ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΠΙΒΟΛΕΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018, 11:00Εκτύπωση

Με αφορμή την είδηση ότι 17 άτομα που κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν τρεις θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησία το 2017, καθώς και επιθέσεις εναντίον δυνάμεων ασφαλείας, καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια σήμερα, η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις απόλυτα κατακριτέες επιθέσεις που στόχευσαν τους πιστούς στις Κοπτικές Χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο το 2017. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δράστες αυτών των τρομακτικών επιθέσεων πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Αλλά η επιβολή μαζικών θανατικών ποινών μετά από μια άδικη στρατιωτική δίκη δεν είναι δικαιοσύνη και δεν θα αποτρέψει στο μέλλον παρόμοιες θρησκευτικές επιθέσεις».

«Η Αίγυπτος έχει ένα συγκλονιστικό προηγούμενο στην άδικη δίκη πολιτών στα περίφημα στρατιωτικά δικαστήρια και στην καταδίκη σε θάνατο μετά από μαζικές και βαθιά άδικες δίκες, που συχνά βασίζονται σε «ομολογίες» που εξάγονται μέσω βασανιστηρίων. Όσοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα απεχθή αυτά εγκλήματα πρέπει να δικαστούν εκ νέου σε πολιτικά δικαστήρια με διαδικασίες που συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πρότυπα δίκαιης δίκης».

Ιστορικό

Οι στρατιωτικές δίκες είναι εγγενώς άδικες επειδή όλο το προσωπικό των στρατοδικείων, από τους/τις δικαστές έως τους/τις εισαγγελείς, εξυπηρετεί μέλη του στρατού που λογοδοτούν στον Υπουργό Άμυνας και δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση για το κράτος δικαίου ή τα πρότυπα δίκαιης δίκης.

Η θανατική ποινή είναι η απόλυτα σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση - ανεξάρτητα από το ποιος κατηγορείται, τη φύση ή τις περιστάσεις του εγκλήματος, την ενοχή ή την αθωότητα ή τη μέθοδο εκτέλεσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.