ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018, 11:12Εκτύπωση

Η Amal Fathy είναι υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη περάσει 141 ημέρες στη φυλακή έπειτα από την αυθαίρετη σύλληψή της για την ανάρτηση ενός βίντεο στο Facebook που καταδίκαζε τη σεξουαλική παρενόχληση και επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές για την αποτυχία τους να προστατέψουν τις γυναίκες. Μόλις καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή (2007) με εγγύηση 20.000 EGP (1.120 δολάρια ΗΠΑ) και πρόστιμο 10.000 EGP (560 δολάρια ΗΠΑ). Η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Η Amal Fathy αντιμετωπίζει τώρα μια απαράδεκτη καταδίκη απλά για το θάρρος της να μιλήσει ανοιχτά ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση. Πρόκειται για μια εξωφρενική περίπτωση αδικίας, όπου η επιζήσασα έχει καταδικαστεί ενώ ο θύτης παραμένει ασύλληπτος. Η Amal είναι υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιζήσασα σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία είπε την αλήθεια της στον κόσμο και υπογράμμισε το ζωτικό ζήτημα της ασφάλειας των γυναικών στην Αίγυπτο. Δεν είναι εγκληματίας και δεν πρέπει να τιμωρηθεί για το θάρρος της.

«Καλούμε για άλλη μια φορά τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων την Amal Fathy και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της. Η φυλάκισή της για την ειρηνική έκφραση των απόψεών της αποτελεί προσβολή του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης που εγγυάται το ίδιο το Σύνταγμα της Αιγύπτου και οι διεθνείς υποχρεώσεις της, καθώς και των επανειλημμένων δεσμεύσεων της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Είναι πλέον πιο επικίνδυνο από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας να ασκεί κανείς κριτική στην κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Οι άνθρωποι στην Αίγυπτο που ζουν υπό την προεδρεία του al-Sisi αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες απλώς και μόνο επειδή εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους».

Ιστορικό

Η Amal Fathy είναι μια υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αίγυπτο που εστιάζει κυρίως σε θέματα δημοκρατίας. Είναι ενεργή σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, ιδίως τις αυθαίρετες κρατήσεις ακτιβιστών/στριών και υπερασπιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κράτηση προ της δίκης της για άλλη υπόθεση και αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής ομάδας», «μεταδίδει ιδέες που προωθούν τρομοκρατικές πράξεις» και «δημοσιεύει ψευδή νέα». Ο εισαγγελέας της Κρατικής Ασφάλειας θα αποφασίσει για την ανανέωση της κράτησής της για 15 ημέρες επιπλέον στις 14 Οκτωβρίου.

Οι δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας συνέλαβαν την Amal Fathy τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Μαΐου μαζί με τον σύζυγό της Mohamed Lotfy, πρώην ερευνητή της Διεθνούς Αμνηστίας και σημερινό διευθυντή της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, μια Αιγυπτιακή ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του ζευγαριού στο Κάιρο και τους έφερε και στο αστυνομικό τμήμα Maadi μαζί με το τρίχρονο παιδί τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.