπιστικές συνθήκες. Η σκληρή ποινή που της έχει αποδοθεί αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας να φιμωθούν όσοι και όσες μιλούν ανοιχτά στη χώρα της.

Πείτε στο Βιετνάμ: Απελευθερώστε τη Mẹ Nấm τώρα!


Γράψτε στον πρωθυπουργό του Βιετνάμ

Προτρέψτε τον να απελευθερώσει αμέσως την Mẹ Nấm χωρίς όρους. Το μόνο που έχει κάνει είναι ότι μιλάει ανοιχτά και ειρηνικά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογράφοντας αυτή την έκκληση θα σταλεί το παρακάτω μήνυμα στον πρωθυπουργό Nguyễn Xuân Phúc:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σας καλώ να απελευθερώσετε αμέσως και άνευ όρων την Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, γνωστή και ως Mẹ Nấm. Είναι κρατούμενη συνείδησης, η οποία κρατείται αποκλειστικά και μόνο για τις ειρηνικές της δραστηριότητες που υπερασπίζονται και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σας καλώ επίσης να σταματήσετε τις αυθαίρετες συλλήψεις και καταδίκες ειρηνικών υπερασπιστών/στριών και ακτιβιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό το αόριστο πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας». Η Mẹ Nấm και άλλοι/ες ασκούν απλώς τα δικαιώματά τους. της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης.

Με εκτίμηση,