ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, 11:58Εκτύπωση

Ανακοινώθηκε η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου στην Αίγυπτο, για τη συμμετοχή στην καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία al-Rabaa στις 14 Αυγούστου 2013.

Το ποινικό δικαστήριο του Κάιρο εξέδωσε σήμερα 75 θανατικές ποινές, 47 ποινές ισόβιας κάθειρξης και εκτεταμένες ποινές φυλάκισης από 5 έως 15 έτη σε 612 άτομα, σε μία μαζική δίκη που αφορούσε τη συμμετοχή στην καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία al-Rabaa στις 14 Αυγούστου 2013.  Μεταξύ αυτών καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης ο φωτορεπόρτερ Mahmoud Abu Zeid, γνωστός ως «Shawkan», ποινή την οποία έχει ήδη εκτίσει. Η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία δήλωσε:

«Οι ποινές αυτές εκδόθηκαν σε μία απαράδεκτη μαζική δίκη περισσότερων από 700 ανθρώπων. Καταδικάζουμε όσο πιο ηχηρά μπορούμε τη σημερινή ετυμηγορία. Η θανατική ποινή δεν θα έπρεπε να αποτελεί επιλογή σε καμία περίπτωση. Το γεγονός ότι κανένας αστυνομικός δεν προσήχθη ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες τουλάχιστον 900 ατόμων στις διαμαρτυρίες Rabaa και Nahda, δείχνει την παρωδία της δικαιοσύνης σε αυτή τη δίκη. Οι αιγυπτιακές αρχές θα έπρεπε να ντρέπονται. Απαιτούμε επανεκδίκαση σε αμερόληπτο δικαστήριο και με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος για δίκαιη δίκη για όλους τους κατηγορούμενους και τις κατηγορούμενες, χωρίς την επιλογή της θανατικής ποινής».

«Ο Shawkan έχει ήδη περάσει πάνω από πέντε χρόνια στη φυλακή απλώς και μόνο επειδή έκανε τη δουλειά του ως φωτορεπόρτερ, καταγράφοντας την αστυνομική βαρβαρότητα που έλαβε χώρα εκείνη την ημέρα. Οι απαράδεκτες επιθέσεις της αιγυπτιακής αρχής στην ελευθερία του Τύπου και στην ελευθερία έκφρασης πρέπει να σταματήσουν και ο Shawkan πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων. Είναι κρατούμενος συνείδησης, ο οποίος κρατείται αποκλειστικά και μόνο επειδή έκανε το δημοσιογραφικό του έργο».

Δεν υπήρξε ούτε ένας υπάλληλος ασφαλείας ο οποίος να θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα γεγονότα της 14ης Αυγούστου 2013, ευρέως γνωστά και ως «η σφαγή στην πλατεία Rabaa», όπου η αστυνομία διέλυσε βίαια τη διαδήλωση και άφησε τουλάχιστον 900 νεκρούς σε δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στις πλατείες Rabaa al Adawiya και al-Nahda. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, έξι αξιωματικοί ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης εκείνη την ημέρα.

Στη δίκη της Rabaa, η ομάδα των 739 διαδηλωτών κατηγορήθηκε συλλογικά για τη δολοφονία 17 ανδρών, συμπεριλαμβανομένων 7 μελών της αστυνομίας, καθώς και για «παράνομη συγκέντρωση», «υποκίνηση για παραβίαση του νόμου» και συμμετοχή σε βία.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται άνευ όρων στη θανατική ποινή, για όλες τις περιπτώσεις και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.